2018 a început cu un nou set de reguli privind plata TVA, prin intrarea în vigoare a mecanismului TVA split. Chiar dacă acesta vizează doar companiile aflate în insolvență sau care au datorii la plata TVA, în realitate, obligațiile tuturor plătitorilor de TVA au devenit mai complexe începând cu 1 ianuarie.
Astfel, pe lângă obligația de a verifica dacă furnizorii lor au un cod valid de TVA, dacă acest cod a fost declarat inactiv și dacă aplică TVA la încasare, companiile trebuie, începând de anul acesta, să verifice și dacă acești furnizori aplică plata defalcată a TVA.
Îndeplinirea tuturor acestor obligații atrage costuri și resurse suplimentare, care sunt uneori ignorate de contribuabili, fiind mari consumatoare de timp și o povară pentru angajați. Nerespectarea obligațiilor atrage însă sancțiuni considerabile, care pot ajunge până la 100% din valoarea TVA, așa cum s-a dovedit în nenumărate inspecții fiscale. Există totuși soluții care, prin utilizarea tehnologiei, pot simplifica semnificativ efortul companiilor și pot reduce timpul alocat acestor operațiuni de verificare.
Alex Milcev, Partener EY România, explică: „Încurajăm companiile să descopere soluții personalizate pentru business-urile în care sunt implicate, astfel încât acestea să ajute la optimizarea anumitor procese cât și la reducerea timpului petrecut în activități de rutină. În acest sens, echipa noastră de consultanți fiscali a dezvoltat aplicația EY VAT Check, pentru a sprijini companiile să se conformeze mai ușor noilor reglementări privind TVA split.”
EY VAT check permite utilizatorilor să verifice simultan și în toate bazele de date ale ANAF dacă furnizorii și beneficiarii:
- sunt înregistrați în scopuri de TVA în România
- au un cod de TVA care nu este valid
- aplică TVA la încasare
- aplică plata defalcată a TVA
EY VAT check poate verifica atât tranzacțiile curente, cât și pe cele precedente, funcționează independent de sistemul ERP al companiilor și poate fi folosită imediat, fără costuri de adaptare. Pentru utilizarea EY VAT check, utilizatorii trebuie doar să încarce o listă cu codurile de TVA ale partenerilor, sau, și mai simplu, declarația 394. Aplicația afișează apoi toate informațiile necesare despre furnizori și beneficiari, astfel încât utilizatorii să se poată conforma ușor sistemului TVA split.
Mai multe detalii despre aplicația EY VAT Check sau un cont activ, pot fi solicitate la adresa: http://www.eyromania.ro/TVA
****
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 31,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2017.
Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992.
Cei 770 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.
EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com