Negocierile maraton de la Bruxelles începute duminică seara pentru alegerea persoanelor care vor ocupa primele trei funcții de la vârful Uniunii Europene, au eșuat luni și vor fi realuate marți, la ora 11.00.
Donald Tusk a anunțat luni suspendare negocierilor, deși unele publicații internaționale susțin că se conturase acceptarea social-democratului Frans Timmermans la președinția executivului UE.
Discuțiile purtate în plen, pe grupuri și în bilaterale au durat aproximativ 18 ore, devenind astfel cel mai lung summit – l-a depășit pe cel din iulie 2015 (16 ore), când s-a găsit soluția pentru ajutorul financiar acordat Greciei, în schimbul acceptării de către premierul elen Alexis Tsipras a unui noi set de măsuri de austeritate și reforme economice.
Cele trei poziții negociate:
- președinte al Comisiei Europene
- președinte al Parlamentului European
- președinte al Consiliului European
Până acum se utiliza sistemul ‘Spitzenkandidat’, cu ocuparea funcțiilor de către membri ai principalelor grupuri din Parlamentul European, dar de data asta a apărut o a treia formațiune importantă, în afara Popularilor și Social-Democraților. Este vorba despre Renew Europe, formațiune condusă de românul Dacian Cioloș și construită în jurul partidului lui Emmanuel Macron, a fostului ALDE european, USR și PLUS.
Liderii statelor din Grupul de la Vişegrad (V4 – Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), care au exclus din start sistemul ‘Spitzenkandidat’, consideră că singurii candidaţi acceptabili pentru poziţiile de conducere în Bruxelles sunt cei “care înţeleg problemele Europei Centrale şi se identifică cu punctul acesteia de vedere”.
Candidatul PPE, Manfred Weber, s-a retras duminică oficial din cursă, după ce liderii UE participanți la G20 au decis că acest lucru este necesar pentru deblocarea negocierilor suspendate pe 21 iunie. Favorit a rămas Frans Timmermans, din partea S&D.
Decizia de la Osaka ar fi declanșat o revoltă a conservatorilor din UE împotriva cancelarului Angela Merkel, cel mai influent lider european al lor.
Irlandezul Leo Varadkar a declarat că “vasta majoritate a premierilor PPE nu cred că ar trebui cedată așa ușor, fără luptă, președinția Comisiei”, iar Boyko Borisov a spus, mult mai direct: “Merkel este președintele CDU, nu al PPE”.
Pe parcursul nopții de duminică spre luni s-a renunțat la varianta Timmermans, dar orice altă formulă a fost foarte parte de a aduna o majoritate, așa că s-a revenit la el.
Printre cei care se împotrivesc cu înverșunarea preluării de către acesta a funcției deținute de Jean-Claude Juncker se numără polonezii. “Avem o experiență foarte neplăcută cu domnul Timmermans,” a declarat la Varșovia Stanisław Karczewski, președintele Senatului. “Este neprietenos cu Polonia, cu guvernul Lege și Justiție (PiS – n.r)… Este puțin detașat de realitate.”
A fost abandonată și o altă soluție apărută peste noapte – Kristalina Georgieva, politician bulgar de centru-dreapta, care a deținut poziția de director la Banca Mondială, să preia funcția de președinte al Consiliului European, în locul polonezului Donald Tusk.
Pentru a-i împăca pe populari, la un moment dat s-a pus în discuție ca Manfred Weber să preia președinția PE, iar actualul premier al Belgiei, Charles Michel, pe cea de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și securitate, deținută acum de Federica Mogherini.
Președintele Consiliului, Donald Tusk, a discutat separat cu fiecare stat nemulțumit de ofertele analizate. La ora 4.00 a avut întâlnirea cu cancelarul Angela Merkel și Emmanuel Macron, după care a urmat o disucție mai largă, cu cei doi plus premierul olandez Mark Rutte și cel spaniol, Pedro Sánchez.
După ora 05.00, Tusk s-a întâlnit cu șefii de stat sau de guvern și România, Irlanda, Croația și Letonia, iar la ora 08.00 i-a convocat pe toți liderii UE să reia discuția plenului.