vineri

29 martie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

28 noiembrie, 2019

România nu a finanţat şi nu a dezvoltat la timp noile versiuni ale unui sistem informatic pentru monitorizarea circulaţiei produselor accizabile (alcool, tutun şi produse energetice), în consecință Comisia Europeană a decis miercuri să deschidă o procedură formală de infringement în acest dosar.

Dacă nu ia măsuri în următoarele două luni să înceapă să remedieze situația, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.


Comisia Europeană face referire la EMCS (Excise Movement and Control System – Sistemul de Control al Mişcărilor cu Produse Accizabile), sistemul computerizat de monitorizare a mişcărilor intracomunitare cu produse accizabile în regim suspensiv de la plata accizelor, aflat în gestiunea ANAF.

EMCS a înlocuit, începând cu 1 Aprilie 2010, documentul pe suport cu mesaje electronice transmise de expeditor către destinatar prin intermediul administraţiilor Statelor Membre. Începând cu 1 Ianuarie 2011, documentul administrativ de însoţire DAI nu mai poate fi utilizat în nici un Stat Membru şi toate mişcările cu produse accizabile în regim suspensiv de accize trebuie să fie iniţiate utilizând aplicaţia EMCS pentru emiterea documentului administrativ electronic e-DA.

Normele UE (în principal Directiva 2008/118/CE a Consiliului) permit produselor accizabile să circule în regim de amânare a plăţii accizelor, cu condiţia ca documentele electronice să fie prelucrate în mod corespunzător în statele membre de expediere şi de sosire.

„România utilizează deja o versiune perimată a sistemului informatic şi nu a luat măsurile necesare pentru a utiliza noua versiune”, susţine Comisia Europeană.


Faptul că România nu a acţionat în timp util ar putea avea consecinţe grave asupra pieţei interne, deoarece produsele accizabile nu ar fi autorizate să circule, în mod normal, către sau dinspre România decât odată ce acciza a fost achitată în mod corespunzător.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: