vineri

19 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

30 septembrie, 2020

Mai mult de 50% din companiile din România consideră că Europa se va confrunta cu o recesiune majoră din cauza pandemiei. Pe fondul crizei actuale, șase din zece firme locale sunt nevoite să accepte termene de plată ale facturilor care nu le mai permit buna funcționare, potrivit Raportului European al Plăților, ediția 2020, realizat de Intrum România.

Raportul analizează cauzele și consecințele plăților întârziate în mediul de afaceri.

Astfel, potrivit cercetării, 57% dintre companiile din România prevăd riscul unei recesiuni istorice la nivelul întregii Europe. Totodată, 61% dintre acestea au afirmat că acceptă termene de plată mai lungi decât cele care asigură buna funcționare a companiei. Din cauza plăților primite cu întârziere, 55% dintre companiile din România nu pot investi în strategii de creștere.


Pentru 74% dintre companiile mari, mici și mijlocii din România, plățile care depășesc data scadentă sunt o reală amenințare asupra lichidităților (58%), dezvoltării afacerii și angajării de nou personal (48%), dar și asupra capacității de inovare (28%). Iar în contextul pandemiei Covid-19, acestea reprezintă o reală amenințare asupra existenței afacerii.

„2020 va fi amintit în istorie ca anul pandemiei Covid-19, iar afacerile românești și europene vor simți probabil ecourile acestui an pe o perioadă foarte lungă de acum înainte. În timp ce menținerea unui flux de numerar sănătos a fost în tot acest timp o prioritate pentru orice companie, oprirea pe scară largă a economiilor europene în lunile martie-mai a pus sub amenințare buna funcționare a companiilor”, a declarat Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România.

„Fără un cashflow stabil, companiile întâmpină mari dificultăți în îndeplinirea obligațiillor financiare, în dezvoltare și inovație”, a mai spus acesta.

Pentru a contracara efectele negative pe care plățile întârziate le au asupra tuturor sectoarelor de activitate, cele mai utilizate metode ale companiilor sunt oferirea unui discount ca alternativă (44%), oferirea unui termen de plată revizuit (43%) sau adaugarea unei suprataxe în cazul prelungirii termenului de plată (42%).

Temerile mediului de afacwri: În cel mult un an, România  ar putea intra într-o recesiune de proporții


58% (față de 47% în 2019) dintre companii sunt de părere că, în maximum un an, țara noastră va intra într-o recesiune de proporții. Media la nivel european este de 56%, iar printre cele mai pesimiste țări se numără: Italia (83%), Belgia (81%), Portugalia (76%), țările cel mai puțin afectate la nivel declarativ fiind Irlanda (35%), Slovenia (37%), Serbia (38%).

Pentru a evita efectele negative ale unui posibil declin economic, companiile mari implementează următoarele măsuri de precauție, menite să reducă riscul expunerii la recesiune: identificarea celor mai expuse segmente de business (46%), programe de reducere a costurilor (38%), limitarea angajarilor (30%).

Raportul European al Plăților este bazat pe un studiu care a fost desfășurat simultan în 29 de țări din Europa, în perioada 14 februarie – 14 mai 2020. La studiu au participat 9.980 de companie, dintre care 314 companii locale.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: