România este gata să sprijine eforturile de reformă și de modernizare ale actualului guvern de la Chișinău și, în măsura în care va observa aceste eforturi, va livra sprijinul financiar promis, a afirmat luni seara ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca (foto).
Declarația ambasadorului român la Chișinău, făcută la un post de televiziune controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, este oarecum în spiritul celor 13 concluzii referitoare la Republica Moldova, date publicității, luni, de Consiliul UE.
Planuri și proiecte românești pentru Republica Moldova
”Situația nu este simplă. De felul în care actualul guvern se va achita de așteptările semnalate de cetățeni depinde modul în care Republica Moldova va evolua în următorii ani”, a afirmat diplomatul român, invitat într-o emisiune înainte de vizita de două zile a președintelui Nicolae Timofti la București, care începe marți.
Concret, autoritățile de la Chișinău trebuie, de exemplu, să își ducă până la capăt angajamentele de reformare a sectorului energetic, a spus ambasadorul Lazurca, adăugând că România are intenții serioase în acest domeniu.
”Compania Electrica intenționează să devină un actor important pe piața energiei din Republica Moldova. (…) Dar asta nu depinde doar de intențiile ei, ci și de intențiile autorităților de la Chișinău. Dacă statul se va decide să pună pe lista de privatizare, de exemplu, rețeaua electrică nord, Electrica își va arăta interesul. România în momentul de față produce mai multă energie decât poate consuma. Balcanii și Republica Moldova produc mai puțină energie decât consumă. Același lucru îl pot spune și în cazul gazoductului Iași-Ungheni. Este în interesul României să creștem piața livrărilor de gaze. Tratăm cu toată seriozitatea continuarea construirii gazoductului Iași-Ungheni”, a afirmat Marius Lazurca.
”Vom continua tot ce am început dacă vom vedea că guvernul de la Chișinău își dorește sprijinul nostru (…). Pe lângă aceste proiecte ne dorim introducerea unor proiecte noi, unor abordări noi. Vom începe să lucrăm direct cu autoritățile locale utilizând documentele programatice ale guvernului de la Chișinău”, a spus diplomatul român.
În același timp, a subliniat el, Chișinăul trebuie tratat cu mai multă exigență în procesul de implementare a reformelor.
Diplomatul român a punctat că alocarea primei tranșe din împrumutul românesc depinde de măsurile concrete aplicate de către autoritățile moldovene. ”Dacă lucrurile vor merge bine, România va transfera 110 milioane de euro în acest an. Ne dorim să continuăm proiectele pe care le-am început în anii precedenți”, a adăugat el.
Potrivit acestuia, România își dorește să investească 5.000.000 de euro în modernizarea grădinițelor din Republica Moldova.
Alte 15.000.000 de euro ar putea fi direcționate spre proiecte de îmbunătățire a calității mediului pe teritoriul republicii.
Consiliul UE, ”foaia de parcurs” pentru Republica Moldova
Consiliul Uniunii Europene a publicat luni seara cele 13 concluzii cu referire la Republica Moldova în care susține, printre altele, că UE așteaptă „rezultate concrete privind reformele”, pentru a-și „restabili încrederea” în autoritățile de la Chișinău.
În același document, UE face apel către autoritățile Republicii Moldova să sporească independența și puterile de supraveghere ale Băncii Naționale și ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare, dar și să depolitizeze instituțiile statului, să combată corupția și să realizeze reforma administrației publice locale.
Totodată, UE recomandă autorităților să facă investigații imparțiale și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili de furtul din sistemul bancar, dar și să îmbunătățească legislația națională, cu scopul de a limita concentrarea proprietății mass-media și a spori pluralismul mediatic.
UE sugerează că ar putea fi reluate plățile de sprijin bugetar pentru Republica Moldova, odată ce vor fi îndeplinite condițiile politice, financiare și macroeconomice și că așteaptă un nou acord între Moldova și FMI.
Cele 13 concluzii ale Consiliului UE:
- Consiliul își reafirmă angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică între Uniunea Europeană și Republica Moldova. De asemenea confirmă faptul că toate statele membre au ratificat Acordul de asociere.
- Consiliul urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova. Uniunea Europeană este convinsă că dificultățile actuale pot fi rezolvate doar prin dialog constructiv între toate forțele politice din țară, care iau în considerare așteptările oamenilor din Republica Moldova. Rezultatele concrete privind reformele sunt necesare pentru a restabili încrederea.
- În acest scop, Consiliul solicită o implementare rapidă a Programului de asociere. Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini eforturile de reformă, în scopul de a aduce beneficii, prin Acordul de Asociere, inclusiv Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, cetățenilor Republicii Moldova.
- Guvernul Republicii Moldova ar trebui să prioritizeze reformele ce vizează abordarea depolitizării instituțiilor de stat, combaterea corupției sistemice, reforma administrației publice care înseamnă, printre altele, creșterea eficienței organismelor de reglementare, transparență și responsabilitatea în gestionarea finanțelor publice, precum și în ceea ce privește procesul de elaborare a politicilor.
- Consiliul face apel la autoritățile din Republica Moldova pentru a consolida guvernarea corporativă în sectorul financiar, precum și a spori independența și puterile de supraveghere ale Băncii Naționale și ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Acesta subliniază, în special, necesitatea de a numi guvernatorul Băncii Naționale, pe baza unui proces non-politizat, transparent și credibil.
- Consiliul face apel la autoritățile din Republica Moldova ca să se asigure că fraudele, care au afectat sistemul bancar în 2014, sunt supuse unei investigații aprofundate, imparțiale, cu scopul de a recupera fondurile deturnate și a aduce pe cei responsabili în fața justiţiei. Acesta îndeamnă autoritățile să întreprindă audituri la cele trei bănci sub supraveghere specială prin rapoarte de calitate înaltă și acțiuni de follow-up, în strânsă colaborare cu FMI, precum și să ia în considerare screening-ul riscurilor sistemice din sectorul bancar. De asemenea, trebuie să fie adoptate toate măsurile legislative adecvate, inclusiv alinierea cadrului legal cu legislația UE pentru a contracara spălarea de bani și a diminua riscul fraudelor bancare suplimentare.
- Consiliul este preocupat de lipsa independenței agențiilor judiciare și de aplicare a legii. Acesta subliniază importanța aplicării reformelor care asigură independența, eficiența, transparența și responsabilitatea sistemului judiciar și a instituțiilor anticorupție. Reforma procuraturii, precum și lupta împotriva corupției în cadrul sistemului judiciar ar trebui să fie tratate ca materii prioritare și, inclusiv, să fie bazat pe merite, recrutare transparentă și promovarea judecătorilor.
- Consiliul îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a crea un câmp de activitate echitabil pentru întreprinderi, pentru a restabili un climat investițional atractiv și stabil, pentru a îmbunătăți condițiile de transparență și de investiții în sectorul energetic. Se evidențiază și mai mult importanța de a urma obligațiile prevăzute de Acordul de asociere și Tratatul Comunității Energiei, pentru a adopta proiectele de lege relevante, în prezent în curs de examinare, și să se asigure punerea lor în aplicare.
- Consiliul reiterează disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistență tehnică și suport pentru proiecte, cum ar fi misiunile de revizuire și consiliere la nivel înalt. Ar putea fi luată în vedere reluarea plăților de sprijin bugetar odată ce sunt îndeplinite condițiile politice, financiare și macroeconomice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere și de transparență bugetară. Consiliul solicită Guvernului să stabilească, printre altele, o foaie de parcurs detaliată în vederea unui program cu FMI, care este un element important în asigurarea faptului că preocupările macroeconomice se redresează. Consiliul salută invitația Guvernului Republicii Moldova către FMI pentru a trimite o misiune, cât mai curând posibil, astfel încât să se angajeze rapid la stabilirea unui program cuprinzător de stabilizare și de reforme structurale.
- Comunicarea eficientă și strategică, inclusiv în cooperare cu societatea civilă și mass-media independentă, cu privire la reformele realizate și care urmează să fie întreprinse în cadrul Acordului de asociere, inclusiv Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, este de o importanță esențială pentru sensibilizarea cetățenilor Republicii Moldova despre beneficiile așteptate de la asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană.
- Uniunea Europeană salută recentele discuții privind reforma constituțională din Republica Moldova cu scopul de a preveni viitorul blocaj politic. Uniunea Europeană, de asemenea, invită autoritățile din Republica Moldova de a aborda toate recomandările OSCE / ODIHR, în special în ceea ce privește transparența finanțării partidelor și responsabilitatea candidaților aleși.
- Consiliul reamintește că libertatea presei este un element fundamental al vieții democratice. Acesta îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să îmbunătățească legislația națională cu scopul de a limita concentrarea proprietății mass-media și asigurarea pluralismului mediatic.
- Consiliul salută angajamentul Republicii Moldova de a gestiona procesul de reglementare transnistreană ca o prioritate-cheie, precum și interesul de a relua negocierile cât mai curând posibil, inclusiv în formatul 5+2. Consiliul salută, de asemenea, crearea unui grup de lucru permanent pentru cooperarea dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei.