marți

19 martie, 2024

24 iunie, 2020

Președintele Macron a încercat marți să îl convingă pe premierul Rutte să accepte bonduri. Niciun detaliu despre rezultatul discuției

Liderii celor 27 de state membre UE se vor întâlni la Bruxelles pe 17 și 18  iulie, pentru a discuta pentru prima dată față în față de la debutul pandemiei coronavirus despre următorul buget multianual UE și despre Planul de relansare economică.

Reuniunea de 2 zile a fost comfirmată de un purtător de cuvânt al Consiliului European. Liderii UE vor încerca, în primul rând- să cadă de acord asupra detaliilor Fondului de recuperare economică – 500 miliarde euro granturi (propunere franco-germanp) și 250 miliarde euro credite – menit să ajute firmele să își revină după criza provocată de coronavirus.

Propunerea înaintată de Comisia Europeană are nevoie de aprobarea unanimă a UE 27, care în acest moment este departe de a fi obținută. O serie de state membre, între care cele mai vizibile fiind Țările de Jos, Austria, Danemarca, Suedia, au refuzat inițial ideea de granturi, ulterior insistând ca aceste granturi să vină ”la pachet” cu anumite condiționalități, inclusiv de reformă economică.


Statele din Sud sunt nemulțumite de criteriile în baza cărora Comisia a calculat repartizarea teoretică a fondurilor, iar state din Est consideră că sudul primește cam mulți bani.

Ca lucrurile să fie și mai complicate, Fondul de revenire este legat de bugetul multianual, pe care liderii îl negociază în paralel. Statele din Est se tem că fondurile de Coeziune și Dezvoltare Regională vor fi reduse pentru a fi alocate noilor priorități europene: mediu și digitalizare.

Ultima dată când summit-ul UE s-a desfășurat în format fizic a fost în februarie. La acel moment, la capătul a două zile de negocieri pe Bugetul multianul și pe Fondul pentru Tranziție Justă ( mediu), când criza coronavirus încă nu se declanșase, liderii UE au plecat de la Bruxelles fără nicio înțelegere.

Din aprilie încoace, reuniunile UE 27 s-au desfășurat de la distanță, în sistem video.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: