cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

S-a găsit soluția pentru digitalizarea sistemului judiciar – ICCJ va avea pe just.ro contul de administrare cu cele mai multe drepturi

19 septembrie, 2024

Ministerul Justiţiei anunțăt că, în urma unor discuţii cu partenerii implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului judiciar, s-a propus cedarea contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, (ICCJ). CSM spune că soluția nu a fost încă agreată, ci doar faptul că portalul sistemului judiciar nu poate fi administrat de MJ, adică de puterea executivă.

Discuțiile au avut loc după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dispus încetarea înrolării computerelor instanțelor pe portalul just.ro, întrucât sistemul este administrat de puterea executivă a statului. CSM arăta, în motivarea deciziei de încetare a înrolării calculatoarelor de la instanţe în domeniul just.ro, că o astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere. Astfel, documentele în lucru sau informaţiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să ştie.

Soluţia a fost agreată de minister, PICCJ şi CSM, conform Ministerului Justiției. Secţia pentru judecători a CSM arată că s-a agreat, la nivel de principiu, că sistemul preconizat a fi dezvoltat nu poate rămâne să fie gestionat în cadrul puterii executive, ci trebuie transferat la autoritatea judecătorească, una dintre variante putând implica ICCJ.


Această soluție a fost discutată miercuri, la sediul MJ, unde a avut loc o reuniune a partenerilor instituţionali implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului judiciar.

Întâlnirea a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte tehnice privind administrarea programelor şi aplicaţiilor informatice care deservesc sistemul judiciar, plecând de la obligaţia legală de a asigura un sistem informatic unitar şi funcţional.

(Citește și: CSM, despre înrolarea computerelor instanțelor pe just.ro: Permite controlul, manipularea și accesarea din afara autorităţii judecătoreşti)

Detaliile acestei soluții tehnice vor discutate de specialiștii instituțiilor implicate

”În urma analizei mai multor scenarii de lucru, soluţia tehnică propusă de Ministerul Justiţiei în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie a autorităţii judecătoreşti consacrată la nivel constituţional. Propunerea a fost agreată de partenerii Ministerul Justiţiei, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca, într-un grup de lucru comun şi în cel mai scurt timp posibil, specialiştii instituţiilor să analizeze mecanismele şi instrumentele necesare, etapele şi calendarul de implementare a propunerii, urmând a pune la dispoziţia conducerilor instituţiilor rezultatele analizei tehnice”, arată un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Instituţia a menţionat că va continua dialogul cu partenerii pentru realizarea tuturor obiectivelor asumate care  contribuie la îmbunătăţirea serviciilor publice oferite cetăţenilor şi la creşterea calităţii actului de justiţie.

CSM spune că soluția nu a fost încă agreată și așteaptă lămurirea tuturor detaliilor


Pe de altă parte, Secţia pentru judecători a CSM a transmis, într-un alt comunicat de presă, că minuta întâlnirii nu a fost semnată şi nici agreată.

”Consiliul Superior al Magistraturii ia act cu surprindere de poziţia exprimată de Ministerul Justiţiei, care a prezentat public un conţinut al discuţiilor ce comportă nuanţări semnificative, mai ales că minuta întâlnirii nu a fost semnată şi nici agreată, înainte de comunicarea publică a ministerului, şi nici nu poate fi semnată în forma comunicată de acesta. Astfel, ceea ce s-a agreat în cadrul discuţiilor respective, la nivel de principiu, a fost faptul că sistemul preconizat a fi dezvoltat nu poate rămâne să fie gestionat în cadrul puterii executive, ci trebuie transferat la autoritatea judecătorească, una dintre variante putând implica şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a transmis Secţia pentru judecători.

Conform sursei citate, soluţia tehnică prezentată de minister în comunicatul de presă, de cedare a unuia dintre conturile de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezintă ”unul dintre mai multe scenarii de lucru prezentate şi nu putea fi agreată pe loc, întrucât necesită o analiză tehnică aprofundată a consecinţelor unui astfel de demers”.

”De asemenea, s-a evidenţiat faptul că problema este mai amplă, nu priveşte doar situaţia punctuală a serverelor Ecris, ci priveşte şi aspecte legate de Dosarul Electronic Naţional, de ideea înrolării calculatoarelor într-o reţea creată în cadrul Ministerului Justiţiei, de situaţia juridică a specialiştilor IT din instanţe, precum şi de necesitatea transferului guvernanţei în materie de IT la autoritatea judecătorească”, a adăugat Secţia pentru judecători a CSM.

Reprezentanţii Secţiei pentru judecători au menţionat că s-a agreat continuarea discuţiilor la nivel tehnic, în cadrul unui grup de lucru, precum şi transmiterea către minister a poziţiei scrise a Consiliului, conţinând o analiză legislativă şi tehnică în care să fie reliefate soluţiile propuse.

”Consiliul salută întâlnirea partenerilor instituţionali şi, totodată, reaminteşte că există un parteneriat MJ-CSM-PICCJ exclusiv în proiectul ECRIS V, soluţie care se află încă în stadiu de dezvoltare, însă ceea ce necesita atenţia imediată din perspectiva principiilor constituţionale ale independenţei justiţiei şi al separaţiei puterilor în stat era situaţia înrolării calculatoarelor şi serverelor Ecris IV într-un domeniul administrat de minister. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii remarcă recunoaşterea implicită din partea Ministerului Justiţiei a problemei reliefate prin Hotărârea Secţiei pentru Judecători nr. 1519/2024, respectiv existenţa unor grave vulnerabilităţi constituţionale, cu risc de afectare a independenţei justiţiei şi a separaţiei puterilor în stat, în condiţiile gestionării sistemului informatic al instanţelor de la nivelul puterii executive”, mai scrie în comunicatul Secţiei pentru judecători.

Secţia arată, în final, că CSM rămâne deschis cooperării instituţionale, ”însă întotdeauna în limitele loialităţii, şi va continua să semnaleze corect şi ferm toate aspectele care pot constitui vulnerabilităţi la adresa independenţei justiţiei, în vederea remedierii lor în cadrul statului de drept”.

Secţia pentru judecători a CSM arăta, în motivarea deciziei de încetare a înrolării calculatoarelor de la instanţe în domeniul just.ro, că o astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere. Astfel, documentele în lucru sau informaţiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să ştie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: