cursdeguvernare

duminică

8 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Peste 2.600 de documente privind 32 ofițeri de Securitate care au recrutat informatori minori, trimise la Parchetul General

19 ianuarie, 2022

Un număr de 2.680 de documente legate de activitatea a 32 ofiţeri de Securitate care au recrutat cel puțin 838 de elevi minori pe care i-au folosit apoi ca informatori, în ultimii ani ai comunismului, au fost trimise miercuri procurorilor militari.

„În data de 12 ianuarie 2022, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a remis Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de 2.680 documente identificate în arhiva proprie, cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist”, arată un comunicat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Identificarea documentelor legate de acest fenomen continuă la CNSAS și vor fi trimise Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru instrumentarea probaţiunii în dosarul deschis în urma unei sesizări depuse în 2021.


În luna mai 2021, CNSAS a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii de către foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, care au recrutat mii de elevi în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România.

„Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a hotărât transmiterea către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani. Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii. În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. CNSAS va informa opinia publică cu privire la stadiul desfăşurării acestui demers”, susţinea atunci CNSAS într-un comunicat de presă.

Prima listă și serie de documente conexe a fost trimisă procurorilor anul trecut, imediat după sesizare, și conținea date referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.

Germina Nagâţ, membră în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a relatat la Europa FM cum erau recrutaţi minorii:


”Semnau niște angajamente, să furnizeze în mod secret și organizat informații organelor de Securitate, că nu vor discuta cu nimeni despre această activitate.

Tipizatele acestea erau date la semnat elevilor, de cele mai multe ori în școală. Și ofițerul îi prezenta o poveste prin care să îl convingă să semneze și să-i spună diverse. Colegi care au părinți care vor să plece, care au contacte cu străinătatea, care ascultă Europa Liberă, programele muzicale.”

Dosarul a fost deschis după ce CNSAS a sezit Parchetul General

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a sesizat Parchetul General, anul trecut, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani.

Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii, menționa CNSAS.

Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: