Votul final al proiectelor Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 este programat vineri în Parlament, conform calendarului stabilit sâmbătă de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Ședința Birourilor permanente a fost tensionată din cauza programului foarte aglomerat, Opoziția acuzând repetarea metodei „pe repede înainte” impusă de majoritate astfel încât să fie practic imposibilă o dezbatere serioasă.
Amendamentele pot fi depuse până luni, la ora 12,00, iar centralizarea şi gruparea amendamentelor pe ordonatori principali de credite trebuie să se termine până la ora 14:00.
De la ora 15:00, sunt programate şedinţe comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului și, simultan, dezbaterile generale în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci.
De marţi de la ora 9:00, până miercuri la ora 14:00 vor avea loc dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, la ora 15:00 fiind aşteptată depunerea rapoartelor.
La aceeaşi oră, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului stabilesc timpii de dezbatere în plen, iar o oră mai târziu este programată să se desfăşoaare şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, dezbaterile generale şi dezbateri pe anexe.
Vineri, este programat votul final asupra bugetului în plenul Camerelor reunite.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
După aceasta, cele două proiecte urmează să fie promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.
Prima „rectificare” – dinainte de legiferare
Vineri seara târziu, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat pe sit-ul său un proiect de buget rectificat cu un deficit al bugetului de stat mai mare cu 1,3 miliarde de lei mai mare decât în varianta inițială, publicată la 31 ianuarie.
În varianta 8 februarie veniturile prevăzute sunt de 164.543,4 milioane lei, iar cheltuielile de 200.700,2 milioane lei (credite bugetare), iar deficitul de 36.156,8 milioane lei.
În varianta 31 ianuarie, veniturile erau 164.727,9 milioane lei, iar cheltuielile de 199.584,7 milioane lei (credite bugetare), cu un deficit de 34.856,8 milioane lei, cu 1,3 miliarde de leimai mic.
Veniturile ai fost reduse vineri cu 184,5 milioane de lei, iar cheltuielile au fost crescute cu 4,62 miliarde de lei cele pe credite de angajament și cu 1,1155 miliarde de lei acelea pe credite bugetare.
Comunicatul oficial al guvernului vorbește de aprobarea unui buget cu același deficit bugetar de 2,55% din PIB.
Un răspuns
– Varianta 8 februarie :
„deficitul de 36.156,8 milioane lei.”
-varianta 31 ianuarie :
„deficit de 34.856,8 milioane lei”
Cred ca sint gresite datele deoarece in ambele versiuni , deficitul bugetar ar depasi din start 3 % PIB. In loc de cifra 3 ar trebui scris 2 ?
Sau INS a pregatit deja o crestere colosala a PIB in 2019 ? 🙂