29 septembrie, 2017

Uniunea Europeană lansează vineri o platformă online interactivă în care vor putea fi consultate toate informațiile în vigoare privind diferitele regimuri de sancţiuni aplicate ţărilor terţe.

Platforma, denumită „EU Sanctions Map”, este dedicată companiilor europene care intenţionează să facă afaceri în acestea și au dificultăți de informare, din cauza nenumăratelor acte juridice emise, potrivit AFP, citată de France24.com.

Oficialii speră ca astfel să se elimine confuziile şi neajunsurile create din cauza informaţiilor incomplete, cum este cazul Republicii Moldova, care este menţionată pe lista neagră de ţări sancţionate, dar fără să se precizeze vreo sancţiune.


„Menţiunea nu are nici un impact, dar dacă nu eşti la curent cu asta, vei vita să faci afaceri cu această ţară, pentru că nu ştii dacă afacarea ta va avea de suferit”, a explicat Juuli Hiio, expertă în domeniu a Ministerului de Externe al Estoniei, care a conceput proietul.

Estonia deține președinția Consiliului European până în decembrie, iar platforma „EU Sanctions Map” va fi lansată cu ocazia summitului informal privind tehnologia digitală, care îi reuneşte la Tallinn pe şefii de stat şi de guvern din UE.

UE a impus circa 40 de regimuri de sancţiuni vizând mai multe state, de la Afganistan, Coreea de Nord şi Siria, până la Zimbabwe, dar şi organizaţii considerate teroriste precum PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), Al Qaida şi Statul Islamic.

„Există sute de acte juridice care constituie regimul de sancţiuni. Numai sancţiunile legate de Al Quaeda sunt cuprinse în peste 300 de acte” și toate acestea sunt dificil de urmărit, potrivit sursei citate.


Statele membre și instituțiile europene se confruntă cu mii de solicitări prin care companiile și oficialii cer precizări în fiecare zi privind sancțiunile.

În prezent, UE are o listă de 136 de pagini de sancțiuni, care este actualizată doar de două ori pe an, dar care suferă cam 80 de amendamente anual, spune Juuli Hiio.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: