cursdeguvernare

luni

30 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România se pregătește pentru un nou val de inundații și viituri: harta problemelor

27 septembrie, 2024

La Ministerul Mediului a avut loc vineri o şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), ca urmare a avertizărilor hidro-meteo ce vizează următoarele patru zile. Hidrologii au emis o serie de avertizări cod galben şi cod portocaliu de inundaţii, valabile până luni, la miezul nopţii, în 18 bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea.

În Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local, la munte, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat, vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp, sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi, izolat, de peste 30…40 l/mp.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţii de grad inferior ai râurilor din bazinele afectate. 


Ministrul Mircea Fechet a solicitat o atenţie deosebită pentru zona Galaţi, afectată recent de inundaţii, deoarece acolo albiile sunt colmatate.

Servicii de permanenţă au fost cerute şi pentru bazinul hidrografic al Siretului şi Prut Bârlad.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe avertizări de cod galben și portocaliu, dar niciuna roșie, așa cum s-a întâmplat în urmă cu aproape două săptămâni.

Riscul rămâne ridicat din cauza posibilelor viituri ce ar putea fi provocate de blocajele de pe albia râurilor care au crescut în timpul ploilor din ultimele săptămâni.


Reprezentanţii Administraţiei Naţionale ”Apele Române” (ANAR) au informat că pentru zona Galaţi şi pentru bazinul hidrografic al Siretului şi Prut Bârlad au fost deja suplimentate materialele de intervenţie şi au fost deplasate buldozere şi excavatoare, astfel încât să nu existe probleme din cauza colmatărilor.

De asemenea, a fost finalizată linia de apărare provizorie cu panouri de aluminiu, în zona localităţii Islaz, la confluenţa râului Olt cu Dunărea şi au fost continuate lucrările de consolidare pe sectoarele de dig Stelnica-Borduşani, Ciocăneşti şi Borcea.

Nu vor fi probleme pe Dunăre, asigură autoritățile

Pe sectorul românesc, ca urmare a precipitaţiilor care se vor înregistra în zilele următoare, hidrologii estimează că debitul nu va depăşi 9000 mc/s, dar specialiştii ANAR estimează că nu vor fi niciun fel de probleme.

Hidroelectrica are sub control situația, atât pe Dunăre, cât și la celălalte acumulări pe care le administrează.

”Hidroelectrica a dat asigurări privind funcţionarea tuturor descărcătorilor hidraulici ai amenajărilor de pe cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice. Reprezentanţii Hidroelectrica S.A au informat că acumulările gestionate sunt pregolite şi există rezerve pentru preluarea debitelor suplimentare sau a viiturilor. În ceea ce priveşte Dunărea, hidrologii au informat că se menţine prognoza emisă ieri, cu valoare maximă, aşteptată pe data de 1 octombrie, de 7600 mc/s, maxim care se va menţine, probabil, şi pe 2 octombrie. În cazul în care vor fi precipitaţii importante în zona afluenţilor Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7800-8000 mc/s”, a declarat vineri ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Transelectrica și operatorii din sistem au pregătit echipe suplimentare de intervenție

Transelectrica şi operatorii de distribuţie nu anticipează probleme speciale, iar evaluarea cu privire la stadiul pregătirilor este pozitivă, conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Toţi operatorii au stocuri de materiale şi echipamente disponibile pentru remedierea cât mai rapidă a eventualelor avarii şi monitorizează atent zonele de risc, staţiile inundabile.

De asemenea, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică au pregătit echipe suplimentare de intervenţie şi răspuns rapid, la nevoie, în toate regiunile care vor fi afectate.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: