marți

23 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

19 ianuarie, 2021

România face parte din eșalonul țărilor favorabile, înregistrând o părere negativă la 11 păreri pozitive cu privire la 5G, se arată într-un studiu IPSOS realizat pentru Asociația Europeană a Operatorilor de Rețele de Telecomunicații (ETNO).

Din ”grupul favorabil” mai fac parte state precum Spania (15 păreri pozitive la una negativă), Portugalia (14 la 1), Cehia (10 la 1), Suedia (8 la 1), Grecia (8 la 1), Polonia (7 la 1), Finlanda (7 la 1), Marea Britanie (7 la 1).

La capătul opus al scalei sunt țări cu o proporție mult mai scăzută de păreri pozitive versus păreri negative, și anume: Austria (4 la 1), Bulgaria (4 la 1), Franța (3 la 1), Irlanda (3 la 1), Estonia (3 la 1), Slovacia (3 la 1), Ungaria (3 la 1), Slovenia (3 la 1), Elveția (2 la 1), Belgia (2 la 1).


Implementarea 5G a generat îngrijorări, controverse și chiar rezistență în rândul unei părți a cetățenilor Europei. Acest studiu și-a propus să ofere un tablou real al opiniilor curente cu privire la această nouă tehnologie.

Studiul Ipsos arată că e încă prea devreme pentru cetățenii Europei să renunțe la miturile cu privire la 5G, chiar dacă nu prea mai cred în ele. Cu toate că aproape toți cetățenii Europei (96%) spun că au auzit de 5G, doar un european din patru (24%) spune că știe ce înseamnă 5G.

La nivel european, părerile pozitive despre 5G reprezintă 54% din totalul opiniilor exprimate, iar părerile negative – doar 10%. O pondere semnificativă, de 36% o au cei care încă nu consideră că știu suficient de multe lucruri încât să își fi format deocamdată o părere.


Atât gradul de cunoaștere, cât și părerea pozitivă despre 5G se înregistrează într-o proporție mai mare în rândul tinerilor (respondenți cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani), iar părerea pozitivă evoluează direct proporțional cu gradul de cunoaștere.

Principalele concluzii ale studiului:

  • Notorietatea tehnologiei 5G este ridicată la nivel european, însă înțelegerea reală a acestei tehnologii are încă un nivel scăzut;
  • Atitudinea general față de 5G este în general pozitivă, doar 10% dintre păreri fiind negative;
  • Majoritatea europenilor nu sunt suficient de încrezători ca să elimine complet miturile 5G din viața lor;
  • O treime dintre cetățeni cred că 5G va duce la creșterea prețurilor;
  • Comunicarea dinspre site-urile de tehnologie, guverne și operatorii de telefonie mobilă reprezintă sursele de informație despre 5G creditate cu cea mai mare încredere la nivel european;
  • Lipsa informației sau informația insuficientă determină atitudini mai puțin pozitive față de 5G;
  • Cetățenii Europei consider că principalul beneficiu al tehnologiei 5G îl reprezintă internetul mai rapid.

Studiul a fost realizat în octombrie 2020 pe un eșantion de 7.350 de respondenți din panelul Ipsos, cu vârste între 18-65 de ani, din 23 de țări. Țările participante la studiu sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: