joi

18 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

8 septembrie, 2021

Proiectul E-facturare va intra în teste pe 15 septembrie, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu, prezent la reuniunea Comitetului Interministerial pentru implementarea proiectului E-facturare.

„Am vrut să avem această întâlnire pe E-facturare pentru a vedea progresul. Am spus că în această lună intrăm cu proiectul, înţeleg că avem un demo pe care mai umblăm ca să poată să fie prezentat publicului şi înţeleg că paşii următori sunt aşa:
cam pe 15 septembrie să intrăm cu programul în producţie, dar să fie în test, şi după aceea să-l avem de la 1 octombrie live. Aş vrea să reiterez ce a am spus de fiecare dată, că este un proiect important, că va ajuta la a elimina o mare parte din evaziunea fiscală, dar face parte din digitalizarea administraţiei publice”, a declarat Florin Cîţu.

Legea în baza căreia se operaționalizează sistemul e-facturare a fost adoptată cu 2 ani în urmă, în iunie 2019, fiind vorba de transpunerea în legislația națională a unei directive europene în materie care instituia obligativitatea primirii și prelucrării facturilor conexe contractelor de achiziții publice în format electronic, de către autoritățile și entitățile contractante.


Într-o primă etapă, sistemul va funcționa doar în relația firmelor cu statul, dar adevărara ”revoluție” se va produce în momentul – neprecizat deocamdată – în care factura electronică va funcționa în relația dintre firme.

Gabriel Biriș, partener al companiei Biriș – Goran și fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, spunea la începutul anului: ”7/8 din gap-ul TVA nu vine din retail, ci din B2B. Asta trebuie să înțelegem, că factura electronică va ajuta enorm”.

Florin Cîțu: De la 1 octombrie, vedem cum intrăm online

Şeful Executivului a precizat la reuniune că nu este mulțumit de ritmul în care avansează digitalizarea administraţiei publice.

„Anul trecut au fost momente când am putut să avansăm, dar vedem că ne lovim de tot felul de bariere. Ceea ce mă aştept de la dumneavoastră şi în acest proiect, să vedem unde sunt aceste bariere, să le identificăm ca să putem, după aceea, să le eliminăm pentru a putea face întreaga digitalizare a administraţiei publice”, a afirmat acesta.


Premierul a punctat că odată cu aprobarea PNRR există şi resurse importante pentru digitalizarea ANAF.

” Şi e important ca echipa care lucrează azi, aici, pe E-facturare, deja să se pregătească pentru a implementa sistemele pe care dumneavoastră le-aţi propus în PNRR. Primele resurse vor fi bani în avans, ştiţi foarte bine.”, a declarat Cîţu.

El a anunțat că, pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este prioritate zero.

„Nu umblăm la taxe, nu vrem să facem nimic pe zona asta, toate celelalte lucruri cred că nu sunt atât de prioritare. Digitalizarea, dacă reuşim în această guvernare să digitalizăm modul în care agenţii economici, cetăţenii, lucrează cu administraţia fiscală, veţi vedea că rezultatele vor fi, pe de-o parte, aprecierea cetăţenilor, pe de altă parte, reducerea evaziunii fiscale „, a spus Cîţu.

Şeful Executivului a reiterat că principalele beneficii ale proiectului E-facturare le reprezintă eliminarea evaziunii fiscale şi uşurinţa cu care agenţii economici lucrează cu statul român.

„Să eliminăm odată acea imagine cu dosare şi relaţia să fie mai simplă (…), trebuie să accelerăm. Şi ca să înţeleagă toată lumea, pe 15 intrăm în producţie, dar pe teste şi după aceea, de la 1 octombrie, vedem cum intrăm online. Şi după aceea, urmează, bineînţeles, dezvoltarea sistemului de la finalul anului „, a mai anunțat premierul Cîţu.

Proaspăt numit ministru de Finanțe, Dan Vâlceanu vorbea despre E-facturare în 24 august: ”În primă fază sistemul va funcționa b2g, business to government, vom avea un proiect-pilot astfel încât să observăm dacă sunt lucruri care trebuie îmbunătățite și ulterior să-l introducem și b2b. Practic vom avea contribuabilii care sunt în relații cu statul care vor aplica în primă fază acest sistem, după care vom trece și b2b. Această măsură va fi implementată începând cu septembrie 2021, din luna care urmează în relația contribuabil-stat”.

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: