joi

28 septembrie, 2023

fonduri pentru reciclarea deșeurilor
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iunie, 2023

România contribuie cu 3% la volumul total de deşeuri din plastic generat în Uniunea Europeană, de 18 milioane de tone pe an, potrivit datelor Eurostat citate de compania de consultanţă Roland Berger.

Perspective optimiste vin din faptul că România face parte din grupul statelor europene – Polonia, Portugalia, Ungaria, Austria, Grecia, Marea Britanie – care şi-au asumat implementarea Sistemului Garanţie-Re­turnare (SGR) până în 2025.

În România, SGR ar urma să devină funcţional începând cu 30 noiembrie 2023.


„Pentru a atinge ţinta Uniunii Europene de reciclare a 55% din ambalajele din plastic, capacităţile de reciclare va trebui aproape să se dubleze, de la aproximativ 6 milioane de tone în prezent, la aproximativ 11 milioane de tone în 2030“, se arată în raportul intitulat „Plastic recyclates: The new gold“.

Reciclarea deşeurilor din plastic este un element-cheie pentru a reduce producţia de plastic, depozitarea şi incinerarea şi, în final, emisiile dăunătoare mediului. Tehnologia este un ajutor considerabil în acest proces.

În așteptarea unui SGR funcțional

„În prezent, circa 10% din deşeurile de plastic de la nivel mondial şi 25% din cele din Uniunea Europeană sunt reciclate“, mai notează reprezentanţii Roland Berger.

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosinţă pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creşterea cantităţii şi a calităţii materialelor colectate pentru reciclare. Producătorii de băuturi, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligaţi să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR.


SGR presupune că, începând cu data de 30 noiembrie 2023, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi.

Cumpărătorii vor plăti o garanţie de 0,5 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: