cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Inundațiile devastatoare din ECE / Statele se coordonează pentru a solicita ajutorul UE; mai puțin România

17 septembrie, 2024

Cel puțin 17 persoane au murit din cauza inundațiilor și viiturilor provocate în România și Polonia de ciclonul Boris, care a făcut ravagii în mai multe țări din Europa Centrală și de Est (ECE). Statele afectate se coordonează pentru a solicita Bruxelles-ului ajutor și permisiunea de a transfera fonduri europene pentru reparațiile necesare în urma pagubelor produse de inundații.

Județul Galați, stare de alertă până pe 16 octombrie

În România, unde numărul persoane decedate anunțat marți dimineața ajunsese la șapte, aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost dislocaţi în sprijinul salvatorilor de la ISU Galaţi, în urma inundaţiilor care au afectat mai multe localităţi din judeţ.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, luni seară, ca starea de alertă să fie valabilă până în 16 octombrie şi a decis măsurile pe care trebuie să le ia fiecare dintre instituţiile componente.


În sprijinul pompierilor de la ISU Galaţi, au ajuns, marţi dimineaţă, 960 de pompieri din cadrul a 24 de inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă (Bacău, Neamţ, Suceava, Botoşani, Vrancea, Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Tulcea, Constanţa, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Iaşi, Teleorman, Vâlcea, Dolj), ISU Bucureşti-Ilfov, Şcoala Boldeşti, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

Totodată, în zona afectată, au fost dislocate, de la nivelul aceloraşi unităţi IGSU, 80 de mijloace tehnice: 1 volă, 19 camioane de intervenţie, 43 de microbuze, 9 buldoexcavatoare, 6 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 2 autocare.

Personalul dislocat în judeţul Galaţi este pregătit pentru efectuarea misiunii pentru o perioadă de minim trei zile.

Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor

Zonele de frontieră dintre Republica Cehă şi Polonia au fost grav afectate la sfârşitul săptămânii trecute de ploile abundente care au căzut începând de săptămâna trecută şi de creşterea nivelului apelor, care au dus la prăbuşirea unor poduri, la evacuări forţate şi la avarierea unor maşini şi case, relatează Reuters.


Luni după-amiază, primarul din Nysa, un oraş cu peste 40.000 de locuitori din sudul Poloniei, a cerut locuitorilor să evacueze imediat locuințele, după ce un dig împotriva inundațiilor din apropiere a fost avariat.

În oraşul Ostrava din nord-estul Cehiei, un baraj rupt pe râul Odra la confluenţa acestuia cu râul Opava a provocat inundarea zonei industriale a oraşului, inclusiv a uzinei BorsodChem, a uzinei de cocs OKK Koksovny şi a altora.

Sute de persoane au fost evacuate din mai multe zone rezidenţiale. În oraşul ceh Litovel, unde luni aproape 70% din suprafața localității a fost acoperită de apă cu o adâncime de până la un metru, locuitorii au intrat în panică. „Mi-a fost foarte, foarte frică… Am fugit pentru că apa creştea foarte repede lângă casă”, a declarat Renata Gaborova, în vârstă de 39 de ani.

Capitala Slovaciei, Bratislava, şi capitala Ungariei, Budapesta, se pregăteau pentru posibile inundaţii ca urmare a creşterii nivelului Dunării.

Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a declarat că eforturile se concentrează pe menţinerea fluviului şi a afluenţilor săi în limitele malurilor şi a precizat că până la 12 000 de soldaţi sunt pregătiţi să ajute.

În Austria, nivelul râurilor şi rezervoarelor a scăzut în timpul nopţii, pe măsură ce ploaia s-a diminuat, dar oficialii au declarat că se pregătesc pentru un al doilea val, deoarece se aşteaptă ploi mai abundente.

Poliţia poloneză a declarat că patru persoane au murit în urma inundaţiilor din Polonia, iar în Republica Cehă au murit trei, a declarat un oficial al poliţiei.

Capitala Slovaciei, Bratislava, şi capitala Ungariei, Budapesta, se pregăteau pentru posibile inundaţii ca urmare a creşterii nivelului Dunării.

Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a declarat că eforturile se concentrează pe menţinerea fluviului şi a afluenţilor săi în limitele malurilor şi a precizat că până la 12 000 de soldaţi sunt pregătiţi să ajute.

În Austria, nivelul râurilor şi rezervoarelor a scăzut în timpul nopţii, pe măsură ce ploaia s-a diminuat, dar oficialii au declarat că se pregătesc pentru un al doilea val, deoarece se aşteaptă ploi mai abundente.

Liderii țărilor lovite de ciclonul Boris cer ajutorul UE

Premierul Donald Tusk a declarat că a luat legătura cu liderii altor ţări afectate şi că aceştia vor solicita Uniunii Europene ajutor financiar. Poliţia poloneză a declarat că patru persoane au murit în urma inundaţiilor din Polonia, iar în Republica Cehă au murit trei, a declarat un oficial al poliţiei.

În timp ce guvernul polonez intenționează să solicite activarea mecanismului de protecție civilă al UE, iar guvernul ceh analizează dacă poate accesa fonduri UE pentru reparații în urma inundațiilor devastatoare, guvernul Slovaciei a fost criticat pentru că nu a oferit suficient ajutor.

Premierul polonez Donald Tuskl a declarat că va purta discuții cu omologii săi din Cehia, Slovacia, Austria și, posibil, România cu privire la o cerere comună de ajutor din partea UE, scrie Euractiv.

„Vreau ca țările noastre să rămână în contact strâns, deoarece vom solicita împreună UE să ofere ajutor financiar pentru pagubele cauzate de inundații”, a declarat Tusk presei, adăugând că, în opinia sa, o solicitare din partea unui grup de țări ar fi mai eficientă.

El a menționat că „există instrumente financiare speciale disponibile pentru combaterea efectelor inundațiilor”, inclusiv „o sumă semnificativă de bani ar putea proveni din fonduri europene, precum și prin programe de ajutor specifice concepute special pentru dezastre naturale”.

Polonia va solicita activarea mecanismului de protecție civilă al UE, mai scrie Euractiv. Înființat în 2001, mecanismul urmărește să consolideze cooperarea dintre țările UE și cele 10 state participante în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Cehia analizează posibilitatea de a folosi fonduri PNRR pentru a finanța reparațiile

Pagubele provocate de inundații pe teritoriul Cehiei s-ar putea ridica la zeci de miliarde de coroane cehe (miliarde de euro), iar guvernul va trebui probabil să revizuiască bugetul de stat.

Ministerul ceh al Muncii și Afacerilor Sociale discută cu Comisia Europeană posibilitatea de a transfera o parte din subvențiile europene pentru daunele provocate de inundații, a declarat ministrul Marian Jurečka reporterilor luni după-amiază.

Jurečka (Creștin-Democrat, PPE) dorește să utilizeze o parte din fondurile UE din Planul național de redresare și din Programul operațional Ocuparea forței de muncă+ (parte a Fondului social european) pentru a finanța reparațiile cenecare după inundații.

De exemplu, banii ar putea fi folosiți pentru a reconstrui facilitățile sociale inundate.

Se pare că guvernul a primit deja, luni, de la toate ministerele, primele informații privind posibilul transfer de fonduri UE. Acestea au fost analizate în ședința extraordinară de luni seara.

Prim-ministrul Petr Fiala (Civic Democrats, ECR) a confirmat că Republica Cehă se coordonează cu Polonia posibila utilizare a fondurilor UE.

„Am vorbit despre acest lucru și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a adăugat Fiala.

Ajutorul guvernului slovac, ineficient și întârziat

Precipitațiile sunt în scădere în sud-vestul Slovaciei, iar Institutul Hidrometeorologic Slovac (SHMÚ) raportează că vremea se va îmbunătăți începând de marți, dar multe zone continuă să se lupte cu consecințele inundațiilor.

Principalul partid de opoziție, Slovacia Progresistă (PS/RE), i-a cerut premierului Robert Fico (Smer-SD/NI) să deblocheze fonduri pentru victimele inundațiilor, criticând ajutorul guvernului ca fiind lent și insuficient.„Limitele de 1.500 euro pe gospodărie sunt departe de a acoperi costurile de bază ale persoanelor afectate de acest dezastru”, a declarat deputatul Simona Petrík (PS).

„Premierul însuși are la dispoziție 1,5 milioane de euro și îi poate distribui în mod flexibil și direcționat”, a mai spus ea, adăugând că guvernul mai are 5 milioane de euro în rezervă.

Viceprim-ministrul pentru investiții, Richard Raši (Hlas-SD/NI), a admis că „trebuie găsite” fonduri pentru ajutorarea victimelor inundațiilor și a recunoscut posibilitatea de a utiliza Fondul de solidaritate al UE, de exemplu, dacă Slovacia îndeplinește condițiile.

Asigurătorii nu au estimat încă pagubele totale provocate de inundații în Slovacia.

România, ca Slovacia – maxim 2.000 de euro pentru fiecare gospodărie afectată, nicio discuție, încă, despre folosirea fondurilor europene sau accesarea mecanismului de protecție civilă al UE

Fiecare familie afectată de inundațiile din acest weekend va primi un ajutor de urgență de cel mult 10.000 de lei, fără anchete sociale, pentru acoperirea nevoilor imediate, conform unui document aprobat în ședința de guvern organizată special luni.

Vor fi sprijinite astfel aproximativ 6.500 de familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate cauzate de inundaţii, alunecări de teren şi alte fenomene meteorologice deosebite produse de ciclonul Boris.

Familiile persoanelor decedate vor beneficia suplimentar de câte 10.000 de lei, pentru fiecare victimă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: