Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

11 decembrie, 2023

Construcțiile rezidențiale sunt printre cele mai afectate domenii în acest an de către inflație și creșterea dobânzilor. Iar contracția sectorului se accelerează, în trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de locuințe finalizate fiind cu aproape 13% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. În primele nouă luni ale anului, scăderea este de 5,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„În T3/2023 au fost date în folosință 17.916 locuințe, în scădere cu 2.307 locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada 1.I-30.IX.2023 au fost terminate 49.993 locuinţe, în scădere cu 2.801 locuinţe faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent”, arată datele INS publicate luni.

Declinul pieței imobiliare este abia la început

Iar declinul imobiliarelor se va accentua, numărul autorizațiilor de construire de locuințe scăzând după primele 10 luni din acest an cu 22,2%. Cea mai mare scădere s-a consemnat în București-Ilfov, regiunea care era cea mai dinamică pentru construcțiile rezidențiale. Iar cu mai puține autorizații, numărul construcțiilor va scădea în perioada următoare.


Declinul survine pe fondul înăsprilor condițiilor de creditare pe de o parte și a scumpirilor materialelor de construcție și a mâinii de lucru, pe de alta.

Conform datelor BNR, stocul creditelor imobiliare a scăzut în luna octombrie 2023 cu 0,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care prețurile locuințelor noi au crescut puternic.

Creșterea dobânzilor percepute de bănci, presate de dobânda de referință, la peste 8% pe an, a redus și suma maximă împrumutată, astfel încât mulți potențiali clienți au amânat achiziționarea unei locuințe noi.

Stocul locuințelor finalizate dar rămase nevândute a crescut, ceea ce îi determină pe dezvoltatorii imobiliari să își reducă activitatea, în așteptarea unor vremuri mai bune.


Aceasta se vede în scăderea  tuturor indicatorilor la construcții: tranzacțiile de pe piața rezidențială, numărul de noi autorizații de construire, valoarea cifrei de afaceri din construcții exceptând lucrările inginerești.

Dezvoltatorii imobiliari resimt primii criza: datorii de peste 100 mld., mii de locuințe nevândute, risc de insolvență

Aceste date confirmă rezultatele studiului realizat la finele lunii noiembrie 2023 de firma de consultanță Frames, privind solvabilitatea firmelor imobiliare din România. Datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023, arată o cercetare realizată de Frames.

Conform analizei, există indicii potrivit cărora industria ar putea înregistra o scădere din perspectiva cifrei de afaceri, pentru prima oară în 10 ani.

„Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvenţă, pe fondul accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare şi a creşterii taxelor. Datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023, pe fondul majorării costurilor operaţionale şi accentuării blocajului financiar”, este concluzia analizei.

Cele mai mari scăderi ale numărului de locuințe finalizate se regăsesc în regiunile în care se înregistra o cerere mai mare, micile creșteri fiind consemnate în regiunile de dezvoltare unde industria imobiliară era mai puțin dinamică.

Migrarea românilor la oraș a susținut, o vreme, sectorul construcțiilor

Perioada în care piața imobiliară românească a crescut spectaculos în ultimii ani, atât în zona construcţiilor de locuinţe cât şi pe zona de birouri, spaţii comerciale etc. a trecut. Piața a fost susținută de puterea de cumpărare în creştere şi mai ales accenturarea fenomenului de migraţia românilor din mediul rural în cel urban, către marile oraşe, a creat o presiune puternică pe cerere, iar blocurile de locuinţe au apărut ca ciupercile după ploaie, se mai arată în analiza Frames.

Pe medii de rezidenţă, în perioada ianuarie-septembrie 2023, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 61,7% din total.

Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în primele nouă luni, faţă de perioada 1.I-30.IX.2022, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private (-3.090 locuinţe), în schimb a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri publice (+289 locuinţe).

Distribuţia în profil regional în perioada 1.I-30.IX.2023 faţă de perioada 1.I-30.IX.2022, pune în evidenţă o scădere a numărului de locuinţe terminate, în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord–Vest (-1.048 locuinţe), Bucureşti–Ilfov (-942), Vest (-904), Centru (-284) şi Sud-Muntenia (-274). Creşteri ale numărului de locuinţe terminate s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Sud-Est (+586 locuinţe), Nord–Est (+48) şi Sud–Vest Oltenia (+17).

Pe medii de rezidenţă, în trimestrul III 2023, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (59,8%).

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în trimestrul III 2023, faţă de trimestrul III 2022, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 2543 locuinţe, în schimb au crescut cele din fonduri publice, cu 236 locuinţe.

Distribuţia în profil regional în trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, evidenţiază o scădere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord–Est (-621 locuinţe), Sud-Est (-552), Sud-Muntenia (-467), Bucureşti–Ilfov (-406), Vest (-306) şi Sud–Vest Oltenia (-2). Creşteri au avut loc în două regiuni de dezvoltare: Centru (+30 locuinţe) şi Nord–Vest (+17).

***

(Citiți și: ”Piața imobiliară – declin puternic: Numărul de autorizații de construire a scăzut cu 22,2% în primele 10 luni din 2023. Cea mai mare scădere în București-Ilfov”)

(Citiți și: ”Peste 70% din dezvoltatorii imobiliari din România, în risc de insolvenţă – analiză”)

***

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Din punctul meu de vedere ,,dezvoltatorii ” imobiliari din Romania pot sa ,,moara ” . Nu le duc grija . Sectorul e plin de tilhari si mincinosi .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Din punctul meu de vedere ,,dezvoltatorii ” imobiliari din Romania pot sa ,,moara ” . Nu le duc grija . Sectorul e plin de tilhari si mincinosi .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: