7 septembrie, 2018

Ministerul Muncii a anunțat vineri că va remedia scăparea legislativă care a făcut ca femeile plătite pe drepturi autor să nu mai primească nicio indemnizație pentru creșterea copilului de până la doi ani, începând cu cele care vor naște în martie 2019.

Prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală a fost scoasă de sub incidența reglementărilor privind veniturile din activități independente și reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la art. 70.

Până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind venituri din activități independente.


După această dată, recunoaște MInsiterul Muncii, într-un comunicat de presă, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activități independente și, prin urmare, nu mai pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului.

“MMJS a lansat, deja, în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, astfel încât situația să fie remediată”, menționează instituția.

Situația discriminatorie a fost semnalată de către deputatul USR Iulian Bulai, care a declarat joi că incompetența coaliției PSD – ALDE riscă să lase mamele fără indemnizație. El a oferit și câteva exemple cu pierderile suferite de femeile care au născut după 22 de ani:

  • A., o actriță care a născut în iulie și care are doar venituri din drepturi de autor, ar fi trebuit să primească o indemnizație de creștere a copilului de 5.000 lei/lună. Va primi, în schimb, 3.000 lei/lună pentru că i s-a scos din calculul indemnizației venitul din aprilie până în iulie.
  • Al., în schimb, o arhitectă care va naște în septembrie și care a avut venituri și din salariu și din drepturi de autor, va primi o indemnizație de 1.250 lei/lună (cea minimă), în loc de 4.500 lei/lună pentru că la calcul nu i se iau în considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni.

Există categorii profesionale unde riscul planează asupra majorității femeilor, plata pe drepturi de autor fiind principala formă de remunerație pentru actrițe, muziciene, artistele vizuale, jurnaliste, scriitoare, traducătoare sau IT-iste. E vorba, anual, despre sute, dacă nu mii de mame cu venituri din drepturi de autor, spunea deputatul Iulian Bulai.


„E o formă de discriminare și o condamn cu fermitate. Acest act de rea-voință sau ignoranță la adresa celor care muncesc în cultură și în industriile creative va avea un impact major asupra vieții unor părinți și, în definitiv, a copiilor lor. PSD a hotărât ca această categorie socială să nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii născuți în familii creative să petreacă mai puțin timp, în primii ani, cei mai importanți, cu mamele lor, forțate de PSD să se întoarcă la muncă mult mai devreme. USR va amenda corespunzător OUG 111/2010”, a declarat Bulai, vicepreședintele Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: