18 februarie, 2013

Campania electorală din Italia nu este lipsită de diverse scandaluri politice sau chiar de drame, având în vedere anunţul Papei că renunţă la Pontificat, primul de acest gen după 600 de ani. Televiziunile fac tot posibilul să relateze toate ştirile din domeniu, iar politicienii încearcă să combată toate acuzaţiile ce li se aduc.

În tot acest spectacol, un om este sigur pe val, comentează Financial Times, vorbind despre Beppe Grillo, un actor de comedie şi cel mai popular blogger din Italia, care şi-a asumat rolul de lider al Mişcării Five Star, singurul politician care îndrăznetşe să rişte să apară în piaţă, în timp ce o mare parte a electoratului aşteaptă să voteze contra “castei”.

Sondajele de opinie de săptămâna trecută, înainte de alegerile din 24-25 februarie, arată că partidul său este la cele mai înalte cote de până acum, pe  a treia poziţie, cu 13-16% dintre voturi, cu mult înaintea formaţiunii actualului premier Mario Monti, Şansa Civică, şi cu doar câteva puncte în spatele Partidului Libertăţii al lui Silvio Berlusconi.


După ultimele scandaluri – arestarea directorului general al companiei controlate de stat Finnmeccanica; cazul de corupţie la compania de petrol şi gaze Eni şi la a trei bancă italiană ca mărime, Monze dei Paschi di Siena – a făcut ca mulţi indecişi să se îndrepte spre partidul lui Grillo.

Un oficial important al Partidului Democratic, de centru-stânga, care avea o diferenţă de câteva puncte în faţă faţă de partidul de centru-dreapta, a recunoscut că sunt preocupaţi de “creşterea periculos de mult” a lui Grillo, după scandalul Finnmecanica, care a început cu arestarea directorului executiv marţi. Chiar şi anunţul dramatic al Papei privind retragerea este o susţinere foarte bună pentru Grillo.

Un sondaj realizat pe pagina de Facebook a lui Grillo, în rândul a 2.000 de susţinători ai săi din cei 1 milion de fani virtuali, arată că doar 8% au încredere în guvern, 3% au încredere în partidele politice şi 2% în bănci şi instituţiile financiare – mult mai puţin decât în orice sondaj de opinie în rândul publicului italian.

Acelaşi lucru şi în cazul presei, contra căreia Grillo se pronunţă adeseori – doar 4% au încredere în televiziuni, care sunt dominate de trustul Mediaset al lui Berlusconi. Analiştii au descoperit că 32% dintre votanţii Mişcării de Cinci Stele se autodefinesc ca fiind de stânga sau centru-stânga şi 28% de dreapta sau centru-dreapta,ceea ce demonstrează faptul că atât carisma actorului, cât şi retorica sa împotriva stanblităţii, împreunăcu puterea reţelelor de socializare, au făcut ca popularitatea sa să fie atât de mare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: