Într-un discurs fără precedent și ținut în fața a peste 7.000 de soldați înconjurați de echipamente militare (tancuri și avioane de luptă), preşedintele chinez Xi Jinping a cerut armatei să fie pregătită pentru război şi să nu se teamă de moarte.
Discursul de două minute a fost transmis online în toate cele 4.000 de baze și unități militare, pentru a fi urmărit de întreaga armată și aplaudat de soldați, care au jurat în faţa drapelului naţional să îi asculte ordinele fără nicio ezitare.
Potrivit declarației date generalul în rezervă Xu Guangyu publicației The Global Times este prima dată în istoria Republicii Populare când Comitetul Militar Central a mobilizat întreaga armată și instrucțiunile de pregătire militară vin direct de la președintele Comitetului.
„Personalul militar nu ar trebui să se teamă de greutăţi sau de moarte. Ofiţerii şi soldaţii ar trebui să fie îngrijiţi în mod generos, în timp ce stilurile de lucru nedorite şi corupţia ar trebui să fie restricţionate cu hotărâre”, a spus preşedintele chinez.
De asemenea, el a cerut armatei să consolideze pregătirea militară orientată spre luptă şi să se concentreze asupra mijloacelor de război de înaltă tehnologie.
„Creaţi o forţă de elită, puternică, care să fie întotdeauna pregatită pentru luptă, capabilă să fie sigură de victorie, pentru a îndeplini sarcinile atribuite de Partid şi de oamenii din noua eră. O atenţie deosebită ar trebui acordată digitalizarii, astfel încât să fie promovate talente militare de înaltă clasă”, a continuat Xi Jinping.
Evenimentul vine într-un context îngrijorător, în care divergențele dintre Rusia, SUA și China s-au accentuat și în care marile puteri ale lumi par incapabile să găsească o soluție comună în ceea ce privește problema nucleară provocată de Coreea de Nord.
Expert militar, despre exercițiile militare desfășurate de China: Beijingul transmite Seulului și Washingtonului mesajul că va fi alături de Coreea de Nord
Totul are loc pe fondul unor exerciții militare de amploare desfășurate de China la granița cu Coreea, în pregătirea pentru o eventuală confruntare armată între SUA și Coreea de Nord.
Teama unui astfel de război a crescut în ultimele luni, după ce Pyongyangul a efectuat mai multe teste nucleare și a amenințat să lovească insula Guam, teritoriu SUA din Oceanul Pacific, unde o rachetă lansată din Coreea de Nord ar ajunge în numai 14 minute.
Li Jie, expertă în chestiuni militare a declarat pentru The Express că timingul arată că Beijingul a început pregătirea suportului militar pentru Kim Jong-un, pentru situația în care va izbucni un război (Al Treilea Război Mondial) între Coreea de Nord și SUA.
Este un avertisment adresat Washingtonului și Seulului, să nu mai provoace Pyongyangul, în opinia acesteia.
Excercițiile militare declanșate de China urmează celor declanșate în zonă de SUA și Coreea de Sud – 260 de avioane de luptă simulează un eventual răspuns la o acțiune belicoasă a lui Kim Jong-un.
Cheltuielile militare ale Chinei reprezintă doar 1,9% din PIB, comparativ cu 5,3% în Rusia şi 3,3% în SUA.
Bugetul apărării alocat în SUA este de 3 ori mai mare decât al Chinei şi depăşeşte bugetul însumat al Chinei, Rusiei şi al următoarelor şase ţări, ceea ce face greu de presupus că Beijingul și-ar propune să se constituie într-un adversar militar global pentru SUA.
De la preluarea mandatului, în 2012, Xi Jinping a militat pentru dezvoltarea capacităţilor armatei chineze, cea mai mare din lume din punct de vedere numeric – personalul activ al acesteia numără aproximativ 2.285.000 de persoane.
Xi a promis însă că va construi o armată de talie mondială până în 2050.