19 mai, 2012

România ar putea cumpăra avioane multirol împreună cu încă 2-3 state partenere, potrivit conceptului Smart Defence care se va discuta la Summitul NATO de la Chicago, de duminică și luni.

”România este un suporter fără rezerve al implementării acestui concept în strategia de achiziţie de echipamente militare pentru statele membre NATO. Este mai uşor ca 2-3-4 state să hotărască să creeze, spre exemplu, capacităţi aeriene pentru a asigura securitatea aeriană a spaţiului lor decât fiecare stat în parte să-şi asigure finanţarea proiectelor de întărire a capacităţilor aeriene”, a declarat preșdintele Traian Băsescu, vineri, înainte să plece la Chicago.

România are nevoie de 48 de avioane multirol, în condițiile în care din anul 2015 toate aparatele Mig-21 din dotarea Forțelor Aeriene își epuizează resursa de zbor.


În martie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat o hotărâre prin care România ar urma să cumpere 24 de avioane F-16 americane, second-hand, în valoare ttală de 1,3 miliarde de dolari. Aparatele ar urma să poată fi folosite încă aproximativ 10-15 ani.

La cea mai recentă vizită a lui Băsescu la Washington, în 2011, partea română a discutat posibilitatea achiziționării de avioane noi.

Alte teme la Summitul NATO și poziția României:

  • Misiunile din Afganistan. ”Aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie, care, aşa cum este estimat, se va termina la sfârşitul anului 2014, dar şi de ceea ce urmează după tranziţie, în ce măsură aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, în consolidarea forţelor de securitate ale Afganistanului, în aşa fel încât întreg teritoriul Afganistanului să fie sub controlul Kabulului.
  • Se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului”.
  • Scutul NATO Antirachetă. ”Cu ocazia acestui Summit, sperăm să fie declarat funcţional, aşa cum vă spuneam, interimar, şi cel de-al treilea pilon – capacitatea de apărare antirachetă a statelor membre NATO. Din acest punct de vedere, vă pot spune că România va deveni una dintre primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete asupra teritoriului său şi a ţărilor din regiune, iar capacităţile de pe teritoriul României vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015”.
  • Zona Mării Negre. ”Dorim să menţinem în concluziile Summitului NATO atenţia pentru zona Balcanilor şi a Mării Negre, ca zonă de interes strategic nu numai pentru România, dar şi pentru statele membre NATO”.
  • Extinderea NATO. ”Vom fi printre statele care vor promova şi consolida ideea de rămânere a porţilor deschise pentru alte state, vizând, aşa cum vă spuneam, în mod deosebit statele din Balcani şi din vecinătatea noastră imediată.
  • Vom rămâne nişte suporteri ai accesului Georgiei, chiar dacă la acest Summit nu se vor face invitaţii de intrare în NATO, dar pentru noi Georgia este un vecin de pe partea cealaltă a Mării Negre care îndeplineşte, în opinia noastră, condiţiile cel puţin strategice de a fi membru NATO”.

Premierul Ponta: Președintele Băsescu se reprezintă în general pe el în străinătate

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, sâmbără, la Cluj, că președintele Traian Băsescu se reprezintă în general pe el însuși la reuniunile externe la care participă.

Din acest motiv ministrul de Externe, Andrei Marga, și ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, merg la Summitul NATO, ca partenerii străini să vadă că România are oameni serioşi în conducere, a mai spus Ponta.


”Pe domnul Marga l-am rugat să meargă la Chicago, împreună cu preşedintele ţării, pentru că ştiţi că preşedintele ţării merge în general în străinătate şi nu reprezintă pe nimeni, decât pe el. M-am gândit să fie acolo doi miniştri – domnul Marga şi domnul Dobriţoiu – ca să înţeleagă partenerii noştri internaţionali că există oameni serioşi în România. Sunt convins că drumul până la Chicago va fi extrem de lung pentru domnul preşedinte Băsescu”, a spus Victor Ponta, la lansarea candidaţilor USL pentru judeţul Cluj.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: