Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost condamnat, luni, la doi ani de închisoare cu executare, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Trofeul Calității, însă decizia poate fi atacată cu recurs.
Procurorul de caz a cerut condamnarea președintelui Cosniliului Național al PSD la închisoare cu executare.
În acest dosar, Năstase era acuzat că și-ar fi folosit influența pentru a obține fonduri pentru campania electorală prezidențială din anul 2004.
“Trofelul calităţii” este doar unul din dosarele judiciare întocmite pe numele fostului premier, iar Adrian Năstase a susţinut că este un dosar politic, intrumentat la adresa sa de DNA.
În acest dosar, Adrian Năstase a fost judecat ca beneficiar al simpozionului “Trofeul Calităţii în Construcţii”. Procurorii spun că simpozionul – organizat de Inspectoratul de Stat pentru Construcţii – condus la acea vreme de Irija Jianu, o apropiată a lui Sergiu sechelariu de la Bacău, ar fi fost doar un paravan pentru adunarea de fonduri pentru campania electorală a lui Adrian Năstase – premier la acea vreme. Suma strânsă din taxele de participare s-a ridicat la 67,4 miliarde de lei vechi.
Pedepsele celorlalţi inculpaţi în acest dosar:
- Irina Jianu: 7 ani închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi
- Gasparovici Diana: 6 ani închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi
- Bogdan Popovici: 7 ani închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi
- Vasile Mihai Cristian: 7 ani închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi
- Maria Popovici: 7 ani închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi
Instanta a menţinut sechestrul pe patru imobile aparţinând inculpaţilor şi pe suma de 118.650 de dolari aparţinând lui Adrian Năstase
Reacţia lui Adrian Năstase
Fostul premier a declarat că dosarul este politic şi că unul dintre judecători a făcut politica procurorilor, întrucât dosarul a fost instrumentat de DNA, iar judecătorul Ioana Bogdan, spune Adrian Năstase, a fost consilierul lui Daniel Morar, şeful DNA. Năstase spune că 60 din cei 940 de martori din acest dosar au fost iniţial învinuiţi şi mai apoi şantajaţi de procurori.
Fostul premier a declarat că va face recurs.
”Vă rog să observați și cei dou ani de interezicere a unor drepturi, care ar viza de fapt încercarea de a mă ține în afara vieții publice. Ăsta a fost sensul acestor procese, în care nu a existat nicio justificare, nu au fost niciun fel de probe, dar dorința a fost foarte clară, de a construi un cadru de eliminare a mea din viața publică și ăsta a fost obiectivul lui Traian Băsescu din 2005”, a spus Năstase, la Realitatea TV.
”Este foarte clar că presunea politică asupra judecătorilor a fost foarte mare, că Ionuț Matei, președintele completului, și Ioana Bogdan, fosta consilieră a lui Morar, care a fost promovată sprecial la instanță, la Înalta Curte pentru aceste procese , și-au făcut datoria.
Faptul că prejudiciul adus Inspectoratului de stat în Cosntrucții a fost zero nu a fost luat în considerare. Daniel Morar este în campanie electorală, pentru că i se termină mandatul.
Probabil că dacă s-ar fi dat achitare, ar fi avut multe probleme, pentru că ar fi fost un dezastru pentru DNA”, a mai susținut Adrian Năstase.
Liderii USL:
Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat, la puţin timp după aflarea sentinţei: „Cunosc dosarul şi ştiu cât de multe presiuni politice s-au făcut în construcţia sa. Sunt însă convins că domnul Nastase va face recurs, si cu acest prilej îşi va putea demonstra nevinovaţia. Până la un verdict definitiv, nu vreau sa comentez mai mult. Şi cred că nu este cazul ca noi, politicienii, să comentam prea mult un verdict inainte ca el să fie definitiv„.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD: ”Nu este vorba de PSD, Adrian Năstase rămâne la fel în partid. Eu sunt foarte afectat, foarte dezamăgit şi sper din tot sufletul la recurs să îşi dovedească nevinovăţia. Am fost convins că va fi achitat. Adrian Năstase rămâne acelaşi lider politic” .
Crin Antonescu, în urmă cu o săptămână: Cine e condamnat trebuie să facă un pas mare înapoi, până la recurs
Copreședintele USL, liberalul Crin Antonescu, declara, în urmă cu o săptămână, la TVR, că Adrian Năstase ar trebui să facă ”un pas mare înapoi”, dacă avea să fie condamnat, până la un recurs în justiție care să-l achite.
”Dacă avem o sentință care-l condamnă pe Adrian Năstase, pe Antonescu, pe Turturică, pe cine vreți dvs, noi, fără excepție, considerăm că în acel moment, până la un eventual recurs care să-l achite, omul respectiv trebuie să facă un pas, chiar mare, înapoi din prim-planul scenei politice”, a susţinut Crin Antonescu, întrebat despre Năstase.
El a reamintit că a votat, în Parlament, pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Năstase.