marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2020

Un dispozitiv de fuziune supraconductoare din Coreea de Sud denumit KSTAR, cunoscut sub numele de „Soarele artificial coreean“, a reușit să stabilească un nou record mondial: menținerea plasmei la temperatură ridicată timp de 20 de secunde, cu o temperatură a ionului de peste 100 de milioane de grade (Celsius), anunță publicația The Science Time.

Pentru comparație, miezul Soarelui atinge aproximativ 15 milioane de grade.

Centrul de cercetare KSTAR de la Institutul Coreean de Energie de fuziune a anunțat realizarea, într-o cercetare comună cu Universitatea Națională din Seul și Universitatea Columbia din Statele Unite.


Este un nou record, după cel stabilit anterior în 2019, când același dispozitiv a reușit să mențină aceeași temperatură – 100 de milioane de grade – pentru 8 secunde.

Pentru a recrea reacțiile de fuziune care au loc pe Soare, izotopii de hidrogen sunt plasați într-un dispozitiv de fuziune precum KSTAR pentru a crea o stare de plasmă în care ionii și electronii sunt separați, iar ionii trebuie încălziți și menținuți la temperaturi ridicate.

Până în prezent au existat și alte dispozitive de fuziune care au administrat pe scurt plasma la temperaturi de 100 de milioane de grade sau mai mari, dar niciunul nu a trecut de bariera menținerii operațiunii timp de 10 secunde.

„A fost o provocare destul de mare menținerea unei stări stabile de plasmă în dispozitivul de fuziune pentru o lungă perioadă de timp la temperaturi atât de ridicate”, a declarat directorul Centrului de Cercetare KSTAR, Si-Woo Yoon.


„Ne aduce un pas mai aproape de dezvoltarea tehnologiilor pentru realizarea energiei de fuziune nucleară”, a adăugat Yong-Su Na, profesor la Departamentul de Inginerie Nucleară, SNU, care a efectuat în comun cercetările privind funcționarea cu plasmă KSTAR.

Coreea de Sud vrea să dezvolte centrale electrice de fuziune pentru a acoperi necesarul de energie al țării. În esență, un reactor de fuziune funcțional va permite oamenilor de știință să valorifice puterea Soarelui pe Pământ, rezolvând potențial nevoile de energie ale planetei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: