vineri

26 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2020

Uniunea Europeană și-a desemnat primul ambasador în Marea Britanie post Brexit în persoana portughezului João Vale de Almeida, cel mai experimentat oficial al serviciului afaceri externe.

João Vale de Almeida își preia postul la 1 februarie și are ca principală sarcină urmărirea modului în care este implementat Acordul de retragere.

UE are reprezentanțe diplomatice în state care nu sunt membre ale Uniunii, precum Turcia, SUA sau Canada.


João Vale de Almeida a fost până în 2019 ambasador UE la ONU, servind și ca ambasador în Statele Unite între 2010 și 2015. A fost principalul consilier de politică externă al fostului președinte al Comisiei, Jose Manuel Barroso și director general al Departamentului Afaceri Externe al UE.

De profesie jurnalist, fost purtător de cuvânt, João Vale de Almeida a fost principal negociator al Comisiei pentru Tratatul de la Lisabona, în baza căruia s-a format actuala ”divizie” de politică externă a Comisiei – European External Action Service (EEAS).

După anunțul nominalizării ca ambasador, João Vale de Almeida a anunțat că este onorat de alegere, scriind pe Twitter că prioritatea sa va fi să urmărească interesul Uniunii.

O misiune importantă a diplomatului portughez este aceea de a dezvolta relațiile viitoare dintre Londra și Bruxelles după încheierea perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: