marți

16 iulie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

24 septembrie, 2020

Uniunea Europeană face al treilea pas în bătălia cu giganții IT americani și începe demersul de a legifera domeniul cloud computing, după ce a pornit acțiuni menite să crească taxarea giganților tehnologici și să limiteze modul în care aceștia utilizează date personale

Noul front a fost deschis miercuri, când Comisia a prezentat o propunere de reglementare a modului în care băncile din UE și alte companii care oferă servicii financiare utilizează serviciile cloud.

Propunerea are drept scop eliminarea îngrijorărilor legate de dependența acestui sector de un grup mic de furnizori de servicii cloud, toți americani: Amazon Web Services, Google Cloud, IBM Cloud și Microsoft Azure.


Propunerea legislativă, potrivit documentului consultat de Politico, crează un cadru de supraveghere menit ”să mențină stabilitatea sistemului financiar al Uniunii” și să ”monitorizeze riscurile operaționale care ar putea apărea ca urmare a dependenței sistemului financiar de servicii externalizate critice”.

Proiectul Comisiei reprezintă o primă încercare de a supraveghea în mod direct companiile americane, în perioada în care UE a lansat propriul proiect de cloud computing, Gaia-X.

Două treimi dintre băncile din UE au mutat măcar în parte datele clienților în cloud, arată rapoartele de specialitate publicate în 2019. Decizia de a stoca date în cloud ajută companiile să își crească eficiența și puterea de calcul. Îngrijorările – nu doar europene- sunt legate de securitatea datelor stocate în cloud, scenariul ”apocaliptic” fiind reprezentat de dispariția acestor date care ar duce la dărâmarea sectorului bancar.

Proiectul Comisiei Europene va stârni foarte probabil furie peste Ocean din cauză că urmărește să impună providerilor de servicii cloud ”drepturi nelimitate de acces și procesare a tuturor informațiilor considerate relevante”. Reglementatorul UE ar mai primi și ”dreptul de a efectua inspecții și audit” și de a emite ”instrucțiuni obligatorii” pentru provideri.


Draftul propunerii mai stabilește că providerii de servicii cloud trebuie să plătească o taxă supervizorului UE pentru ”privilegiul” de a fi supravegheat și că acesta poate fi amendat de același supervizor dacă refuză să coopereze.

Propunerea Comisiei este probabil să deterioreze suplimentar relația Bruxelles- Washington.

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: