joi

25 aprilie, 2024

14 aprilie, 2020

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în ianuarie 2020 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,2% în serie brută și -2,6% pe seria ajustată față de aceeași lună a anului precedent.

Comparativ cu luna anterioară, producția și-a mai revenit cu 4,5% pe seria brută ( după ce scăzuse cu -13,8% în prima lună a anului)  și doar 0,7% după ajustarea în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

De reținut, este a 9-a lună consecutivă de performanțe slabe ale producției industriale, ÎNAINTE de declanșarea crizei Covid.


Astfel, industria a arătat un nivel de -2,6% al realizărilor pe primele două luni din 2020, atât pe seria brută cât și pe seria netă. Rezultatul, ceva mai bun dar tot în domeniul negativ, a fost determinat de declinul cu același procentaj de -2,6% al industriei prelucrătoare, -7,6% la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și stagnarea (0%) consemnată la cea extractivă.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada 1.I-29.II.2020, comparativ cu perioada 1.I-28.II.2019 au crescut pe ansamblu în termeni NOMINALI cu 4,6%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,4%), industria bunurilor de capital (+6,2%) şi industria bunurilor intermediare (+1,4%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1,6%.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni NOMINALI cu 4,3% pe primele două luni ale anului în curs. Pentru trecerea în termeni reali la nivelul contribuției acestui sector la PIB ar trebui să facem, însă, ajustarea cu deflatorul calculat de INS pentru sectorul industrial.


Potrivit celor mai recente date disponibile, acesta a fost publicat pentru anul anterior la nivelul de 8%, în ușoară creștere la 8,1% pe trimestrul IV, valori aproape duble față de cele consemnate mai sus în termeni nominali. Rămâne ca datele pentru primul trimestru din 2020 să arate care situația în termeni REALI la începutul anului și baza de intrare în situația de criză.

Reamintim că, de unde era motorul creșterii pe partea de formare a PIB, industria a ajuns în 2019 să joace cel mai important rol negativ dintre toate sectoarele economice în materie de scădere a PIB (influență de -0,3 puncte procentuale la o creștere economică calculată provizoriu a fi fost de 4,1% în termeni reali). Din păcate, nici pentru anul în curs nu se întrevedea vreun mare reviriment, chiar și fără problemele apărute acum prin restrângerea de activitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: