O investiţie de 246 de milioane de lei pentru dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare şi avertizare a fenomenelor meteorologice severe a fost aprobată de Guvern, în ședința de meircuri.
„O investiţie estimată la 246 de milioane de lei, care va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, dar şi de la bugetul de stat a fost aprobată astăzi prin hotărâre de Guvern. Este vorba despre aprobarea principalelor caracteristici şi indicatori tehnico-economici aferenţi ai obiectivului de investiţii «Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale – INFRAMETEO». Prin acest proiect se va dezvolta sistemul naţional de monitorizare şi avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.
Investiţia vizează toate cele şapte centre meteorologice regionale și „poate veni în prevenirea unor situaţii nedorite în care bunuri materiale, dar şi vieţi de oameni ar fi puse în pericol”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Rețeaua actuală de radare meteorologice a Administraţiei Naţională de Meteorologie este formată din sisteme ce încorporează tehnologia anilor 1990, astfel că radarele sunt depășite tehnologic de actualele tipuri de echipamente, conform notei de fundamentare a proiectului.
Problemele:
- uzura fizică și morală avansate
- încetarea producției componentelor, astfel că nu se mai asigură piese de schimb.
Având în vedere creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme cu caracter local și viteza mare de deplasare a maselor noroase, este necesară implementarea noilor tehnologii ale sistemelor radar prin achiziția a 7 radare meteorologice Doppler, dualpolarimetrice, în bandă S.
Investiția va contribui la diminuarea efectelor principalelor riscuri identificate în Evaluarea Națională a Riscurilor, accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră, prin îmbunătățirea detecției și monitorizării spațio-temporale a evoluției și intensității structurilor mezovortex și a super-celulelor generatoare de precipitaţii abundente, precum și a prognozelor ploilor torenţiale, căderilor de grindină și intensificărilor
puternice ale vântului, asociate furtunilor convective.
Detecția în timp real a fulgerelor oferă indicatori timpurii ai localizării și intensităţii dezvoltărilor convective, precum și pentru a urmări deplasarea furtunilor. Administrația Națională de Meteorologie a avut în dotare un sistem
(rețea) de detecție și localizare a descărcărilor electrice atmosferice.
Rețeaua a fost realizată în anul 2002 și era formată din 8 sisteme de detectare (Safir3000) amplasate pe întreg teritoriul României.
În prezent, datorită uzurii fizice și morale, întreaga rețea de senzori de detecție a fulgerelor implementată în anul 2002, este nefuncțională, astfel că este necesară achiziția unei noi rețele de detecție a fulgerelor.