UPDATE: Comisia juridică se va întruni din nou, pentru a-i audia și pe candidații respinși inițial, pe motiv de dosar incomplet.
Decizia ca Marian Enache şi Gheorghe Iancu să fie și ei audiați, pentru a putea intra apoi la votul în plen, a fost luată de Biroul permanent al Senatului, marți.
„Am primit din partea deputatului Marian Enache o sesizare cu privire la faptul că, deşi dumnealui a fost prezent acolo cu dosar complet depus de ieri, preşedintele comisiei a refuzat printr-un abuz să-l audieze şi să-l treacă pe buletinul de vot. Am ascultat toate părţile, am verificat, constatând cu părere de rău am spus că a fost o interpretare greşită a colegilor din comisie”, a explicat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, citat de Agerpres.
„Biroul permanent a constatat că nu există cutumă în acest domeniu, că s-a făcut o greşită aplicare. A dispus prin hotărâre ca la ora 16.30 comisia să se întrunească din nou, să asculte toţi candidaţii înscrişi, chiar dacă le place sau nu le place unora, să-i audieze şi să-i treacă pe buletinul de vot şi să se voteze. Funcţie de acest vot, candidaţii urmează să aibă o ordine în plen la ora 17.30, când se va da votul”, a mai spus Ioan Chelaru.
***
Știrea inițială:
Valer Dorneanu va fi președintele interimar al Curții Constituționale până pe 13 iulie, când îi expiră mandatul lui Augustin Zegrean.
Magistratul a fost ales, marţi, pentru a ocupa acest post până la 13 iulie, când va fi votat noul președinte plin al CCR.
Valer Dorneanu este judecător al CCR din 2013, numit de Camera Deputaţilor. El a fost anterior deputat PSD (în 2000-2008).
Între 1967 și 1974, Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale din sectoarele 5 si 6 ale municipiului Bucureşti, apoi expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR (sindicatul de pe timpul regimului comunist).
Viitorul președinte CCR va fi ales pe 13 iulie, când își ocupa pozițiile și cei doi noi membri ai Curții, care îi vor înlocui pe Augustin Zegrean și Tudorel Toader, cărora le expiră mandatele de nouă ani.
Cine sunt candidații Senatului la CCR
Pe de altă parte, Comisia juridică a Senatului le-a audiat, marţi, în şedinţă secretă, pe Mona Lisa Neagoe (din partea PNL) şi Ruxandra Jipa (independent, fost UNPR), candidate pentru cele două locuri vacante de judecător CCR.
Trei magistrați își încheie mandatul luna viitoare, înlocuitorii urmând să fie desemnați de Senat, Camera Deputaților și Președinție (unul din partea fiecărei instituții).
Comisia juridică a Senatului a respins candidaturilor lui Marian Enache, deputat independent, şi Gheorghe Iancu, fiindcă aceștia nu au o recomandare unui grup parlamentar din Senat.
Așa încât vor merge la votul în plen doar cele două. Mona-Lisa Neagoe a primit patru voturi favorabile și unul împotrivă, iar Ruxandra Jipa a avut patru voturi contra și unul pentru.
PSD și ALDE au anunțat că nu vor avea nicio propunere, dar vor susține unul dintre candidați.
Procedurile au fost reluate după ce plenul Senatului a respins, în urmă cu o lună, candidaturile lui Ioan Chelaru, Ruxandra Jipa și a Mona-Lisei Neagoe și procedurile au fost reluate.
Ruxandra Jipa este senatoarea care l-a miruit pe Dan Șova înaintea votului pentru suspendarea imunității în dosarul Rovinari – Turceni.
Într-un dialog cu jurnaliștii referitor la procedura controversată folosită în acel caz, ea le replica reprezentanților presei: „Măi, lăsaţi-mă cu Constituţia!”
Judecătorul Mona Lisa Neagoe (foto) este soția lui Robert Marius Neagoe, fost director al Direcţiei juridice din Oficiul pentru Privatizare, implicat în Dosarul privatizărilor strategice (cel mai cunoscut caz de spionaj din România).
Robert Marius Neagoe a fost singurul acuzat scos de sub urmărire penală prin rechizitoriul trimis în instanță.