luni

8 august, 2022

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 aprilie, 2020

Cum s-a adaptat fiscul la situația și necesitățile companiilor ca urmare a crizei COVID-19, dar și modificările de profunzime în proceduri și activități, orientate spre digitalizare – acestea sunt subiectele despre care a vorbit joi, 9 aprilie Mirela Călugăreanu, președintele ANAF la conferința „CoronaDigitalizareaSoluții de accelerare a interacțiunii online  dintre stat și  companii”.

Dezbaterea a fost organizată de CursDeGuvernare.ro, în parteneriat cu CIO Office din cadrul Secretariatului General al Guvernuluijoi, 9 aprilie 2020, online, transmisă în direct pe CursDeGuvernare.ro și pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CursDeGuvernare.ro/

„Și ANAF-ul se mută în online. Informatizarea ANAF reprezintă prioritatea zero. Perioada dificilă prin care trecem ne determină să facem progrese majore în această direcție. Avem o preocupare continuă pentru a face tot ceea ce depinde de noi ca economia să nu se oprească. În acest sens au fost adoptate o serie de măsuri”,  a spus Mirela Călugăreanu.


Aceasta a subliniat că la fisc s-a schimbat calea către o comunicare preponderent online, și că un număr semnificativ de inspectori oferă, de la distanță, certificate de atestare fiscală, adeverințe și orice fel de documente necesare. Inclusiv cererile de rambursare de TVA sunt verificate și soluționate de la distanță.

„Nu am închis activitatea cu publicul la sediile noastre, dar ne dorim ca acest canal de comunicare să reprezinte o excepție”, a mai spus președintele ANAF.

Între alte măsuri de digitalizare, Mirela Călugăreanu a menționat:

  • Am extins plățile ce pot fi realizate prin ghiseul.ro
  • Comunicarea interinstituțională, reglementată de curând printr-o Ordonanță de Urgență, are drept scop soluționarea cererilor contribuabililor astfel încât să nu mai fie necesară deplasarea acestora între diferite instituții publice.
  • Va fi implementat în cel mai scurt timp procedura de autentificare vizuală online pentru înrolarea în spațiul virtual online.
  • Vom implementa în curând semnătura electronică.

Legat de alte aspecte ale activității ANAF pe perioada crizei sanitare, Mirela Călugăreanu a enumerat:

  • nu mai instituie popriri pe perioada stării de urgență și 30 de zile după. Raționamentul a fost că nu se dorește crearea unor blocaje suplimentare în economie.
  • În luna martie s-au realizat rambursări de TVA de aproximativ patru miliarde de lei.
  • O nouă procedură la care lucrăm de mai mult timp și care vizează eficientizarea procedurii de rambursare, făcând-o mai rapidă și mai clară, va fi aplicată în curând.
  • Reorganizarea ANAF vizează în principal digitalizarea și informatizarea. În circa două săptămâni va fi gata restructurarea direcției generale de administrare a riscului.
  • Am suspendat activitatea de control care nu reprezintă o urgență și care implică deplasarea inspectorilor fiscali la sediile contribuabililor, înlocuind această cale prin controlul de la distanță.

De asemenea, a dorit să atragă atenția asupra plății taxelor și impozitelor: „Situația de urgență nu trebuie să fie un pretext pentru a se încerca evitarea plății taxelor și impozitelor. Cei care au posibilitatea trebuie să le plătească. Este o formă de solidaritate cu cei afectați”, a declarat președintele ANAF.

Prezentarea integrală VIDEO a Mirelei Călugăreanu:

Descărcați AICI prezentarea (pdf)

Spot video ANAF – prezentat în premieră la conferința CursDeGuvernare

Conferința VIDEO integrală și sinteza celor mai importante declarații făcute de cei 15 speakeri, aici: https://new.cursdeguvernare.ro/live-joi-ora-15-30-video-conferinta-coronadigitalizarea-solut%cc%a6ii-de-accelerare-a-interactiunii-online-dintre-stat-si-companii.html

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: