miercuri

17 aprilie, 2024

1 decembrie, 2020

Pentru prima oară de la stabilirea zilei de 1 Decembrie ca zi națională a României, ceremonia din Piaţa Arcul de Triumf nu a fost deschisă publicului şi s-a desfăşurat în format restrâns și fără obișnuita paradă, din cauza epidemiei de coronavirus.

Au participat la festivități aproximativ 150 de militari, președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, membri ai Guvernului și ambasadori.

Persoanele participante au fost stabilite de organizator, iar accesul pietonal şi rutier a fost temporar restricţionat în zona respectivă. Ceremonia a fost transmisă online.


A fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, au fost trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori şi a susţinut o alocuţiune.

Șeful statului s-a referit în mod special la personalul medical implicat direct în combaterea epidemiei:

„Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor.

Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară.


Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică. Și, în numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți”.

Președintele Klaus Iohannis a făcut în final un apel la unitate și solidaritate:

Viitorul îl construim împreună! La fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile, sunt sigur că și de această dată vom reuși! Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și când această pandemie va fi depășită, ne vom întâlni din nou.

Vom fi împreună și vom spune că uniți am învins și că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniți vom învinge! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Vă doresc multă sănătate!

La ora 18.00, la Palatul Cotroceni va avea loc ceremonia de decorare a unor personalități civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de Covid-19.

Anul trecut, aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave au participat la parada militară organizată de Ziua Naţională a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Au defilat 21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere, cel mai mare număr de ţări care au participat vreodată la parada de Ziua Naţională a României – au fost prezente detașamente de militari străini din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: