29 octombrie, 2019

(Premierul Hariri și-a anunțat demisia într-o declarație televizată)

Premierul Libanului, Saad Hariri, a anunţat, marţi, că va demisiona, în contextul protestelor masive ce se desfășoară de două săptămâni la Beirut, relatează BBC.

Premierul a declarat că îi va trimite demisia preşedintelui Libanului, Michel Aoun, marţi seară. „Am ajuns într-un impas… Mă duc la Palatul Baabda să prezint demisia Guvernului preşedintelui Republicii”, a spus Saad Hariri.

Demonstranții care ascultau alocuțiunea în centrul capitalei Beirut au primit vestea demisiei premierului cu urale.


Protestele au izbucnit în urmă cu două săptămâni, după anunţul surpriză privind impunerea unei noi taxe asupra apelurilor efectuate prin aplicaţii de mesagerie pe internet de tipul WhatsApp.

Măsura a fost anulată rapid, dar mişcarea de contestare publică a continuat să crească și s-a transformat într-o mișcare politică și anticorupție, mobilizarea atingând sute de mii de manifestanţi ce au ieşit în stradă în întreaga ţară.

Furia libanezilor a fost amplificată după ce în spațiul public a apărut o listă conform căreia primii 10 politicieni ai țării ar deține, împreună, în jur de 70 de miliarde de dolari, adică aproape la fel de mult cât datoria externă a țării.

Demonstrațiile au reflectat, potrivit analiștilor, schisma dintre societatea libaneză și a dus la închiderea băncilor, a unor instituții guvernamentale, școlilor și universităților.


Populația este nemulțumită de stagnarea economică, corupția endemică și lipsa serviciilor publice de bază.

La fel ca și în late state unde protestarii au fost atacați de susținători ai guvernanților, la Beirut au apărut marți grupuri de persoane îmbrăcate în negru loiale Hezbollah și au distrus corutile dmeonstranților și au bătut mai mulți manifestanți. Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a separa cele două tabere.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut mai multe declarații insinuând că protestatarii sunt finanțați de puteri străine, iar vineri a susținut că „cineva încearcă să împingă Libanul … către un război civil”.

Joi, preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că este deschis dialogului cu protestatarii pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru salvarea ţării de la colapsul financiar şi a apreciat că este vitală o remaniere a actualului guvern.

Evoluțiile din Liban îngrijorează statele occidentale care consideră Libanul o insulă de stabilitate relativă în turbulentul Orient Mijlociu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: