Licitaţia pentru licențele 5G nu va putea avea loc în această toamnă dacă Guvernul nu abrogă toate”prevederile referitoare la industria telecom din OUG 114” şi nu emite ulterior o hotărâre prin care să definească preţurile de pornire, a declarat, marţi, vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin. Statul a bugetat venituri de circa 2,1 miliarde de lei din aceste licitații.
În condiţiile actuale, definite de OUG 114, preţurile pentru spectrul radio pentru unele frecvenţe ar atinge miliarde de euro – un nivel “nerealist” raportat la piaţa locală de telecom – în timp ce preţurile pentru unele benzi de frecvenţă nu pot fi stabilite pentru că nu există nicio referire la ele, a explicat oficialul ANCOM.
“În opinia noastră OUG 114 este inaplicabilă iar componentele care se pot aplica duc la nişte preţuri de plecare la nişte valori complet rupte de realitatea din România. Noi am transmis opinia noastră şi către Parlament şi guvern că ar trebui abrogate toate prevederile referitoare la domeniul telecom din OUG 114. Ne dorim să revenim la prevederile din OUG 111, prin care ANCOM propune guvernului taxele de plecare în licitaţie”, a declarat Eduard Lovin în cadrul unei întâlniri cu media. “Noi suntem optimişti că se va reuşi acest lucru”, a adăugat el, potrivit Ziarului Financiar.
La sfârșitul lunii ianuarie, Orange, Vodafone și Telekom au transmis Guvernului o scrisoare prin care au avertizat că măsurile din OUG 114 încalcă legislația europeană și vor face imposibilă implementarea noilor tehnologii. Din calculele operatorilor, impactul total al ordonanței va fi de 3,3 miliarde de euro în 2019, sumă ce depășește veniturile anuale ale industriei și reprezintă 60% din investițiile totale ale operatorilor mobili în ultimii 10 ani.