17 octombrie, 2012

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) din Europa continuă să depună eforturi în vederea redresării. În Săptămâna europeană a IMM-urilor 2012 se desfășoară la Bruxelles, iar Comisia Europeană a publicat rezultatele raportului pentru 2012 privind analiza performanțelor IMM-urilor, împreună cu fișele informative care prezintă progresele înregistrate de IMM-uri în toate statele membre ale UE.

În pofida mediului dificil în care își desfășoară activitatea, IMM-urile și-au păstrat rolul de coloană vertebrală a economiei europene, relevă raportul citat.

Cele 20,7 milioane de IMM-uri reprezintă peste 98 % din totalul întreprinderilor europene și angajează peste 87 de milioane de persoane. Cea mai mare parte a IMM-urilor (92,2 %) este reprezentată de microîntreprinderi, care numără mai puțin de zece angajați. Se estimează că IMM-urile reprezintă 67% din totalul locurilor de muncă și 58% din valoarea adăugată brută (VAB)1.

Sprijinul presupune acțiune politică


Tendințele existente în diferitele state membre sunt din ce în ce mai divergente și trebuie transmis un semnal pozitiv în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. În această situație delicată, o acțiune politică decisivă, destinată abordării factorilor care determină creșterea IMM-urilor, ar putea înclina balanța, susține Comisia Europeană.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat că „IMM-urile au potențialul de a restabili creșterea economică în Europa. Cel mai ambițios plan de acțiune pentru stimularea spiritului antreprenorial în Europa va urma în luna noiembrie. Oferim sprijin și consiliere la un nivel neatins până în prezent. Încercăm să restabilim încrederea, astfel încât IMM-urile să poată progresa în continuare și să ne ajute să depășim criza actuală.”

 Performanța IMM-urilor variază de la un stat la altul

IMM-urile din Austria și Germania au avut rezultate deosebit de bune. Sectoarele corespunzătoare IMM-urilor din aceste țări sunt singurele sectoare care și-au depășit nivelurile anterioare crizei din 2008, atât în ceea ce privește valoarea adăugată brută (VAB), cât și în materie de ocupare a forței de muncă. Cu toate acestea, în majoritatea statelor membre, IMM-urile nu au reușit până în prezent să revină la nivelurile din perioada anterioară crizei.

Există dovezi conform cărora un număr tot mai mare de state membre au reușit recent să inverseze tendința, IMM-urile lor începând din nou să creeze locuri de muncă și să-și dezvolte activitățile — îndreptându-se către o redresare mai durabilă în viitor.


Economiile în creștere, a căror cerere este în creștere sau cel puțin stabilizată, ajută IMM-urile să își mențină sau chiar să își dezvolte activitatea. Pe de altă parte, creșterea valorii adăugate reale este un rezultat al creșterii combinate a ocupării forței de muncă și a productivității reale, contribuția primului factor fiind în mod evident, dominantă.

 Accesul la finanțare

Dacă o economie este puternică în ceea ce privește industria producătoare de tehnologie înaltă și medie și serviciile bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii,acest lucru este, de asemenea, un factor pozitiv. Reducerea ocupării forței de muncă în cadrul IMM-urilor din statele membre care prezintă caracteristicile de mai sus a fost, de asemenea, mult mai modestă decât în IMM-urile din celelalte state membre.

Accesul IMM-urilor la finanțare s-a deteriorat în ultimele luni în majoritatea statelor membre, un număr semnificativ al acestora neobținând împrumuturile solicitate de la bănci. Există dovezi conform cărora mediul de afaceri continuă să varieze în mod semnificativ de la un stat membru la altul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Si Romania si-a amintit de IMM-uri, tocmai de-aia guvernul le taxeaza inrobitor, dazavantajandu-le acut si stricand practicile concurentiale din piata, sa se invete minte ca au indraznit sa viseze… Nu am mai vazut demult datele privind IMM- cate s-au infiintat, cate s-au desfiintat, cati oameni angajeaza, ce sume lunare misca in economie. Oare, de ce ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Si Romania si-a amintit de IMM-uri, tocmai de-aia guvernul le taxeaza inrobitor, dazavantajandu-le acut si stricand practicile concurentiale din piata, sa se invete minte ca au indraznit sa viseze… Nu am mai vazut demult datele privind IMM- cate s-au infiintat, cate s-au desfiintat, cati oameni angajeaza, ce sume lunare misca in economie. Oare, de ce ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: