19 iunie, 2017

Comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine oficial Ziua Maghiarilor din România.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în urmă cu 3 luni, în calitate de primă Cameră sesizată.

PSD a anunțat, în urmă cu 2 zile, că va discuta cu UDMR susținere pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care se va dezbate și vota miercuri.


Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, pe 15 martie, în localităţi din Transilvania, cu acest prilej fiind comemoraţi eroii din timpul Revolţiei Ungare de la 1848 – 1849.

Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.

Parlamentarii UDMR au depus, pe 15 martie 2017, un proiect de lege privind declararea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drept sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România. Maghiarii care doresc să participe la manifestări ar urma să aibă zi nelucrătoare, iar evenimentele organizate în localităţile cu populaţie maghiară să fie finanţate din bugetele locale.

”Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din România, un simbol al drepturilor şi libertăţilor comunităţii. Tocmai din acest motiv ne dorim ca statul român să recunoască prin lege această zi ca sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce reprezentanţii Uniunii au depus proiectul de lege.


Potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii şi deputaţii UDMR, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie.

De asemenea, reprezentanţii Uniunii solicită ca, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând  comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice  locale şi  judeţene, instituţiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării manifestărilor să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităţilor publice locale şi judeţene şi instituţiilor publice.

O altă prevedere cuprinsă în proiectul de lege se referă la faptul că, în această zi, posturile publice de radio şi televiziune să transmită în cadrul unor emisiuni speciale, evenimentele comemorative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: