14 iunie, 2019

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană  sunt de acord ca Zona Euro să aibă propriul buget, dar au amânat pentru lunile viitoare decizia privind finanțarea acestuia,  după discuții prelungite joi noaptea.

Cauza amânării o constituie divergențe de principiu: dacă bugetul pentru Zona Euro (19 state) să fie alimentat prin taxe special dedicate sau doar prin alocări de la bugetul întregii UE (28 de state), potrivit Bloomberg.

Un alt aspect fundamental de structură a bugetului a rămas în suspensie: dacă bugetul Zonei Euro să poată juca un rol de stabilizare în cazul în care economia acesteia intră în recesiune, sau doar să susţină economiie ţărilor euro să devină mai competitive şi să aibă un grad de convergenţă reciproc, potrivit unui oficial citat de Reuters.


Discuţiile au avut loc înaintea reuniunii oficiale a Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare al Consiliului UE (ECOFIN), care are loc vineri, ultimul condus de ministrul de Finanţe român, în cadrul președinției rotative a Consiliului UE, asigurată de România până la sfârșitul lunii.

Miza bugetului separat al Zonei Euro

Cele 28 de state membre care formează Uniunea Europeană au deja un buget UE comun, care are un cadru multianual de şapte ani şi este echivalent cu 1% din Venitul Naţional Brut al blocului comunitar. Criza monedei unice, declanşată de incapacitatea de plată în care a intrat Grecia, a dus la ideea este ca statele membre ale zonei euro să aibă un buget separat.

Bugetul separat al Zonei Euro, denumit „Instrument bugetar pentru competitivitate şi convergenţă”,  are drept obiectiv încurajarea reformelor structurale pentru a creşte competitivitatea economiilor 19 state care au moneda unică, alături de politica monetară a Băncii Centrale Europene.

Ţările din zona euro ar trebui să conceapă viitorul buget al zonei euro astfel încât acesta să poată să stabilizeze economia eurozonei şi nu doar să sprijine competitivitatea şi convergenţa sa, declarase Christine Lagarde, preşedintele Fondului Monetar Internaţional, joi, înaintea celei dintâi reuniuni a miniştrilor de Finanţe.


Miniştrii europeni de Finanţe dezbat de şase luni acest dosar, care desparte statele din sudul continentului, partizane ale unei solidarităţi mai mari, de cele din nord, adepte ale rigorii bugetare. Franţa şi Germania au sperat să se ajungă la un compromis european joi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: