vineri

30 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2017

Mii de persoane din regiunea kurdă din nordul Irak au votat într-un referendum ce pare a fi un prim pas către independența față de Bagdad. În ciuda cererii guvernului irakian de a nu organiza această consultare populară, după închiderea urnelor s-a constatat, anunță The Guardian, că 80% dintre votanții înregistrați s-au prezentat la scrutin.

Iran, Turcia și Baghdad se tem că referendumul va amplifica mișcările kurde, existând un risc semnificativ de destabilizare a granițelor din regiune.

Potrivit analiștilor, rezultatul referendumului va arăta o majoritate covârșitoare în favoarea independenței, întărind poziția președintelui de facto al kurzilor, Massoud Barzani, care luptă pentru independența kurzilor din Irak.


Barzani a ignorat toate avertismentele transmise de statele vecine Irak, dar și de SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, ONU și Liga Arabă, care au solicitat anularea referendumului și reluarea negocierilor cu Bagdadul.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că țara sa va lua măsuri radicale dacă liderii kurzilor insistă pe linia independenței, avertizând că va tăia conducta prin care kurzii irakieni exportă petrol- principala sursă de venit a guvernului regional kurd.

Iranul a anulat zborurile către localitatea Erbil, din regiunea kurdă irakiană, și a închis spațiul aerian pentru aeronavele care vin sau merg către această localitate.

Chiar dacă rezultatul referendumului nu produce nicio consecință legislativă, guvernul central irakian consideră că această consultare populară va duce la dezintegrarea statului, slăbit după 14 ani de războaie și de instabilitate, ultimii 3 petrecuți în lupte contra Statului Islamic.


Statele Unite, principal aliat al kurzilor irakieni, au avertizat că votul va duce la destabilizarea suplimentară a regiunii, iar primele semne au apărut deja: Bagdad a cerut autorităților regionale să predea guvernului federal controlul tuturor aeroporturilor și punctelor de trecere a frontierei.

Rezultatele preliminare ale referendumului sunt așteptate marți, datele oficiale urmând să fie anunțate spre sfârșitul săptămânii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: