fbpx

Guvernul a aprobat programul de implementare a noii infrastructuri de comunicații de bandă largă

Guvernul a aprobat miercuri Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de...Citeste mai departe »

Proiect: cont unic pentru plata amenzilor contravenționale – mecanism electronic de evidență

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care facilitează plata amenzilor contravenționale, instituind un mecanism electronic de evidență și comunicare în materie....Citeste mai departe »

Comisia Europeană anchetează comerţul online din UE

Comisia Europeană a lansat miercuri o anchetă privind concurenţa în comerţul online din UE, se arată într-un comunicat de presă al CE. Investigaţia...Citeste mai departe »

20 de companii americane vin la Bucureşti şi la Varşovia să caute contracte în domeniul securităţii cibernetice

O delegaţie de 20 de companii americane, condusă de către adjunctul secretarului al Comerţului Bruce Andrews, va participa la o misiune comercială în...Citeste mai departe »

Google oferă 150 de milioane proiectelor media europene

Compania americană Google s-a angajat să ofere, în următorii 3 ani, suma de 150 milioane de euro editorilor de presă europeni și jurnalismului...Citeste mai departe »

Comisia Europeană acuză oficial Google de abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Bruxelles-ul anchetează şi platforma Android

Comisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă,...Citeste mai departe »

Nokia a achiziţionat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

Nokia a confirmat miercuri că a achiziţionat compania telecom franceză Alcatel-Lucent pentru o sumă de 15,6 miliarde de euro. Compania finlandeză va deveni...Citeste mai departe »

Percheziții la nivel european la retaileri online suspectați de practici anticoncurențiale

Comisia Europeană a anunțat marți că inspectorii săi au efectuat percheziții la sediile unor companii care vând online produse electronice, în baza unor...Citeste mai departe »

Primul “copac digital” cu conexiune Wi-Fi din România, disponibil în portofoliul Telekom

Primul “copac digital” din România, un încărcător pentru dispozitive mobile cu internet Wi-Fi, care foloseşte energia solară, a fost “plantat” la Timişoara de...Citeste mai departe »

România, Bulgaria și Grecia, codașele UE privind societatea digitală

România, Grecia și Bulgaria sunt codașele Uniunii Europene în privința economiei și societății digitale, potrivit unui raport dat publicității de Comisia Europeană. DESI...Citeste mai departe »

Directorul general Radiocom (SNR), Gabriel Grecu, revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Consiliul de Administraţie al Radiocom (SNR) l-a revocat din funcţie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de...Citeste mai departe »

UE mizează pe 5G ca să recupereze în cursa tehnologiilor mobile

Uniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile...Citeste mai departe »

Autoritățile au actualizat Strategia privind Agenda Digitală pentru România 2020

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat joi o versiune finala a strategiei nationale prinvind Agenda Digitala pentru Romania 2020, care integreaza observaţiile...Citeste mai departe »

Romania digitală 2020: Un proiect cursdeguvernare.ro – Telekom

cursdeguvernare.ro deschide astăzi un proiect editorial, cu susținerea Telekom România, la capătul căruia să putem configura un desen: cum ar putea arăta România...Citeste mai departe »

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud. În România, doar unul din 10 oameni recurg la aceste servicii

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud, pentru a păstra documente, fotografii, muzică, imagini video sau alte fişiere, a arătat...Citeste mai departe »

Germania stimulează investiţiile în răspândirea internetului de mare viteză

Guvernul german a văzut în planul de investiţii Juncker – în valoare de 315 miliarde de euro – oportunitatea de a face noi...Citeste mai departe »

UE mizează pe 5G ca să recupereze în cursa tehnologiilor mobile

de Victor Bratu 3.3.2015

5gUniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile și va ajuta companiile europene să recupereze decalajele pe care acestea le înregistrează la ora actuală la capitolul tehnologie, anunță Reuters.

Europa, odată lider, în anii 1990, în dezvoltarea standardului 2G, pare că a pierdut startul tranziției rețelelor GSM către era digitală, fiind în urma SUA, Japoniei și Coreei de Sud în dezvoltarea celui mai recent standard- 4G- pentru servicii de telefonie mobilă. Cele mai mari rețele europene, inclusiv britanicii de la Vodafone sau spaniolii de la Telefonica, s-au mișcat mult mai încet spre 4G în comparație cu piețele din Asia sau America.

Decizia comisarului Guenther Oettinger

Decidenții politici de la nivel european, anunță Reuters, încearcă să nu repete greșelile trecutului și privesc în viitor, spre standardul 5G, care teoretic ar putea să stea la baza mult-visatului concept “Internet of things”.

“Cu ajutorul tehnologiilor 5G, Europa are oportunitatea să își reinventeze peisajul industriei telecom”, a afirmat marți Guenther Oettinger, Comisarul European pentru Economia Digitală și Societate, prezent la Mobile World Congress din Barcelona.

În luna iunie 2014, Comisia Europeană a semnat o înțelegere cu Coreea de Sud potrivit căreia cele două părți se angajează să coopereze în stabilirea standardelor tehnice și să asigure frecvențele radio necesare funcționării unei noi rețele de comunicații. “Este în intenția noastră să încheiem înțelegeri similare cu alte zone importante, în special Japonia, China sau SUA”, a afirmat comisarul Oettinger.

Sefii Orange sunt reticenți

Potrivit unor surse familiarizate cu domeniul citate de Reuters, Comisia va demara în curând discuții cu China, care este dornică să își exprime poziția față de modul în care tehnologia 5G va putea fi utilizată.

Reuters afirmă că șefii francezi de la Orange insistă pe ideea rafinării tehnologiei 4G, deja în funcție în Europa, neuniform și cu rate de transfer relativ lent. “Suntem de acord că trebuie să pregătim trecerea la 5G, dar să nu ne grăbim. Să ne bucurăm deocamdată de 4G”, este mesajul francezilor.

Majoritatea experților consideră că tehnologia 5G va fi disponibilă în preajma Olimpiadei de la Tokyo, în 2020.

Între timp, companii din domeniu- Ericsson, Huawei, Nokia sau Alcatel-Lucent- au intrat în cursa experimentelor 5G. Japonezii de la NTT DoCoMo colaborează deja cu Nokia și cu Ericsson pentru dezvoltarea unor rețele de înaltă frecvență utile tehnologiei wireless 5G, iar Huawei și-a anunțat intenția de a investi 600 milioane de dolari în cercetare.

Mergeți în homepage ›

Etichete: , , ,
Publicat la data de 3.3.2015

Lăsați un comentariu