sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 august, 2018

Senatorul american John McCain, un erou al Războiului din Vietnam şi candidat la președinția SUA în 2008, a murit sâmbătă la vârsta de 81 de ani de cancer la creier.

John McCain era sub tratament din iulie 2017 pentru un glioblastom, o formă de cancer foarte agresivă cu o rată foarte scăzută de supravieţuire.

Familia sa a anunţat vineri că el a decis să întrerupă orice tratament, în faţa avansului implacabil al bolii. A încetat din viaţă a doua zi după această decizie.


John McCain a avut reputația unui critic nemilos, inclusiv al partidului său, al cărui devotament pentru țara sa a fost recunoscut de toată lumea.

„John şi cu mine am împărtăşit, în pofida diferenţelor noastre, o fidelitate faţă de ceva foarte înalt, idealurile pentru care generaţii întregi de americani şi de imigranţi s-au luptat şi s-au sacrificat”, a declarat fostul preşedinte democrat Barack Obama, care l-a învins la prezidenţialele din 2008.

Iar dacă liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, a propus ca aripa Senatului în care John McCain şi-a avut biroul să îi poarte numele, preşedintele Donald Trump, aflat în conflict cu senatorul republican, a scris pe Twitter un scurt mesaj de condoleanţe, fără niciun cuvânt despre cariera şi viaţa acestuia.

„Condoleanţele mele şi respectul meu cel mai sincer pentru familia senatorului John McCain. Inimile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi!”, a scris Donald Trump.


John McCain a făcut cunoscut că nu doreşte ca liderul de la Casa Albă să participe la înmormântarea sa.

Fostul preşedinte republican George W. Bush: „Un om cu convingeri profunde şi un patriot în cel mai înalt grad”.

Fostul preşedinte democrat Bill Clinton: „de multe ori, John McCain a lăsat deoparte apartenenţa partizană” pentru a servi naţiunea.

Fostul vicepreședinte democrat Al Gore: „Întotdeauna l-am admirat şi respectat pe John (…) „, pentru că dorea mereu „să găsească un teren de înţelegere, oricât de greu ar fi fost”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: