sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 martie, 2018

Guvernul a aprobat joi ordonanța care simplifică procedurile în cazul persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, contribuţiile pentru pensii şi contribuţiile pentru sănătate, instituind Declaraţia unică.

Ordonanţa prevede un regim special de impozitare pentru veniturile obţinute din drepturile de autor.

Termene de depunere și de plată

Declarația unică comasează formularele:

  • D200 – veniturile realizate din România,
  • D201 – veniturile realizate din străinătate,
  • D220 – venitul estimat/norma de venit,
  • D221 – norme de venit – agricultură,
  • D600 – venitul bază pentru CAS,
  • D604 – stabilire CASS persoane fără venit,
  • D605 – stopare CASS persoane fără venit.

Autorităţile anunţă că doar în 2018 noul formular se mai poate depune fizic, în format pe hârtie, din 2019 acesta va putea fi depus numai online.

Noul formular se va depune o singură dată pe an.

Pentru 2018, Declaraţia unică se depune până la data de 15 iulie, urmând ca plata să se facă până la data de 31 martie 2019.

Din 2019, Declaraţia unică se va depune până la 15 martie inclusiv, pentru veniturile estimate a se realiza în 2019, plata urmând să fie efectuată până la data de 15 martie a anului 2020.


În cazul în care începerea activităţii se face după data de 15 iulie 2018, respectiv 15 martie 2019, Declaraţia unică se depune în termen de 30 de zile de la începerea activităţii.

În cazul încetării activităţii sau a suspendării temporare a acesteia, persoana fizică va înştiinţa organele fiscale pentru stoparea obligaţiilor de plată. Există și facilitatea depunerii unei declarații rectificative.

Regim special pentru drepturi de autor

Impozitul şi contribuţiile pentru drepturi de autor, dar şi pentru venituri din arendă, se reţin la sursă.

În cazul drepturilor de autor, din venitul brut se scad cheltuielile forfetare de 40%, apoi impozitul pe venit de 10% şi se aplică procentele pentru contribuţii.

Declaraţia unică va fi depusă de persoana care obţine venituri din drepturi de autor doar în cazul în care aceasta are mai multe contracte pe drepturi de autor.

“Mecanismul reţinerii la sursă nu se aplică în cazul în care nivelul venitului estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit este sub nivelul a 12 salarii lunare minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. Dacă nivelul cumulat al veniturilor este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, contribuabilul are obligaţia depunerii Declaraţiei unice la termenele şi în condiţiile stabilite”, se arată în priectul de ordonanţă.

Potrivit noilor reglementări, persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor, fiind în acelaşi timp şi salariate, nu mai plătesc contribuţii pe veniturile obţinute din drepturile de autor, ci doar pentru salariu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: