Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că, la întâlnirea de miercuri a miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, aliații s-au dovedit receptivi față de propunerea Germaniei de a alcătui un grup de experți care să analizeze aspecte ale operațiunilor alianței, o măsură unanim apreciată drept răspuns la criticile recent exprimate de președintele Franței, Emmanuel Macron.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a sosit la adunarea de mircuri organizată la sediul NATO din Bruxelles cu un plan menit să reducă tensiunile din cadrul Alianței, plan care reiterează poziția Germaniei potrivit căreia NATO este indispensabilă în arhitectura de securitate europeană.
În cadrul unei conferințe de presă organizate după reuniune, Jens Stoltenberg a anunțat că propunerea germană va fi atent analizată până la următorul Summit NATO care se organizează la început de decembrie, la Londra.
”Cred că propunerea ministrului Heiko Maas este una valoroasă, pe care o vom discuta în pregătirea reuniunii liderilor NATO și vom decide ce e de făcut”, a anunțat secretarul general.
Jens Stoltenberg, care a petrecut ultimele două luni luptând să păstreze integritatea alianței în fața criticilor formulate de președintele american Donald Trump în legătură cu infuficienta contribuție a aliaților europeni la cheltuielile organizației, a apărat puternic alianța în fața criticilor formulate mai nou de președintele Franței Emmanuel Macron, chiar dacă nu l-a menționat explicit în discursul său pe președintele francez.
După ce a formulat aprecierea că ”NATO este în moarte cerebrală”, Emmanuel Macron este privit în interiorul alianței cu reticență. Potrivit AFP, unul dintre participanții la reuniunea de miercuri de la Bruxelles a afirmat: ”NATO este destabilizat de trei probleme: comportamentul președintelui american Donald Trump, comportamentul Turciei și comportamentul lui Macron.”
Secretarul de Stat american Mike Pompeo nu a asumat niciun angajament de susținere a propunerii formulate de Germania, dar a precizat că, în principiu, susține ideea unei analize instituționale periodice.
”Nu îmi dau seama dacă este momentul potrivit, sau dacă este formula potrivită… Cu toții ne gândim la asta și este mai mult decât rezonabil să continuăm să ne asigurăm că alianțele sunt funcționale, în special când vine vorba de o alianță esențială precum NATO, că sunt corecte, că sunt structurate adecvat și că cheltuielile sunt suportate echitabil”, a afirmat Mike Pompeo.
Oficialul american a precizat că NATO se confruntă cu noi provocări, pe care nimeni nu le-a prevăzut la înființarea alianței, exemplele oferite fiind combaterea terorismului sau Partidul Comunist Chinez.