9 martie, 2020

Preţul petrolului va rămâne la circa 30 de dolari / baril cel puţin până la toamnă, nivel atins după prăbușirea cu 27% duminică noaptea, estimează analiştii băncii de investiţii Goldman Sachs.

De asemenea , bursele de acțiuni și-au accesntuat tendința negativă.

Cum s-au prăbușit prețurile

Panica pieţelor a fost produsă de războiul prețurilor declanșat de Arabia Saudită, ca urmare a dezacordului Rusiei privind scăderea producției anunțate de OPEC, ceea ce a amplificat îngrijorările privind extinderea epidemiei coronavirusului Covid 19.


Arabia Saudită şi-a redus preţurile de vânzare, ştiind că Rusia contează pe veniturile din exportul de petrol.

„Scăderea agresivă a preţurilor oficiale de vânzare de către Arabia Saudită şi reţinerea Rusiei de a agrea reducerea producţiei cu OPEC arată o probabilitate redusă de obţinere a unui acord”. În acest sens, spune o notă a Goldman Sachs, citată sdew Reuters.

Luni dimineaţă preţul petrolului de tip Brent își redusese căderea doar până la 25,38%, la Londra, până la 33,78 dolari / baril, după ce prăbuşirea tipului WTI se oprise la -27,18%, la New York, până la 30,06 dolari / baril (într-o tonă de ţiţei încap 7 barili, în funcţie de densitate).

Preţul petrolului este în scădere accentuată de ceva vreme, pe fondul efectelor epidemiei de coronavirus, dar cotaţiile s-au prăbuşit duminică, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că pentru Rusia un preţ mic al petrolului este sustenabil pentru economia sa.


Arabia Saudită a ripostat cu o mişcare suprinzătoare: a redus cu 7 dolari pe baril preţul livrărilor forward către China, dar a și anunţat că îşi creşte producţia cu 2 milioane de barili pe zi.
Dacă unii analişti citaţi de CNN se tem că războiul preţurilor poate duce la o scădere a preţurilor petrolului până la 20 de dolari / baril, Goldman Sach cred că situația stocurilor ar putea dicuce la o corecție pozitivă până la de dolari pe baril.

Panică și pe piețele de capital

La Londra indicele FTSE 100 pierdea peste 3 % după deschiderea pieței, iar cotațiile futures înregistrau pierderi de peste 6% pentru indicele pan european EuroSTOXX 50, și de 5,6 % pentru indicele german DAX.

Cel mai cuprinzător indice MSCI pentru Asia-Pacific (fără Japonia) a pierdut 4,4% în cea mai rea zi a sa din august 2015, iar indicele din a scăzut cu 2,9%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: