30 iunie, 2016

sistem de sanatateVineri intră în vigoare contractul-cadru dintre Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) și furnizorii de servicii medicale, chiar dacă medicii de familie refuză în continuare semnarea noilor contracte individuale.

Inițial, Contractul-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale pe anul 2016 trebuia să se aplice de la 1 aprilie, dar Guvernul a dat o hotărâre prin care s-a amânat cu trei luni intrarea lui în vigoare, din cauza divergențelor cu medicii de familie.

În momentul de față, majoritatea medicilor de familie refuză în continuare semnarea contractelor individuale pe baza noului contract-cadru, astfel încât Casa a găsit o soluție inedită: pentru a nu mai cere o nouă prorogare, CNAS a anunțat că aplicarea prevederilor din contractul pentru 2016 debutează de la 1 iulie, dar prin acte adiționale semnate la contractul pe 2015, a cărui valabilitate încetează joi.


Dosarele pentru noile contracte individuale, pe 2016 (în baza contractului-cadrul penrtu 2016) se depun abia de la 1 iulie, iar semnarea lor începe în august.

Până atunci sunt semnate adiționalele pe care funcționează în luna iulie.

Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a declarat pentru cursdeguvernare.ro că nu s-a luat încă o decizie referitoare la ce se va întâmpla: „Deocamdată nu știu ce să vă spun. Încă mai așteptăm și sperăm că vor răspunde solicitărilor noastre”.

Așa încât, situația este rezolvată doar pentru luna iulie, pentru care semnează actele adiționale.

Revendicările medicilor de familie


Una dintre revendicări este creșterea bugetului alocat pentru medicina primară, buget ce a fost redus anul acesta la 5,8% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), comparativ cu 6,5% în 2015.

Tot la capitolul financiar intră și nemulțumirile legate de valorile introduse prin Contractul-cadru din 2016:

  • valoarea minimă garantată a punctului „per capita” a fost majorată de la 4 lei la 4,3 lei brut
  • valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical a crescut la 2 lei, de la 1,9 lei brut

Sumele sunt mici și nu aduc în plus decât între 300 și 600 de lei, în condițiile în care s-au creat discrepanțe tot mai mari între medicii de familie și cei din sistemul public, salariați la stat.

rodica tanasescu„Noi nu am beneficiat de creșterea cu 25% a salariilor”, precum bugetarii, a explicat Rodica Tănăsescu.

Diferențele se avor accentua după 1 august, cînd intră în vigoare Ordonanța salarizării, care mai aduce niște creșteri, prin corectarea tuturor inechităților , pe orizontală și verticală, în sistemul de sănătate.

De aceea, consideră cei de la Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), un minim necesar al punctului „per capita” ar fi de 5 lei brut, iar valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical – de 3,6 lei brut.

„Nu e mult. Trebuie să se țină cont și în viitor că finanțarea cabinetelor, ceea ce înseamnă atât veniturile mdicilor, cât și ale asistentelor și femeilor de serviciu etc, se face exclusiv de la Casa de Asigurări. Trebuie să existe o armonizare, să avem cât colegii noștri bugetari, pentru că noi oferim tot servicii medicale în sistemul public de asigurări”, a mai declarat pentru cursdeguvernare.ro Rodica Tănăsescu.

Dacă se va decide întreruperea activității cabinetelor, asta se va întâmpla de la 1 august.

Există organizații județene care deja au luat această decizie, în cazul eșecului viitoarelor negocieri – filiala Suceava a Asociaţiei Medicilor de Familie, de exemplu.

CNAS a acceptat până acum doar câteva dintre modificările propuse de medici.

De exemplu, obligația raportării serviciilor înregistrate off-line se va face nu în maximum 72 de ore de la momentul acordării acestora, ci în 3 zile lucrătoare. La stabilirea celor 3 zile lucrătoare, nu se ia în calcul ziua acordării serviciului și termenul se împlinește în a 3-a zi lucrătoare după această dată.

Măsura, simplă, rezolvă parte dintre problemele create de disfuncționalitățile platformei electronice care, de cele mai multe ori pică în zilele de vineri.

În ultimul timp, erorile și căderile platformei s-au înmulțit (http://siui-monitor.ro/?):

erori platf cnas
Erorile din ultima lună ale Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: