marți

7 februarie, 2023

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2015

5gUniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile și va ajuta companiile europene să recupereze decalajele pe care acestea le înregistrează la ora actuală la capitolul tehnologie, anunță Reuters.

Europa, odată lider, în anii 1990, în dezvoltarea standardului 2G, pare că a pierdut startul tranziției rețelelor GSM către era digitală, fiind în urma SUA, Japoniei și Coreei de Sud în dezvoltarea celui mai recent standard- 4G- pentru servicii de telefonie mobilă. Cele mai mari rețele europene, inclusiv britanicii de la Vodafone sau spaniolii de la Telefonica, s-au mișcat mult mai încet spre 4G în comparație cu piețele din Asia sau America.

Decizia comisarului Guenther Oettinger

Decidenții politici de la nivel european, anunță Reuters, încearcă să nu repete greșelile trecutului și privesc în viitor, spre standardul 5G, care teoretic ar putea să stea la baza mult-visatului concept „Internet of things”.


„Cu ajutorul tehnologiilor 5G, Europa are oportunitatea să își reinventeze peisajul industriei telecom”, a afirmat marți Guenther Oettinger, Comisarul European pentru Economia Digitală și Societate, prezent la Mobile World Congress din Barcelona.

În luna iunie 2014, Comisia Europeană a semnat o înțelegere cu Coreea de Sud potrivit căreia cele două părți se angajează să coopereze în stabilirea standardelor tehnice și să asigure frecvențele radio necesare funcționării unei noi rețele de comunicații. „Este în intenția noastră să încheiem înțelegeri similare cu alte zone importante, în special Japonia, China sau SUA”, a afirmat comisarul Oettinger.

Sefii Orange sunt reticenți

Potrivit unor surse familiarizate cu domeniul citate de Reuters, Comisia va demara în curând discuții cu China, care este dornică să își exprime poziția față de modul în care tehnologia 5G va putea fi utilizată.

Reuters afirmă că șefii francezi de la Orange insistă pe ideea rafinării tehnologiei 4G, deja în funcție în Europa, neuniform și cu rate de transfer relativ lent. „Suntem de acord că trebuie să pregătim trecerea la 5G, dar să nu ne grăbim. Să ne bucurăm deocamdată de 4G”, este mesajul francezilor.


Majoritatea experților consideră că tehnologia 5G va fi disponibilă în preajma Olimpiadei de la Tokyo, în 2020.

Între timp, companii din domeniu- Ericsson, Huawei, Nokia sau Alcatel-Lucent- au intrat în cursa experimentelor 5G. Japonezii de la NTT DoCoMo colaborează deja cu Nokia și cu Ericsson pentru dezvoltarea unor rețele de înaltă frecvență utile tehnologiei wireless 5G, iar Huawei și-a anunțat intenția de a investi 600 milioane de dolari în cercetare.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: