Academicianul Solomon Marcus a murit joi, la 91 de ani.
El a absolvit Facultatea de Matematică din Universitatea București, unde a devenit ulterior profesor. A devenit membru corespondent al Academiei Române în 1993 și membru titular în 2001.
A publicat peste 50 de volume de analiza matematică, matematica și lingvistica computațională, dar și lucrări interdisciplinare, sau de lingvistică, semiotică, filosofie, sau istoria științei și a educației.
Preocupat de soarta sistemului de educație din România, academicianul a participat mereu la dezbaterile din spațiul public privind reforma învățământului.
Profesorul Marcus declara de curând pentru cursdeguvernare.ro, referindu-se la “metehnele programelor și manualelor, ale sistemului educațional”, care au explodat în ultimul timp:
“Doua schimbari majore au intevenit pentru ca explozia sa se produca: schimbarea de paradigma, trecerea la paradigma informatiei, comuncarii, calculatorului si globalizarii si drept consecinta, trecerea de la invatamantul liceal si universitar elitist la un invatamant popular.
A practica azi o anumita profesie cere o pregatire intelectuala incomparabil mai complexa decat ieri si de aici complexitatea crescanda a progrmelor scolare.
Primii pasi spre eradicarea starii patologice in care se afla scoala trebuie sa fie eliminarea imensului balast din programe si manuale, pentru ca implicit sa se reduca starea de tensiune, de stres care afecteaza o buna parte a populatiei scolare.
Apoi, este nevoie de o colaborare a culturii pe hartie cu internetul pentru ca acesta sa preia o buna parte din efortul de memorie pe care il presupune actul de invatare”, explica Solomon Marcus, pentru cursdeguvernare.ro.