3 ianuarie, 2016

afis nimrUPDATE :

Arabia Saudită a decis „să întrerupă relațiile sale diplomatice cu Iranul și cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanței diplomatice iraniene”, a declarat Adel al-Jubeir duminică, într-o conferință de presă desfășurată la Riad.

***


Executarea șeicului Nimr al-Nimr de către autoritățile de la Riad a tensionat situația din Orientul Mijlociu, iar liderii diplomației occidentale se tem că uciderea acestuia va determina noi frământări în zona și va îngreuna procesul de pace din Siria.

Arabia Saudită a anunțat sâmbătă executarea unui de 47 de persoane arestate începând cu 2003 sub acuzația de terorism, dar printre nume se află nu doar membri ai unor grupări jihadiste, ci și ale unor disidenți ai regimului de la Riad.

Execuția de sâmbătă este văzută de analiști ca un mesaj pentru Teheran, o sfidare a Occidentului care sprijină Arabia Saudită, dar mai ales ca pe o mișcare prin care regimul de Riad încearcă să supraviețuiască după revoltele declanșate în 2011 și un an economic 2015 încheiat cu un deficit de 98 de miliarde de dolari.

Este cel mai mare deficit înregistrat vreodată de această țară ce este încă cel mai mare exportator de petrol din lume.


FMI estima însă deficitul pe 2015 la peste 130 de miliarde de dolari.

Arabia Saudită a anunțat că va majora cu 50% prețurile la benzină pe piața internă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie electrică, apă, motorină și kerosen, potrivit agenției SPA.

Ministerul de finanțe al regatului a declarat că se intenționează majorarea tarifelor la servicii publice și la aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cooperare cu alte națiuni din Golf.

 Reacții în Iran: incendierea ambasadei saudite

Execuțiile au stârnit indignarea în lumea șiită, cel mai vehement fiind liderul religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Iran), care a amenințat că regimul de la Riad va avea de înfruntat răzbunarea divină pentru moartea liderului șiit.

Khamenei consideră uciderea șeicului Nimr „o greșeală politică de guvernului saudit”, greșeală ce-i va „bântui pe politicienii” de la Riad.

„Sângele vărsat pe nedrept al acestui martir va avea consecințe imediat”, a mai spus Khamenei, care a adăugat:  “Dumnezeu nu va ierta” acest lucru.

În Teheran, ambasada Arabiei Saudite a fost incendiată sâmbătă seara și luată cu asalt de participanții la un protest împotriva regimului saudit.

ambasada saudita in teheran

Poliția a arestat 40 de persoane, potrivit agenției ISNA.

Consulatul saudit din Mashhad a fost deasemenea incendiat.

Oficiali de vârf din Irak, Liban și Siria s-au declarat, de asemenea, îngrijorați de execuțiile ordonate la Riad.

Duminică, mai multe proteste au fost organizate în fața unor ambasade ale Arabiei Saudite în Europa, inclusiv la Londra, și s-a încercat din nou luarea cu asalt a ambasadei din Teheran.

Forțele de ordine iraniene i-au ținut pe demonstranții șiiți la distanță de clădirea reprezentanților diplomatici ai regimului saudit.

Manifestanții au strigat “Moarte lui al-Saud” (numele familiei regale de la Riad), și au dat foc unor steaguri ale SUA și israeliene.

Proteste au mai avut loc și în alte localități din Iran.

Departamentul de Stat al SUA

Departamentul de Stat american a reacționat sâmbătă imediat, avertizând că execuțiile riscă „să exacerbeze tensiunile sectare în momentul când este urgent ca ele să fie reduse„, potrivit unui comunicat al lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al instituției.

De asemenea, se menționează în comunicat, „Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite să permită exprimarea disidenței pașnice” și solicită liderilor din regiune „să-și dubleze eforturile de combatere a escaladării tensiunilor regionale”.

Arabia Saudită este cel important aliat al SUA în zonă.

(Citiți și: ”O miză internaţională: transferul de putere la tronul Arabiei Saudite”)

De asemenea, mai multe organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului au numit execuțiile de sâmbătă ca fiind îngrozitoare și susțin că cel puțin patru dintre cei uciși, printre care și șeicul Nimr, au fost omorâți în realitate pentru rolul lor în protestele politice din Arabia Saudită.

Aceste proteste au izbucnit în 2011, anul Primăverii Arabe, în provincia estică a Arabiei Saudite, bogată în petrol.

Impactul cel mai mare va fi asupra relațiilor Iran – Arabia Saudită

Executarea celor 47 de persoane va avea repercusiuni, în primul rând asupra relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită, potrivit declarațiilor jurnalistei Carmen Gavrilă, expert în problemele Orientului Mijlociu:

„Impactul cel mai mare va fi asupra relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită. Asistăm la o escaladare puternică a relațiilor dintre cele două țări, care se desfășoară și pe coordonatele luptei pentru hegemonie în regiune. Pe măsură ce Iranul și-a răcit relațiile cu Turcia, Ankara este tot mai apropiată de Arabia Saudită.

Între timp, saudiții pierd teren în Siria, în sensul că organizațiile susținute de ei tind să cadă de pe lista partenerilor de dialog pentru o soluție politică în Siria.

În schimb, Iranul se poziționează solid, chiar dacă în urma negocierilor Bashar al-Assad va fi expulzat, pentru că teheranul va rămâne cu alte puncte consolidate politic în interiorul Siriei.

Iranul, pentru că a făcut compromisurile necesare și a obținut acordul nuclear, a devenit o putere cât de cât frecventabilă.

Referitor la cei 47 de executați, sunt șanse foarte mari, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, ca printre ei să fie și voci ale opoziției.

Acum iese la iveală o ipocrizie cruntă, pentru că, de anul trecut, Arabia Saudită prezidează Consiliul ONU pentru respectarea drepturilor omului. Arabia Saudită nu s-a votat singură în frunte przidiului acestui Consiliu.

În momentul în care apar astfel de cazuri, acest consiliu investighează condițiile în care s-au petrecut faptele.

Arabia Suadită este plasată de toate organizațiile inetrnațională pe unul dintre primele locuri, dacă nu primul, la încălcarea drepturilor omului” a explicat pentru cursdeguvernare.ro Carmen Gavrilă, jurnalist Radio România, expert în problemele Orientului Mijlociu.

Tensiunile dintre suniți și șiiți

Minoritatea șiită, care reprezintă aproximativ 10% din populația nativă saudită, este concentrată în special în provincia de est.

Minoritatea șiită acuză monarhia sunită că discriminează această minoritate căreia i se restrânge accesul pe piața muncii și la educație, reprezentanții acesteia fiind tratați ca cetățeni de mâna a doua.

Protestele organizate pentru a cere drepturi egale cu cele ale suniților au fost reprimate violent.

Autoritățile au negat acuzațiile de discriminare și declarat în mod repetat că această minoritate încearcă de fapt o revolta armată împotriva guvernului.

provincia estica arabia saudita

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat „profund consternat” de executarea de către Arabia Saudită a celor 47 de persoane și a făcut un apel la evitarea exacerbării tensiunilor religioase.

Amnesty Internațional cere Arabiei Saudite să oprească imediat valul de execuții și acuză regimul de la Ryad că se folosește de legea privind combaterea terorismului și condamnările la moarte pentru a-și elimina opozanții politici.

UE cere Arabiei Saudite să respecte drepturile civile și politice fundamentale

Și Uniunea Europeană se declară extrem de îngrijorată de execuții. Într-un comunicat al șefei diplomației europene, Federica Mogherini, se atrage atenția că “acest caz are potențialul de a inflama și mai mult tensiunile sectare care au produs deja multe daune în regiune, cu consecințe periculoase”.

Comunicatul mai atrage atenția că Uniunea s-a exprimat în permanență împotriva pedepsei capitale, Arabia Saudită fiind de altfel țara unde au loc cele mai multe execuții.

Cazul șeicului Nimr al-Nimr, mai spune comunicatul în care este citată Federica Mogherini, “ridică serioase îngrijorări privind libertate de expresie și respectarea drepturilor civile și politice fundamentale, care trebuie menținute în toate cazurile, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului”.

Cine a fost liderul al-Nimr

YEMEN-SAUDI-POLITICS-RELIGION-DEMOȘeicul Nimr al-Nimr (56 de ani) este una dintre cele 47 de persoane condamnate pentru infracțiuni de terorism care au fost executate sâmbătă.

El era unul dintre susținătorii foarte respectați ai protestelor antiguvernamentale izbucnite în provincia de est a Arabiei Saudite, provincie unde majoritatea șiită a acuzat că este marginalizată.

A fost arestat în iulie 2012 și judecat pentru „incitare la conflicte sectare și sprijinirea revoltelor”, acuzații aduse în cea mai mare parte pe baza  conținutul predicilor sale pașnice, chiar dacă foarte pătimașe, scrie middleeasteye.net.

Pe 15 octombrie 2014, o instanță militară l-a condamnat la moarte.

Experți în drepturile omului ai ONU au criticat regimul saudit pentru arestarea și deținerea lui Nimr al-Nimr și s-au arătat îngrijorați de informațiile potrivit cărora acesta ar fi fost torturat de către autorități, de faptul că acesta nu beneficiază de un proces corect și nu primește îngrijiri medicale adecvate.

Regimul saudit a răspuns acuzațiilor prin mai multe comentarii publicate în presa occidentală, comentarii ce susțineau că șeicul Nimr și Faris al-Shuweil, membru marcant al-Qaeda din Arabia Saudită, sunt fețe diferite ale aceleiași monede, ambii fiind reprezentanți ai gândirii teroriste.

Nimr a fost acuzat de presa locală că este agent iranian, deși acesta a respins de mai multe ori informația și a explicat că regimul saudit nu face altceva decât să distorsioneze realitatea pentru a-l discredita.

Printre „teroriștii” arestați se aflau și protestatari șiiți minori în momentul reținerii:  Ali al-Nimr (nepotul șeicului Nimr), Abdullah al-Zaher și Hussein al-Marhoon.

Ali al-Nimr a fost arestat de forțele de ordine în 2012, pentru participarea la protestele ce au avut loc în februarie acel an în provincia estică a Arabiei Saudite.

El ar fi fost torturat și forțat să își asume o serie de infracțiuni, inclusiv aderarea la o „celulă teroristă „, instanța specială condamnându-l ulterior la moarte pe baza acestor declarații.

Pe 8 octombrie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cerea Arabia Saudită să-l grațieze pe Ali al-Nimr și să oprească executarea acestuia.

Numele său nu figurează printre cei 47 de condamnați executați sâmbătă, dar nu se știe care este situația sa.

Potrivit BBC, printre cei executați se numără și o persoană condamnată pentru uciderea în 2004 a unui cameraman care lucra pentru BBC – Simon Cumbers.

Adel al- Dubayti a fost condamnat în noiembrie 2014 pentru rolul său în mai multe atacuri al-Qaeda, inclusiv pentru cel din capitala Riyadh, 2004, în care a fost împușcat Simon Cumbers, iar un reporter – Frank Gardner – a fost grav rănit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: