16 ianuarie, 2020

Președintele Vladimir Putin a semnat joi decretul numirii lui Mihail Mişustin în  funcția de premier al Federației Ruse. Anterior, fostul șef al Serviciului Fiscal Federal a fost confirmat de deputați cu 383 de voturi pentru, 0 voturi împotrivă şi 41 de abţineri, în condițiile în care Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, este dominată de forţe politice favorabile lui Vladimir Putin.

„Această candidatură a unit toată lumea”, a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei.


În discursul susținut în fața deputaților, Mihail Mişustin s-a angajat la „schimbări reale în mai bine” pentru ruşi și a repetat toate argumentele în numele cărora Vladimir Putin a anunțat miercuri schimbări politice importante: „justiţia socială”, crearea unui mai bun climat de investiţii şi favorizarea „copiilor şi familiilor”, pentru a contracara criza demografică.

„După cum a subliniat preşedintele de mai multe ori, oamenii trebuie să resimtă de acum schimbări reale în mai bine, însă acest lucru nu se întâmplă deocamdată”, a declarat Mihail Mişustin, citat de Agerpres.

În ceea ce privește „recâştigarea încrederii” mediului de afaceri el a declarat că „trebuie stimulată creşterea investiţiilor, recâştigată încrederea pierdută între autorităţi şi întreprinderi”, pentru a readuce gloria economiei ruse.

Dmitri Medvedev, fostul premier, a demisionat miercuri, în contextul înrăutățirii situației economice a Rusiei și a intensificării nemulțumirilor populației față de nivelul de trai și de o posibilă reformă a pensiilor.

Cine este Mihail Mișustin și care ar putea fi rolul său


Mihail Mişustin, şeful Serviciului Federal Fiscal, este un necunoscut, dar nu un nou venit, scrie France Presse, preluată de Agerpres.

La 53 de ani, el este considerat drept un înalt funcţionar deosebit de eficient, promotor al digitalizării. Mişustin a transformat fiscul – birocraţia sclerozată şi coruptă – într-un organism eficient şi de temut.

Cu acest profil mai mult de tehnocrat decât de politician, el nu apare însă ca un potenţial succesor.

‘Ridicarea sa la rangul de premier vizează să imprime cabinetului o direcţie fondată pe competenţe şi axată pe agenda internă’, consideră Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova.

Potrivit unei anchete a Institutului de sondare a opiniei publice VŢIOM, 52% dintre ruşi cred că din punct de vedere economic ‘ce e mai rău de abia urmează’.

‘Mişustin trebuie să transpună în practică programul lui Putin, proiecte estimate la 26 trilioane de ruble (379 de miliarde de euro). Înainte de 2024. Or, implementarea lentă şi creşterea economică slabă au fost în centrul criticilor la adresa lui Medvedev’, notează cotidianul economic Vedomosti.

Vladimir Putin îşi pregăteşte viitorul – a dat startul tranziției politice

Preşedintele rus îşi pregăteşte viitorul, întrucât sistemul pe care îl patronează de 20 de ani dă semne de eroziune, iar alegerile bat la uşă, mai scrie France Presse.

Politologi, opozanţi, editorialişti consideră că Vladimir Putin (67 de ani) a lansat într-adevăr o ‘tranziţie a puterii’, întrucât – conform legii în vigoare – el nu mai poate rămâne la Kremlin după 2024, când îşi încheie actualul mandat de şase ani, al patrulea la număr.

Vladimir Putin a spus joi în discursul despre starea naţiunii că a decis să revizuiască sistemul superprezidenţial rus, promiţând să reducă prerogativele şefului statului şi să le sporească pe cele ale Parlamentului care va avea atribuţia de a numi prim-ministrul. Potrivit experţilor, el restrânge astfel funcţia prezidenţială, semn că intenţionează să plece definitiv de la Kremlin şi îşi pregăteşte un nou rol din care să conducă Rusia.

În pofida unei popularităţi de aproximativ 70%, Putin înţelege că eroziunea amenință puterea pe care o deține. O ‘cerere de schimbare a apărut clar în cadrul societăţii ruse’, a recunoscut miercuri Putin în discursul rostit în faţa camerelor reunite ale parlamentului şi a elitei politice ruse.

În septembrie 2019, partidul proprezidenţial Rusia Unită devenise într-atât de nepopular încât candidaţii puterii au preferat să se prezinte ca independenţi în alegerile locale din Moscova, iar 2021 este an electoral, cu alegeri legislative.

Rusia Unită este creditată doar cu 33% din preferinţe în sondaje, departe de procentul de 54% obţinut la alegerile din 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: