La obiect

Comisia Europeană funcționează de la 1 noiembrie în ”mod avarie”

Ziua de 1 noiembrie ar fi trebuit să marcheze un nou început pentru Uniunea Europeană: o nouă Comisie urma să își înceapă mandatul, într-o Uniune… Mai mult

31.10.2019

La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

Cronicile

11 candidaţi pentru şefia Parchetelor cheie. Printre ei, Dan Voinea la Parchetul general, Laura Kovesi, pentru DNA. Procedura numirii

de Razvan Diaconu 5.10.2012

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, are de ales pentru cele două funcţii cheie din Ministerul Public – Parchetul general şi DNA din 11 candidaţi.

Potrivit unor surse apropiate ministerului, 11 procurori candidează pentru funcţiile de procuror general al României, deşi candidaturile sunt, cel puţin în acest moment, ţinute secrete de Ministerul Justiţiei.

Proaspăt întoarsă de la Bruxelles, unde a avut o întâlnire cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, şi unde a discutat chiar subiectukl şi procedura acestor numiri, ministrul Mona Pivniceru poate începe procedurile.

Pentru funcţia de procuror general al României, printre candidaţi se află:

 • Generalul Dan Voinea (foto ). Ca şef al Parchetelor Militare (1997-2000) şi ca simplu procuror militar, el a instrumentat dosarul Revoluţiei şi pe cel al mineriadelor. În 2008, procurorul-şeneral de atunci, Laura Kovesi, a cerut revocarea lui Voinea din funcţia de procuror-şef adjunct al Parchetelor Militare, pe motiv că a utilizat defectuos resursele în dosarele Revoluţiei şi mineriadelor, nereuşind să le finalizeze nici după 18 ani de la evenimente, iar în anul 2009 preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de revocare a lui Voinea, pensionându-l pe acesta. Tot în 2009, Dan Voinea a încercat să se încadreze procuror civil pa Parchetul General, dar CSM a respins încadrarea. Avocat, general-maior în rezervă şi pensionar, Dan Voinea activează, în prezent, ca voluntar, la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
 • Constantin Sima. Este preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România şi procuror şef serviciu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 • Gheorghe Moţa. A fost prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj, dar în luna mai 2007 a fost revocat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce i-a criticat pe judecătorii de la Tribunalul Gorj pentru că nu au dispus arestarea unor inculpaţi, cum solicitaseră procurorii din subordinea lui. Potrivit legislaţiei, procurorii sunt revocaţi în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale.
 • Elena Hach. Este Parchetul Curţii de Apel Braşov. Anterior ea a activat şi la parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar în 2007 a fost detaşată în Italia, pentru cooperarea judiciară româno-italiană. În 2010, a încercat să intre în CSM, dar nu a reuşit.
 • Viorica Stoica. Este procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 2005 instrumenta dosarul Net Consulting, pornit de la o plângere formulată de Traian Băsescu. Atunci, ea a încercat să-l audieze pe Băsescu, după ce acesta devenise deja preşedinte, iar procurorul general de atunci, Ilie Botoş (actual şef al serviciului de informaţii al Armatei), i-a retras magistratei dosarul.

Printre candidaţii la şefia DNA se află:

 • Laura Codruţa Kovesi (foto -dreapta). Ea a îndeplinit funcţia de procuror general al României, în perioada 2006-2012. În 2006 a fost numită procuror general al României, pe când avea numai 33 de ani, la propunerea ministrului de atunci al Justiţiei, Monica Macovei, în locul lui Ilie Botoş (care demisionase după fuga teroristului Omar Hayssam din România). Anterior ea a fost procuror la Sibiu. Laura Kovesi (născută Lascu) a făcut facultatea după Revoluţie, în perioada 1991-1995, la Cluj.
 • Claudiu Dumitrescu. El este procuror DNA, dar a fost detaşat şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă încă din perioada când Emil Boc era prim-ministru.
 • Ioan Irimie. Este procur la DNA Cluj. Anterior, el a fost şeful DNA Cluj, dar în anul 2005 procurorul-şef al DNA de atunci, Daniel Morar, l-a revocat din funcţie. De asemenea, Irimie a mai fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Procedura de selecţie a procurorului general şi şefului DNA 

 • Procurorii care şi-au depus candidaturile până pe 3 octormbrie susţin interviuuri în perioada 23-25 octombrie. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina internet a acestuia în 1 noiembrie.
 • La interviu, ministrul Justiţiei este sprijinit de: un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie; un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii; un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii.
 • Procurorii din comisie sunt selectaţi de ministrul Justiţiei dintr-o listă de câte cinci propuneri formulate, la cererea acestuia, de către procurorul general al României, respectiv de către procurorul-şef al DNA.
 • De asemenea, procurorii din comisiei trebuie să aibă şi calitatea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
 • Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare, se face de către ministrul Justiţiei. Punctajele obţinute de către procurorii candidaţi vor fi utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul Justiţiei le va înainta Preşedintelui României.
 • Ministrul Justiţiei are drept exclusiv şi suveran în actul decizional.
 • Ministrul Justiţiei formulează propunere motivată de numire în funcţia de procuror general, respectiv procuror-şef al DNA, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţie, precum şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.10.2012

Un raspuns

 1. doru
  18.6.2014, 7:17 am

  Buna ziua ce mai vrea acest voinea,are pensie de 25000 de lei plus cat a mai luat ordonanta,are multii copii,plus mai are sotia lui un cabinet medical in bucuresti,ar fi cazul sa meara la puscarie ca a facut mult rau pe unde a calcat,domnule basescu daca aprobati ca voinea sa ajunga iarasi sef la parchetele militare va fi bai mare,sunt procurorii militarii tineri care sunt mult mai capabili ca acest individ,sa deschideti bine ochi domnilor ca acesta nu se va satura niciodata iar adevarul nu va iesi la lumina in veci pururea.

Lăsați un comentariu


Europa

Bugetul UE pentru 2020: Negocierile au fost suspendate – se reiau luni, ultima zi în care este posibil un acord

Iulian Soare

Statele membre şi Parlamentul European au suspendat, după ore de negocieri care s-au întins până târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă, negocierile privind bugetul… Mai mult

Europa

30 de ani de la Revoluția de catifea / Proteste masive în Cehia – se cere demisia premierului

Iulian Soare

Peste 200.000 de persoane (potrivit poliției) au cerut sâmbătă, ala Praga, în ajunul aniversării a 17 ani de la Revoluția de catifea, demisia premierului miliardar… Mai mult

Europa

Naționaliștii din Sinn Fein își propun unificarea Irlandei prin referendum în următorii cinci ani

Iulian Soare

După dezordinea provocată de Brexit trebuie să urmeze în termen de cinci ani un referendum asupra unificării Irlandei, a declarat sâmbătă şefa partidului republican irlandez… Mai mult

Stiri

Voucherele de vacanță nu dispar – se vor aplica și în sectorul privat prin deducere din impozitul pe profit

Vladimir Ionescu

Voucherele de vacanţă vor fi menţinute şi în 2020, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. Acesta a amintit, de asemenea,… Mai mult

Stiri

Dezbaterea lui Klaus Iohannis ”cu jurnaliști și formatori de opinie” va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară

Vladimir Ionescu

Dezbaterea pe care echipa lui Klaus Iohannis o va organiza cu formatori de opinie, jurnaliști și politologi va avea loc marți la Biblioteca Centrală Universitară,… Mai mult

Stiri

Scade vârsta de pensionare pentru persoanele cu stagiu în condiții deosebite de muncă

Vladimir Ionescu

Duminică intră în vigoare legea care acordă condiți mai avantajoase de pensionare pentru cei care au lucrat în condiții deosebite. Noile reguli se vor aplica… Mai mult

Europa

Boris Borisov propune “taxă de TIR” unică în 5 țări: Bulgaria, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord și România

Iulian Soare

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a explicat într-un interviu acordat canalului 1 al televiziunii sârbe, preluat de RADOR, că recomandă o aliniere a taxelor de autostradă… Mai mult