Prăbușirea industriei cărnii de porc din China, pe fondul răspândirii pestei africane, a dus la creșterea inflației la cel mai ridicat nivel al ultimilor opt ani, complicând deciziile autorităților de la Beijing care caută soluții pentru stimularea unei economii a cărei creșteri încetinește, transmite The Wall Street Journal.
Prețurile au înregistrat un avans de 2,9% anul trecut, potrivit datelor publicate de institutul chinez de statistică, un nivel relativ benign după standardele globale, dar unul dificil de gestionat pentru cea mai mare economie a lumii.
Inflația a depășit acest nivel în 2011, însă atunci economia chineză creștea puternic. În contrast, anul trecut PIB-ul a consemnat un avans de doar 6,2%, cel mai redus ritm din ultimele trei decenii. Presiunile asupra avansului PIB se vor înteți cel mai probabil în acest an, în vreme ce impactul pestei porcine africane ar putea menține prețurile sus, iar presiunile din Orientul Mijlociu ar putea majora costul energiei. În plus, activitatea din industrie pare a fi pe un trend descendent.
Încercând să țină sub control răspândirea pestei, China și-a redus la jumătate efectivele de porci. Rezultatul a fost o creștere de 43% a prețului cărnii de porc, cea mai consumată carne din China, generând un efect în lanț de majorare a prețurilor.
Banca centrală a Chinei a precizat în noiembrie că vizează ținerea sub control a anticipațiilor inflaționiste, dar și să își întețească eforturile de stimulare a creșterii economice. Dobânzile au fost menținute în ciuda încetinirii ritmului de creștere, însă analiștii susțin că alte măsuri luate de banca centrală chineză constituie în esență relaxare monetară.