Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a respins acuzațiile Administrației SUA privind o așa zisă manipulare a pieței valutare, la care Zona Euro și în special Germania ar apela, prin subevaluarea euro.
„Întâi că noi nu suntem manipulatori valutari. Și, în al doliea rând, politica noastră monetară reflectă situația diferită a ciclului economic în Zona Euro și în SUA. Piața unică nici nu ar supraviețui unei continue devalorizări competitive”, a declarat Mario Draghi, luni, citat de Reuters.
Trei sferturi din comerţul extern al României de circa 80 de miliarde de euro,se derulează în interiorul Uniunii Europene, iar Germania este principalul partener comercial al ţării noastre.
BCE își continuă programul de operațiuni de infuzie de lichidități în sistemul bancar, aferent politicii de relaxare monetară (QE), deși volumul de achiziții de titluri de stat emise în euro va scădea.
În același timp, SUA a pus capăt unui program asemănător, declanșat încă din anii crizei și Federal Reserve a început să crească dobânda de referință la dolar.
Astfel, dolarul a devenit mai atractiv, mai puternic față de euro, inclusiv ca urmare a promisiunilor președintelui Donald Trump de relaxare fiscală și de investiții în infrastructură, dar creșterea raportului USD / EUR nemulțumește pe exportatorii americani.
Peter Navarro, consilierul președintelui Donald Trump, a acuzat săptămâna trecută Zona Euro și mai ales Germania, față de care SUA are un important deficit comercial, că se folosesc de un euro „subevaluat grosolan”, ca să exploateze SUA, potrivit Financial Times.
Pe de altă parte, Mario Draghi a contraatacat, acuzând că intenția Administrației Trump de a relaxa reglementările bancare ar putea sădi semințele unei noi crize financiare, așa cum s-a întâmplat și acum 10 ani.
„Ultimul lucru de care avem nevoie în acest moment este relaxarea reglementărilor. Este foarte îngrijorătoare ideea de a repeta circmstanțele de dinainte de criză”, a declarat Mario Draghi, în fața Comitetului pentru afaceri economice al Parlamentului European.
Politica monetară în Zona Euro
Banca Centrală Europeană (BCE) nu va înăspri politica monetară pentru a contracara inflaţia, deoarece creşterea accelerată a preţurilor înregistrată în ultimele luni este un fenomen temporar, produs aproape în întregime din cauza majorării preţului petrolului, a mai spus preşedintele BCE, citat de Reuters.
Mario Draghi a confirmat că relansarea economică în zona euro se consolidează, dar și că există în continuare probleme pe piaţa muncii, iar creşterea productivităţii este modestă.
În luna ianuarie 2017, rata anuală a inflaţiei în zona euro a până la 1,8%, de la 1,1% în luna decembrie 2016, şi este posibil ca în lunile următoare să treacă peste obiectivul ţintă al BCE, care vrea să menţină creşterea preţurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
În schimb, inflaţia de bază, care exclude elementele volatile precum preţurile la energie şi alimente, este în continuare scăzută, iar Draghi a atras atenţia asupra tendinţelor de bază ca un motiv principal pentru continuarea suportului monetar.
„Până acum presiunile privind inflaţia de bază rămân limitate şi sunt aşteptate să crească doar treptat în perioada următoare”, consideră preşedintele BCE.
Comentariile lui Mario Draghi fac improbabilă o încetare a achiziţiilor de titluri de stat în euro ale BCE, în lunile următoare.
În luna decembrie BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă şi a decis să cumpere în continuare, lunar, active în valoare de 80 de miliarde de euro până în luna martie, urmând ca ulterior mărimea achiziţiilor să fie redusă la 60 de miliarde de euro pe lună până la finele acestui an.