marți

19 martie, 2024

8 februarie, 2017

Protestele din Piața Victoriei și-au dovedit eficiența și capacitatea de coagulare a cetățenilor autentici (*). Bravo!

Dar acum, o veste neutră pentru euforia protestatarilor : Protestele gen Piața Victoriei sunt cel mai ușor de făcut. Mai mult: protestele au fost eficiente tocmai pentru că decidentul politic, aflat cu spatele la zid, a fost supus unei presiuni generale bruște, după ce a fost lăsat să facă alte (multe alte!) rele. Iar decidentul politic nu e doar PSD.

Explicația : decidentul politic a ajuns la legalizarea furtului TOCMAI pentru că până la această enormitate juridică nu a fost deranjat de niciun protest, de niciun fel, în cazul abuzurilor de toate felurile la care supune viața noastră zilnică.


Fiecare purtător adult de CNP românesc ar trebui zilele acestea (e un foarte bun și inspirat moment) să-și activeze mecanismul interior de-a se autoevalua în calitate de cetățean, cu aceeași acribie cu care se autoevaluează înainte de un interviu pentru job. (Diferența dintre cetățean și votant am explicat-o într-un text ieri – AICI.)

Altfel, dacă nu ne vom seta zilnic pentru meseria de cetățeni, vom ajunge în situația ca între auto-dezincriminarea lor ca penali și auto-dezincriminarea noastră ca votanți să nu fie cine știe ce mare deosebire.

România are o singură șansă de-a ieși la malul unei societăți în care legea să fie egală cu bunul simț și civilizația aia interioară:

Anume ca Protestul de 2 săptămâni din Piața Victoriei (sau din marile Piețe ale marilor orașe) să se transforme, în fine, în protestul de zi cu zi, față de abuzurile la care decidentul îl supune zilnic și care crează rețeta penală din care același decident ajunge ca la un moment dat să ceară IMPUNITATE.
Ei, abia asta-i greu !


Și de aici se naște lista – LISTA – domeniilor în care, dacă fiecare cetățean ar protesta zilnic, s-ar naște firicelul de Românie pe care ni-l dorim toți cei care au credință și încredere în democrația liberală.

N-o facem noi, dar noi lansăm câteva întrebări ajutătoare pentru ca cetățeanul să înțeleagă cum s-a ajuns atât de sus – la dezincriminarea pe față a infracțiunii :

1-.Incompatibilitatea: cu funcția publică și calitatea de adminstrator cinstit

Începem cu ea, pentru că un cetățean nu-și lasă viața și viitorul pe mâna unui ins, care  a dovedit că e suspect, că e necinstit și de rea credință.

a-, ai protestat vreodată la faptul că aproape un sfert dintre membrii Parlamentului sunt cercetați penal sau deja condamnați cu suspendare ?

(Păi ce legi te aștepți să dea cei cercetați penal atunci când au posibilitatea să dea legi? Tu ce-ai face în locul lor?)

b-,Ai ieșit în stradă atunci când ministrul X sau parlamentarul Y, declarați incompatibili, au fost păstrați în dregătorii și și-au văzut mai departe de ”proiect” ?
(Păi cum să nu creadă că dormi dacă nu înțelegi că ți se întâmplă ție un neașteptat rău, iar lui i se întâmplă un nesperat lucru bun?)

corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau aștepți ca legea compatibilității să o facă incompatibilul și să devină literă de lege ?

2-. Educația –

urmează, pentru că un cetățean adevărat a trecut, trece și va trece necontenit prin ea.

a),cum ai protestat când guvernele au ”dezlegat” plagiatul la doctorate ? Sau credeai că ”doctorii” falși nu vor face o legislație care să-i protejeze?

Sau credeai că un politician cu doctorat fals nu e șantajat cu falsul și nu se va refugia de penal în schimbarea legislației penale ? (Ești sigur ce-ai fi făcut în locul lui ?)

b),Vezi zilnic că :

-,amanta rectorului/prorecotrului/decanului/șefului de lucrări te bate la lucrările științifice pe care le muncești din greu și adună ”puncte” științifice și grade universitare întru triumful clanului de rude și afini care a luat în concesiune pe următorii 30 de ani universitatea ?

-,la școală copilul nu mai învață din manuale ci din caiete variate, recomandate de profesori după comisionul de la editură, care cotizează la ”îndrumător”, care cotizează la politicul care l-a pus acolo ?

-, școala se renovează din banii tăi, deși banii tăi figurează ca încasare în promisiunile electorale ale decidentului politic (care pune inspectorul, directorul de școală – pe bază de parandărăt) – iar România raportează buget pe Educație și, concomitent, cele mai proaste rezultate în PISA (DA, e vorba de copilul tău!) ?

-,creșterea salariilor în universități se face nu cu banii promiși în campania electorală, de la buget, ci cu banii universităților, care vor crește taxele la studenti sau vor scădea numărul celor la ”fără taxă” , în timp ce ție, ca student, ți se aruncă niște grăunțe de mers cu trenul acasă…. ?

-,ai nevoie de forță de muncă, dar guvernul și dna. Andronescu (cea care trage sforile în Educație de 21 de ani) a decis că banii pentru școli profesionale în care se învață, pe bune, o meserie, pleacă la liceele care vor produce ”bacalaureate tehnice” după care niciun școlar nu știe să bată un cui ?

Problema ta zilnică: De câte ori ai ieșit în stradă ca să protestezi față de aceste stringente și strigătoare la cer abuzuri ?

Cine are dubii – să scotocească AICI: se petrece în timp ce eu scriu toate astea iar tu protestezi.

Corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la acestea, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau credeai că tipii ăia care storc sistemul de bani,aruncându-ți o mică mită, sunt obsedați de avantajul tău?

3-. Sănătatea.

Numai petrolul/energia (chestiile alea care produc cele mai mari războaie) sunt o miză mai mare decât acest domeniu.

Ia cotrobăie în tine:

-, tu, lucrător în Sănătate, chiar nu știi de raportările false de infecții nosocomiale care omoară oamenii, dar sunt raportate la cel mai mic nivel din lume (DIN LUME!) ?

-, tu, medic care te uiți la ”Spitalul de urgență”, așa cum se uită junii polițiști la filmele americane seara, în timp ce peste zi spală, la comanda numiților politic de la MI, infractorii : chiar nu știi, în calitate de expert desăvârșit, de unde-și trage comisioanele ”managementul” spitalului ?

-, tu, șef de spital, de secție, de departament sau cum naibii o fi organizat ”sistemul” : nu vezi ce aberație e că guvernul nou dezintegrează criteriile de numire a vechilor (și veșnicilor si depășiților de situaie și impotenților și lacomilor șpăgari) ?

Dacă toate astea, pe care le vezi/suporți zilnic, nu te-au scos la protestul zilnic, să nu te aștepți la altceva decât ca toate aceste ilegalități să fie, într-o bună zi, dezincriminate.

Cine are dubii – să scotocească AICI: se petrece în timp ce eu scriu toate astea iar tu protestezi.
Corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau credeai că aia fură numai pentru ca într-o zi să dea comisioanele înapoi și apoi să meargă la pușcărie?

4-, Administrația:

Numai moartea și Judecata de Apoi mai sunt așa de inevitabile (ba chiar implacabile) :

-, de câte ori, când ți s-a cerut – atenție: direct sau indirect – șpagă, în loc de bani ai dau un cap în gură?

-, de câte ori ”l-ai dat în penal” pe funcționarul/inspectorul/șefuletele agresiv al statului după un control făcut cu cea mai deplină rea-credință și incompetență și ai preferat, în loc de lungul drum către dreptate, să ”scapi” cu o mică filodormă?

-, de câte ori tu, funcționar de bună credință al statului, inspector sau șefulete – ai dat cu pumnul în masă când ai fost trimis să abuzezi, să scoți bani din piatră seacă de la nevinovați, sau să ”execuți” vreun nume sau companie venite cu ”urgență” de sus ?
Sau crezi că șefii tăi se bat pe funcții doar pentru câteva sute de euro salarii? Sau că te pun de-aiurea să le cari geanta și să le speli suspensorii ?

Think again și vezi cum contribui tu, prin protestul sau resemnarea ta zilnică, la România copiilor tăi : într-o bună zi, niște inși ca tine – fix ca tine – o să-i abuzeze pe copii tăi așa cum îi abuzezi tu azi, la comandă, pe alții.

Corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la acestea, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau credeai că aia fură numai pentru ca într-o zi să dea comisioanele înapoi și apoi să meargă la pușcărie?

5-, România ta și drumul ei în periculoasa lume viitoare

-,n-ai observat niciodată că, în ciuda miliardelor de euro cheltuite pe infrastructura de transport, România de dincoace de Carpați nu e racordată la Europa de dincolo de ei ? Ai idee de ce s-a (de fapt, NU s-a) făcut chestia asta? Există în Codul penal trădare prin simularea neglijenței în serviciu ?

-, ți-ai pus vreodată problema de ce unii merg la injecții în Austria, iar alții își operează genunchiul în Turcia ?

-, ai idee de ce, în numai 3 luni, șefii serviciilor secrete s-au cărat din funcții?

-, ai idee de ce ”statul de drept” în versiunea românească (pur românească) ne scoate de pe orbita OCCIDENTALĂ către un I-liberalism de periferie – o zonă gri bună la toate, unde toată lumea își aruncă zoaiele de după spalarea banilor, perucile amantelor, legumele otrăvite și respinse de piețele vestice și softurile depășite sau respinse de celelalte piețe ?

-,ai idee de ce”grânarul Europei”nu are, cu Dunărea în coastă, un canal de irigații ? Și de ce Constanța nu se poate lega cu o autostradă de Ungaria, în timp ce chinezii și-au făcut – aproape ei pentru ei – autostradă în Serbia pentru a pune în valoare portul Salonic ?

Ei, aici începe cel de-al treilea nivel : pe care o să-l rezumăm separat :

***

dacă vrei să fii cetățean :

Informează-te și nu te sfii să obosești să înțelegi, atâta vreme cât e vorba de România ta:

a) Nu crede decât ce e credibil, verificat, serios – chiar dacă tu crezi altfel :

sigur că în locul unei analize coerente, e mai comod ca pe fbk să pui o poză cu mâncare: dar asta o poate face orice votant. (Tare – și dură! –  poanta celor de la TNR: ”cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că cei care pun pe fbk poze cu farfuria din care mănâncă au fost abuzați sexual într-o viață anterioară”).

Mergi pe schimbul de idei : ele vor mișca societatea în direcția cea bună!

b)a fi cetățean în România e o meserie în sine, fără de care orice altă meserie – meseria de bază, e spoliată de către decident : învățăm că la noi lucrurile stau invers decât într-o ”democrație de la mama ei” – că acest lucru trebuie corectat: dacă nu-l corectăm, îl plătim.

c)mai fă o listă, pentru tine: de câte ori ai tăcut în fața abuzurilor zilnice și ai permis, astfel, să se ajungă la marele abuz: dezincriminarea celor mai de bun simț violențe ale statului împotriva cetățeanului, mpotriva mediuuli de afaceri. Împotriva ta, a muncii tale, a celor dragi și apropiați ție ?

d)diferența dintre protestul ”sportiv” și cel civic e ca diferența dintre sexul sportiv și dragoste : dacă nu coboară în viața de zi cu zi, e doar un ”futai” – poate ceva mai elaborat. Deși…

e)Deși un prieten mă trage de mânecă să nu scriu chiar ce cred – dar eu tot scriu ,  anume că :

Dacă protestele de 2 săptămâni din Piața Victoriei și din Piețele marilor orașe nu coboară în viața de zi cu zi – așa cum am schițat, în idealismele mele, mai sus – totul se va rezuma la situația motănelului din bancul ăla (cam incompatibil cu ”simbolistica” și seriozitatea cursdeguvernare.ro) :

după ce a miorlăit – în ger, viscol și zloata sfârșitului de ianuarie – motănelul, convins că a făcut tot ce a înțeles el că e de făcut, îl lasă pe taică-su singur pe acoperiș.

*

Am conceput textul de mai sus după paradigma ”cercetării cugetului” pentru spovedania unui romano-catolic: acolo unde derapajele (”păcatele”) din viața personală sunt egale cu cele vin viața comunitară – făcute ”cu fapta și – atenție! , n.red. – ”cu omisiunea”). Genul ăsta de întrebări auto-adresate (ca exercițiu periodic), combinate cu un fel de sublimare a intenției nu doar către Dumnezeu, ci și către ”Aproapele” și către ”Comunitate” exersate la un nivel inițial rudimentar de către Martin Luther – au dus la nașterea democrației (v. Max Weber) pe care o vizăm azi: În viața comunitară (de cetățeni) trebuie să fim la fel de onești și intransigenți precum în viața personală.
Comunismul a rezistat 50 de ani – tocmai cât a reușit să conserve această sciziune.


*) Cetățean autentic (nu doar în sensul unui posesor de pașaport sau CNP) : O diferență între ceea ce numin noi ”cetățean”, dincolo de formula vagă și lipsită de consistență din DEX – AICI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

12 răspunsuri

  1. Domnule Grosu, va citesc cu placere si interes textele, dar aici am de facut un comentariu: nimic nu se va schimba si nu se poate schimba daca se pune macar intrebarea „Tu ce-ai face în locul lor?”. Romania se va schimba atunci cind la aceasta intrebare raspunsul automat, fara ezitare prealabila ar fi „In veci n-as face asa ceva!” Asta ne-ar delimita de ei si ne-ar pune in pozitia moral defensibila de a-i condamna, iesind in strada (pasnic si cu umor, sau cu dansuri tribale si vuvuzele, sau oriince alt mod). Prima intrebare ar fi / ar fi fost: „Eu as face asa ceva?” si daca da, e nevoie de, vorba sloganului unui protestatar, „Ultima solutie, propria evolutie!” Altfel, zicem si noi, ca un securist, personaj dintr-un roman al lui Marin Preda, „Domnule, cind o sa scapam de noi?” Cele bune.

    1. aveȚi perfectă (dar perfectă!) dreptate :

      dar :

      tocmai aici stă chestiunea :

      politica nu se face nici cu îngeri (chiar coposu o zicea) și nici cu idealiști :

      astea fiind zise, ideea e ca presiunea publică asupra decidentului să fie constantă și pe chestiunile curente :

      dacă politicianul ajunge intr-o situatie de inchisoare va eactiona la fel de imprevizibil așa cum fiecare din noi trebuie să ne intrebăm cum am reacționa.

      in mod normal, presiunesa de zi cu zi asupra politicianului ar trebui să-l scoată și pe el din situația de-a comite o ”penală” : e o formă de prevenție morală – iar la noi, din păcate, corupția nu se combate si cu prevenție de toate felurile, ci doar cu constrângerea finală .

      stim cu totii ce ar fi de făcut într-un caz penal – dar chiar nu stim ce am face. si nu e vorba doar de ”spirite comune”, ci chiar de cele călite șu exersate :

      steinhardt cita în jurnalul său pe un cardinal francez care, intrebat ce ar face dacă ar fi lovit pe obrazul stâng (știm cu toții ce scrie în Carte să facă) a răspuns : stiu ce ar trebui să fac, dar, sincer, chiar nu stiu ce as face.

      încerc mereu să dezidealizez totul : există un echilibru si al idealismelor, dar și al erorilor și slăbiciunilor noastre : dar dacă fiecare își respectă ”fișa postului” de cetățean, toate astea se echilibrează de la sine : cu bine și cu erori

  2. Astea sunt fara indoiala foarte bune in vreme de pace, un adevarat indreptar civic. Atentie insa, vom fi tarati in razboi. La nivel institutional, redutele Statului de drept sunt deja cucerite in cea mai mare masura, mai exista cateva insule de rezistenta, Presedintia, DNA, Procurorul General. CCR si CSM sunt slabite masiv dupa ultimele numiri/ alegeri, toti oamenii incomozi pentru PSD sunt luati in vizor. In aceste conditii, strada va redeveni ultimul loc in care statul de drept va fi aparat, dar urmatoarele proteste vor fi cu siguranta masiv discreditate si dinamitate de PSD, lipsind elementul surpriza. Va spun eu, vin vremuri foarte grele pentru civism.

  3. 1.Intradevar, pentru ca „fisa postului” de cetatean sa existe, trebuie mai intai sa existe „cetateanul” pe care liberalii (impreuna cu Valeriu Stoica) il descriau in 2009, drept „lipsa” in societatea romaneasca!De atunci nu s-a schimbat absolut nimic, in ce priveste „producerea” lui:
    „…esecurile democratiei, esecurile liberalismului, ale capitalismului din Romania sint justificate pentru ca ne-a lipsit materia prima, cetateanul, intreprinzatorul, contribuabilul adevarat.Iar cetateanul despre care se vorbea sunt cei care cenzureaza.In absenta cenzorului, este limpede ca avem derapaje.Pina nu vom CONSTRUI un cetatean puternic, nu avem sanse sa avem nici liberalism puternic, nici capitalism puternic, nici democratie puternica”(citat, pag. VII, Dezbatere, Revista 22 PLUS, 26 mai 2009, asupra starii liberalismului roman, organizata de V. Stoica, fost Presedinte P.N.Liberal).
    2.Intr-o societate saraca, cu 10 la suta „cetateni” si 90 la suta lumpen-salariati cu salariu minim pe economie si antreprenori cu spalatorii de masini, cu pensionarii si cei dependenti de stat, de unde cetateni, care sa faca din supravegherea vietii politice si economice „fisa postului”, pentru a putea sanctiona derapajele?
    3.Cetateanul, antreprenorul, platitorul de taxe este un „produs” al dezvoltarii economice si industriale care nu exista in tara, iar nu unul rezultat din transformarea asistatului social.Ori, despre reconstructia industriala si crearea celor 5 milioane de locuri de munca lipsa, cu care incepe constructia „cetateanului adevarat”, nu vorbeste nimeni.Din neant, din asistatul social, din strategiile economice teoretice sau directivele UE, acest cetatean n-are cum sa apara vreodata…

    1. Corect ce spuneti domnule Caliman Eugen, cetateanul roman este oglinda unei Romanii chinuita de interese diverse, furata de resursele umane sclipititoare, jumulita de tot ce inseamna valoare materiala, manipulata negativ din punct de vedere al potentialului sau ….. european, impiedicata sa ajunga cumva, candva, o voce puternica in acest cadru multinational european. Domnule Cristian Grosu, cine impiedica cetateanul revoltat aflat in piata sa nu se organizeze si sa genereze lideri care, sub greutatea maselor, sa poata interactiona direct cu ….. establishmentul ? De ce nu s-a gandit NIMENI din cei aflati in piata sa infiinteze o lista cu prioritatile fiecarui cetatean, cerinte care, prin intermediul liderilor, sa ajunfa pe masa de lucru a presedintelui, a primului ministru si a parlamentarilor ? Cine va/ne opreste ? De ce nu am auzit in strada nimic despre dorinta cetatenilor de a impulsiona politicienii catre o reforma reala a Sistemului de Justitie romanesc dupa toate cele intamplate in ultimii 10 ani stiind bine faptul ca acesta reprezinta alaturi de Parlament, stalpul de baza al democratiei romanesti ? Vreau si eu sa particip la actiuni civice de strada care razbat doar din „fisa postului” de cetatean activ care astepata solidaritate si determinare populara in ideea construirii unui viitor european acestei tari.

  4. Va apreciez, va urmaresc si va citesc articolrle cu interes dl Grosu, ori de cate ori timpul imi permite. Apropo de sloganul amintit mai sus de dl.teo ,,Ultima solutie, propria evolutie ” ,consider caci acest slogan reprezinta o conditie necesara dar nu suficienta. dupa parerea mea, acest slogan ar trebui completat cu urmatorul ,,Ultima solutie, o alta constitutie ”. Va intreb dl.Grosu, daca in Constitutia Romaniei, art.2 ar fi avut o alta forma( pe care am sa dau cateva randuri mai jos) ar mai fi avut guvernul Grindeanu curajul sa propuna cele 2 proiecte de OUG si ar mai fi fost necesar ca mii de romani sa protesteze pe ger mai mult de o saptamana ?

    Dar iata, cum ar trebui sa arate, dupa parerea mea, art.2 din Constitutia Romaniei:

    ART.2 SUVERANITATEA
    (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
    (2)Poporul are dreptul să-și exprime voința prin referendm cu privire la:
    -demiterea celor care au fost alesi de catre popor
    -adoptarea sau anularea unor acte normative
    -orice problema de interes national sau local
    (3)Nu pot face obiectul unui referendum al cetatenilor, problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.
    (4)Initiativa convocarii unui referendum national apartine, dupa caz, presedintelui Romaniei, guvernului, parlamentului sau unui numar de cel putin 10% din cetatenii cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa convocarii unui referendum trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 2.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
    (5)Initiativa convocarii unui referendum local apartine, dupa caz, primarului, consiliului local sau unui numar de cel putin 10% din cetateni cu drept de vot.
    (6) Voința poporului rezultată din referendum este obligatorie, iar nepunerea ei in practica de catre cei indreptatiti, constituie infractiune.
    (7)Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

    1. Dna. Petre Simona:

      M-a sunat aseară un fost amic din frageda tinerețe : acum e angajat la stat (”șef de birou”) trăiește din șpagă și înjură pe oriunde poate ”pulimea” (așa-i spune el cetățeanului) că nu știe pe ce lume trăiește.
      Spre deoserbire de Dvs. el nu spune că nu înțelege ce scriu eu, ci că nu înțeleg eu cum merge treaba în România.

      Exact: și nici nu vreau să înțeleg România pe care mi-o propuneți și Dvs. și el.

  5. Excelenta paralela la catehismul romano-catolic! Si indeajuns de adaptata incat nu am recunoscut intrebarile decat la final 🙂 Mai lipseste sa ne spuneti cine ar trebui sa preia rolul de „confesor” si cum ar arata acesta in noul context. Cred ca sunteti de acord cu mine ca si aceasta este o piesa de puzzle lipsa?

    1. confesorul e el însuși pentru fiecare – cnd vorbim din punct de vedere social : e aportul protestantismului la civilizația socială (deși, ah!) asta e marea dramă a lui Luther).

      1. Vedeti, aici intervine limita experientei mele, habar nu am cum functioneaza mecanismul fara o „interfata” materiala/vizibila… unii ar zice ca se ajunge la o substituire graduala, care a dat nastere „religiei populare” din Statele Unite: devotiunea religioasa pentru stat si insemnele sale: drapel, imn etc.

  6. Bună ziua. Ce ați spune dacă, de fiecare dată când constat un abuz al oricărei entități statale -centrală ori locală, cum ar fi de exemplu faptul că nu îmi deszăpezeşte strada ori un politician care nu şi-au respectat promisiunea pentru care l-am votat, aşa acționa în judecată statul român. Acesta ar fi un bun exemplu de bun cetățean al României! Ar fi această formă de încercare de pedepsire a statului o dovadă de spirit civic? Cum ar fi ca toți cetățenii să urmeze un asemenea îndemn? Asta i-ar determina pe funcționarii de la stat şi pe politicieni să îşi schimbe comportamentul şi implicit România ar arăta altfel?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

12 răspunsuri

  1. Domnule Grosu, va citesc cu placere si interes textele, dar aici am de facut un comentariu: nimic nu se va schimba si nu se poate schimba daca se pune macar intrebarea „Tu ce-ai face în locul lor?”. Romania se va schimba atunci cind la aceasta intrebare raspunsul automat, fara ezitare prealabila ar fi „In veci n-as face asa ceva!” Asta ne-ar delimita de ei si ne-ar pune in pozitia moral defensibila de a-i condamna, iesind in strada (pasnic si cu umor, sau cu dansuri tribale si vuvuzele, sau oriince alt mod). Prima intrebare ar fi / ar fi fost: „Eu as face asa ceva?” si daca da, e nevoie de, vorba sloganului unui protestatar, „Ultima solutie, propria evolutie!” Altfel, zicem si noi, ca un securist, personaj dintr-un roman al lui Marin Preda, „Domnule, cind o sa scapam de noi?” Cele bune.

    1. aveȚi perfectă (dar perfectă!) dreptate :

      dar :

      tocmai aici stă chestiunea :

      politica nu se face nici cu îngeri (chiar coposu o zicea) și nici cu idealiști :

      astea fiind zise, ideea e ca presiunea publică asupra decidentului să fie constantă și pe chestiunile curente :

      dacă politicianul ajunge intr-o situatie de inchisoare va eactiona la fel de imprevizibil așa cum fiecare din noi trebuie să ne intrebăm cum am reacționa.

      in mod normal, presiunesa de zi cu zi asupra politicianului ar trebui să-l scoată și pe el din situația de-a comite o ”penală” : e o formă de prevenție morală – iar la noi, din păcate, corupția nu se combate si cu prevenție de toate felurile, ci doar cu constrângerea finală .

      stim cu totii ce ar fi de făcut într-un caz penal – dar chiar nu stim ce am face. si nu e vorba doar de ”spirite comune”, ci chiar de cele călite șu exersate :

      steinhardt cita în jurnalul său pe un cardinal francez care, intrebat ce ar face dacă ar fi lovit pe obrazul stâng (știm cu toții ce scrie în Carte să facă) a răspuns : stiu ce ar trebui să fac, dar, sincer, chiar nu stiu ce as face.

      încerc mereu să dezidealizez totul : există un echilibru si al idealismelor, dar și al erorilor și slăbiciunilor noastre : dar dacă fiecare își respectă ”fișa postului” de cetățean, toate astea se echilibrează de la sine : cu bine și cu erori

  2. Astea sunt fara indoiala foarte bune in vreme de pace, un adevarat indreptar civic. Atentie insa, vom fi tarati in razboi. La nivel institutional, redutele Statului de drept sunt deja cucerite in cea mai mare masura, mai exista cateva insule de rezistenta, Presedintia, DNA, Procurorul General. CCR si CSM sunt slabite masiv dupa ultimele numiri/ alegeri, toti oamenii incomozi pentru PSD sunt luati in vizor. In aceste conditii, strada va redeveni ultimul loc in care statul de drept va fi aparat, dar urmatoarele proteste vor fi cu siguranta masiv discreditate si dinamitate de PSD, lipsind elementul surpriza. Va spun eu, vin vremuri foarte grele pentru civism.

  3. 1.Intradevar, pentru ca „fisa postului” de cetatean sa existe, trebuie mai intai sa existe „cetateanul” pe care liberalii (impreuna cu Valeriu Stoica) il descriau in 2009, drept „lipsa” in societatea romaneasca!De atunci nu s-a schimbat absolut nimic, in ce priveste „producerea” lui:
    „…esecurile democratiei, esecurile liberalismului, ale capitalismului din Romania sint justificate pentru ca ne-a lipsit materia prima, cetateanul, intreprinzatorul, contribuabilul adevarat.Iar cetateanul despre care se vorbea sunt cei care cenzureaza.In absenta cenzorului, este limpede ca avem derapaje.Pina nu vom CONSTRUI un cetatean puternic, nu avem sanse sa avem nici liberalism puternic, nici capitalism puternic, nici democratie puternica”(citat, pag. VII, Dezbatere, Revista 22 PLUS, 26 mai 2009, asupra starii liberalismului roman, organizata de V. Stoica, fost Presedinte P.N.Liberal).
    2.Intr-o societate saraca, cu 10 la suta „cetateni” si 90 la suta lumpen-salariati cu salariu minim pe economie si antreprenori cu spalatorii de masini, cu pensionarii si cei dependenti de stat, de unde cetateni, care sa faca din supravegherea vietii politice si economice „fisa postului”, pentru a putea sanctiona derapajele?
    3.Cetateanul, antreprenorul, platitorul de taxe este un „produs” al dezvoltarii economice si industriale care nu exista in tara, iar nu unul rezultat din transformarea asistatului social.Ori, despre reconstructia industriala si crearea celor 5 milioane de locuri de munca lipsa, cu care incepe constructia „cetateanului adevarat”, nu vorbeste nimeni.Din neant, din asistatul social, din strategiile economice teoretice sau directivele UE, acest cetatean n-are cum sa apara vreodata…

    1. Corect ce spuneti domnule Caliman Eugen, cetateanul roman este oglinda unei Romanii chinuita de interese diverse, furata de resursele umane sclipititoare, jumulita de tot ce inseamna valoare materiala, manipulata negativ din punct de vedere al potentialului sau ….. european, impiedicata sa ajunga cumva, candva, o voce puternica in acest cadru multinational european. Domnule Cristian Grosu, cine impiedica cetateanul revoltat aflat in piata sa nu se organizeze si sa genereze lideri care, sub greutatea maselor, sa poata interactiona direct cu ….. establishmentul ? De ce nu s-a gandit NIMENI din cei aflati in piata sa infiinteze o lista cu prioritatile fiecarui cetatean, cerinte care, prin intermediul liderilor, sa ajunfa pe masa de lucru a presedintelui, a primului ministru si a parlamentarilor ? Cine va/ne opreste ? De ce nu am auzit in strada nimic despre dorinta cetatenilor de a impulsiona politicienii catre o reforma reala a Sistemului de Justitie romanesc dupa toate cele intamplate in ultimii 10 ani stiind bine faptul ca acesta reprezinta alaturi de Parlament, stalpul de baza al democratiei romanesti ? Vreau si eu sa particip la actiuni civice de strada care razbat doar din „fisa postului” de cetatean activ care astepata solidaritate si determinare populara in ideea construirii unui viitor european acestei tari.

  4. Va apreciez, va urmaresc si va citesc articolrle cu interes dl Grosu, ori de cate ori timpul imi permite. Apropo de sloganul amintit mai sus de dl.teo ,,Ultima solutie, propria evolutie ” ,consider caci acest slogan reprezinta o conditie necesara dar nu suficienta. dupa parerea mea, acest slogan ar trebui completat cu urmatorul ,,Ultima solutie, o alta constitutie ”. Va intreb dl.Grosu, daca in Constitutia Romaniei, art.2 ar fi avut o alta forma( pe care am sa dau cateva randuri mai jos) ar mai fi avut guvernul Grindeanu curajul sa propuna cele 2 proiecte de OUG si ar mai fi fost necesar ca mii de romani sa protesteze pe ger mai mult de o saptamana ?

    Dar iata, cum ar trebui sa arate, dupa parerea mea, art.2 din Constitutia Romaniei:

    ART.2 SUVERANITATEA
    (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
    (2)Poporul are dreptul să-și exprime voința prin referendm cu privire la:
    -demiterea celor care au fost alesi de catre popor
    -adoptarea sau anularea unor acte normative
    -orice problema de interes national sau local
    (3)Nu pot face obiectul unui referendum al cetatenilor, problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.
    (4)Initiativa convocarii unui referendum national apartine, dupa caz, presedintelui Romaniei, guvernului, parlamentului sau unui numar de cel putin 10% din cetatenii cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa convocarii unui referendum trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 2.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
    (5)Initiativa convocarii unui referendum local apartine, dupa caz, primarului, consiliului local sau unui numar de cel putin 10% din cetateni cu drept de vot.
    (6) Voința poporului rezultată din referendum este obligatorie, iar nepunerea ei in practica de catre cei indreptatiti, constituie infractiune.
    (7)Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

    1. Dna. Petre Simona:

      M-a sunat aseară un fost amic din frageda tinerețe : acum e angajat la stat (”șef de birou”) trăiește din șpagă și înjură pe oriunde poate ”pulimea” (așa-i spune el cetățeanului) că nu știe pe ce lume trăiește.
      Spre deoserbire de Dvs. el nu spune că nu înțelege ce scriu eu, ci că nu înțeleg eu cum merge treaba în România.

      Exact: și nici nu vreau să înțeleg România pe care mi-o propuneți și Dvs. și el.

  5. Excelenta paralela la catehismul romano-catolic! Si indeajuns de adaptata incat nu am recunoscut intrebarile decat la final 🙂 Mai lipseste sa ne spuneti cine ar trebui sa preia rolul de „confesor” si cum ar arata acesta in noul context. Cred ca sunteti de acord cu mine ca si aceasta este o piesa de puzzle lipsa?

    1. confesorul e el însuși pentru fiecare – cnd vorbim din punct de vedere social : e aportul protestantismului la civilizația socială (deși, ah!) asta e marea dramă a lui Luther).

      1. Vedeti, aici intervine limita experientei mele, habar nu am cum functioneaza mecanismul fara o „interfata” materiala/vizibila… unii ar zice ca se ajunge la o substituire graduala, care a dat nastere „religiei populare” din Statele Unite: devotiunea religioasa pentru stat si insemnele sale: drapel, imn etc.

  6. Bună ziua. Ce ați spune dacă, de fiecare dată când constat un abuz al oricărei entități statale -centrală ori locală, cum ar fi de exemplu faptul că nu îmi deszăpezeşte strada ori un politician care nu şi-au respectat promisiunea pentru care l-am votat, aşa acționa în judecată statul român. Acesta ar fi un bun exemplu de bun cetățean al României! Ar fi această formă de încercare de pedepsire a statului o dovadă de spirit civic? Cum ar fi ca toți cetățenii să urmeze un asemenea îndemn? Asta i-ar determina pe funcționarii de la stat şi pe politicieni să îşi schimbe comportamentul şi implicit România ar arăta altfel?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: