Cel care va conduce Guvernul în cele zece zile de concediu ale Vioricăi Dăncilă este Paul Stănescu, unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Liviu Dragnea.
Este preşedintele de organizație care, în 2015, când Liviu Dragnea a fost condamnat în Dosarul Referendumul, şi-a dat demisia din toate funcţiile de conducere ale PSD, în semn de solidaritate cu liderul formațiunii.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost citat la DNA în această dimineață. În fața Direcției anticorupție a fost așteptat de zeci de susținători. Printre aceștia, şi vicepremierul Paul Stănescu.
În noiembrie anul trecut, Paul Stănescu, alături deputații Claudiu Manda și Andreea Cosma și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, au stat în fața DNA pentru a-și exprima astfel susținerea lui Liviu Dragnea, care fusese citat în legătură cu fondurile europene fraudate de Tel Drum.
Potrivit scenariilor vehiculate la nivel politic, Paul Stănescu ar fi fost numit interimar pentru a semna o OUG pentru aministie și grațiere, act pe care Viorica Dăncilă ar fi refuzat să-l aprobe. Deoarece nu are imunitate parlamentară, ea ar fi expusă în cazul unei anchete penale legate de emiterea unei OUG care l-ar salva pe Liviu Dragnea de condamnări.
Fost președinte al Consiliului Județean Olt (între 2008 și 2016), calitate în care l-a cunoscut pe Liviu Dragnea, Paul Stănescu a fost propulsat de acesta „la centru” – a devenit senator în 2016, apoi ministru și vicepremier.
Reamintim că în Dosarul Belina (legat tot de Liviu Dragnea, dar în acre acesta nu este acuzat), Sevil Shhaide a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu (pentru documente semnate când era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).
Rovana Plumb, însă, a scăpat de zde complicitate la abuz în serviciu – deputații au respins cererea DNA de ridicare a imunității, astfel încât procurorii nu o pot pune sub urmărire penală. Este ministru al Fondurilor Europene, în timp ce Sevil Shhaideh a pierdut mandatul de ministru MDRAP (pe care l-a preluat Paul Stănescu). A fost numită consilier al premierului Dăncilă, așa cum a fost recuperat și Darius Vâlcov, alt social-democrrat apropiat de Liviu Dragnea și, totodată, cel considerat ca fiind prim-ministrul de facto.
Inginer agronom și director de IAS, înainte de a intra în politică
Paul Stănescu este de formaţie inginer agronom. A absolvit Facultatea de Agronomie din Craiova, în 1982.
Până în 1987 a condus fabrica de Conserve Caracal, în calitate de director, între 1988 şi 1991 a fost directorul I.A.S. Studina, iar din 1992 şi până în 2008, când a devenit preşedintele CJ Olt, a condus Agromec Vişina.
Paul Stănescu a figurat ca suspect într-un dosar în care era acuzat că a finanțat ilegal clubul de fotbal F.C. Olt, ilegalitate sesizată în mai multe raporturi ale Curţii de Conturi.
În februarie anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererea DNA de redeschidere a dosarului.
Posturi sinecură pentru toată familia
Fratele vicepremierului, Alexandru Stănescu, este și el parlamentar, fiind la al doilea mandat de deputat.
Fiul senatorului Paul Stănescu s-a aflat și el, inițial, pe listele candidaților PSD, în 2016, dar a fos retras numele său a fost eliminat de pe lista finală.
Soţia senatorului, Marieta Stănescu, fostă profesoară la şcoala gimnazială din comuna Vişina, a devenit pentru o perioadă consilier în Ministerul Educaţiei.
Tatăl senatorului Paul Stănescu a fost primar în localitatea natală Vişina, până în 2016, când a renunțat să mai candideze. Avea 75 de ani.