6 februarie, 2018

Banca Națională a României (BNR) a trimis un avertisment sever la adresa băncilor din România să nu se implice în operațiuni cu bitcoin sau cu alte monede virtuale (criptomonede).

Avertismentul a fost emis, cu toate că, „în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare din România”, potrivit unui comunicat emis de BNR marți.

„În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede”, spune BNR.


Bitcoin, cea mai cunoscută monedaă virtuală bazată pe tehnologia blockchain, a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa de la începutul acestui an, căzând sub pragul de 6.000 de dolari.

Caracteristica puternic speculativă a criptomonedei a fost pusă în lumină și mai puternic de aversiunea explozivă la risc a marilor operatori de pe marile piețe financiare ale lumii.

Căderea bitcoin coincide cu retragerea investitorilor din plasamentele incomparabil mai sigure în acțiunile marilor companii ale lumii. Companiile listate la bursele lumii au pierdut circa 4,000 de miliarde de dolari din valoarea lor, în câteva zile, potrivit Reuters.

Având în vedere fluctuațiile foarte mari înregistrate pe perioade foarte scurte, BNR „clasifică monedele virtuale, cum ar fi bitcon, drept active speculative, extrem de volatile și riscante”.


Banca centrală a sesizat „creșterea interesului populatiei față de monedele virtuale, în special bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor”.

BNR își întărește, astfel, poziția exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: